23. maj 2017.

U Srbiji sve više onlajn medija, sve kraći životni vek vesti

Prosečan životni vek jedne internet vesti je sat ili dva dok ne padne u zaborav u moru novih informacija. U danu kada osnivač društvene mreže Tviter kaže da je internet uništen, u Srbiji broj tradicionalnih medija pada, dok broj onlajn medija raste. To pokazuju podaci Share fondacije za elektronski nadzor.

Osnivač društvene mreže Tviter Evan Vilijams u slobodnom prevodu kaže: „Internet je pukao, postaje sve gore, i velikom broju ljudi postaje jasno da je uništen“. S njim se možda ne bi saglasili korisnici interneta u Srbiji, barem ako se uzme podatak da je samo od početka godine registrovano čak 100 novih onlajn medija.

Istraživanje Share fondacije za elektronski nadzor pokazuje i da su tradicionalni mediji u Srbiji u padu i da sloboda govora vlada upravo na internetu. U moru informacija mnogo je i lažnih koje treba prepoznati.

„Svako od nas je medij i svako od nas to može staviti u distribuciju. Problem je što neka lažna vest može delovati kao vest koju je objavio neki najrenomiraniji medij. Problem je što naši sugrađani i ne samo oni nemaju dovoljno znanja kako da razlikuju te vesti“, objašnjava Đorđe Krivokapić.

Monitoring digitalnih prava i sloboda u Srbiji pokazuje i da 90 odsto od ukupnog broja onih koji koriste internet u Srbiji koristi i društvene mreže, Tviter i Fejsbuk, na kojima najčešće izražava slobodu govora.

„Tviter je možda negde bio više fer nego fejbuk, jer je ta linija tvitera manje moderirana od fejsbuka i tu je postala veća kontrola od samih korisnika, međutim naša istraživanja pokazuju i dalje ta velika razdvajanja političkih mišljenja“, kaže Vladan Joler.

Osnivač Tvitera, s početka priče, kaže da je mislio da će svet postati bolje mesto jednom kada svi budu mogli da se slobodno izražavaju, međutuim kako kaže, pogrešio je, jer je internet počeo da nagrađuje ekstreme.

„U zavisnosti od perspektive, možemo reći da je Internet možda ‘pukao’, ali internet je možda danas najznačajnija stvar do koje je ljudska civilizacija došla“, smatra Krivokapić.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend