23. maj 2017.

Podrži RTV poručio sa protesta da neće odustati od borbe za nezavisne javne servise

"Javnim servisom upravljaju polupismene kukavice, propagandisti i manipulatori”

Foto: Cenzolovka

Foto: Cenzolovka

Pokret Podrži RTV organizovao je juče ulični protest povodom godišnjice politički motivisanih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i godišnjice osnivanja pokreta, sa kojeg je poručeno da neće odustati od borbe za nezavisni javni servis, ali i od sudske borbe za kažnjavanje onih koji su smenjivali i “ponižavali” urednike i novinare.

Protest je započeo ispred zgrade Televizije Vojvodine, kada je nekoliko stotina okupljenih duvalo u pištaljke i pravilo veliku buku, uz obrazloženje da žele makar na taj način da se pojave u Dnevniku koji u 17 sati RTV emituje za područje cele Srbije, s obzirom da uredništvo RTV-a uvek ignoriše proteste Pokreta Podrži RTV.

Okupljeni su potom u koloni čije je kretanje obezbeđivala saobraćajna policija prošetali do upravne zgrade RTV-a, a potom su se vratili do zgrade televizije, koju su na kraju protesta zasuli velikim količinama toalet papira, a puštani su i “dimovi” iz limenki.

[povezaneprice]

Okupljeni su nosili veliki transparent “Podrži RTV”, transparente “Vaše pravo da ne znate ništa, stop cenzuri”, “Građanski Novi Sad protiv diktature”, zastave pokreta “Ne da(vi)mo Beograd” i žutu patku koja je simbol tog pokreta, zastavu Vojvodine. Tokom protesta nije bilo incidenata.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV Sanja Kljajić, nekadašnja novinarka RTV-a koja je dala otkaz zbog cenzure, kazala je da su se novinari koji su degradirani u RTV-u radili i trudili da od “palanačke televizije sa teretom ratne propagande” naprave javni servis, a da sada tim javnim servisom umesto njih upravljaju “polupismene kukavice, propagandisti i manipulatori”.

podrzi_rtv_protest_foto_cenzolovka_2“Za godinu dana od njih smo videli samo laži. Cenzurisali su emisije, cenzurisali su novinare, cenzurisali su žrtve ratnih zločina, cenzurisali su studentske proteste, izmislili su napad na svoju novinarsku ekipu”, navela je Sanja Kljajić.

Dodala je da je RTV već godinu dana u v.d. stanju jer ne mogu da se dogovore “kako da podele plen koji su osvojili”.

Ona je poručila da javni servis  treba da bude korektiv sistema i da su protesti borba za profesiju, istinu i slobodu. “Istina je naše jedino oruđe protiv otmičara u ovoj zgradi RTV-a”, kazala je Sanja Kljajić i pozvala građane da se priključe toj borbi za nezavisni javni servis.

Dodala je da nisu svi novinari isti. “Neke naše kolege izgubile život da bi pokazali da razlika postoji”, podsetila je Sanja Kljajić.

Ona je ocenila i da su protesti tokom prošle godine pokazali da su njihovi inicijatori već pobedili i dodala da sada čekaju sudske presude.

Poverenik Sindikat Nezavisnost RTV-a Darko Šper naveo je da je od oko 150 potpisnika peticije, kojom su urednici i novinari prošle godine ustali protiv političkih smena, njih 27 više ne radi na toj televiziji, i to bez ikakvog obrazloženja.

On je poručio rukovodstvu RTV-a da treba da ih bude “sram” zbog svega što su uradili u proteklih godinu dana i zbog načina na koji se odnose prema zaposlenima.

Poverenik sindikata Nezavisnost RTS-a Dragan Milanović Pilac izjavio je da je taj sindikat napravio pomak jer vodi sinhronizovanu borbu za nezavisnost javnih servisa, kroz štrajk upozorenja na RTV-u i medijaciju na RTS-u.

“Javni servisi su nezavisna institucija i ne dolazi u obzir da bilo ko i bilo kada na RTV-u preko noći smenjuje rukovodstvo”, poručio je Milanović.

podrzi_rtv_protest_foto_cenzolovkaNovinarka NIN-a Sandra Petrušić kazala je da presuda Apelacionog suda kojim je poništena prvobitna presuda kojom je NIN kažnjen po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića nije promenila ništa.

“To je samo jedna mala rupa kroz koju se izlilo malo ljudskih prava i sada već gledaju kako da je zapuše”, kazala je Sandra Petrušić i poručila da borba za nezavisne javne servise ne sme da prestane.

Radomir Lazović iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” čestitao je građanima Srbije na hrabrosti, i rekao da je od Novog Sada, Beograda, Kraljeva, Niša i drugih gradova probuđena ogromna energija tokom prethodne godine.

“To pokazuje da nismo sami i da imamo jedni druge. Srećna nam nova godina borbe u koju ulazimo”, rekao je Lazović.

Dodao je da se aktivisti građanskih inicijativa ne plaše pretnji, pritisaka i da neće ćutati ni na to šta se dešava na javnim servisima, ni na rušenje u Beogradu, ni na probleme sa grejanjem u Nišu.

“Institucije sistema su privatizovane i u službi su bahatih nasilnika na vlasti”, kazao je Lazović.

Sofija Balać, doskorašnja novinarka O radija, omladinskog radija RTV-a, kazala je da je ona među mnogima kojima u toj redakciji nije produžen ugovor o radu, i to bez ikakvog obrazloženja.

“To je bila šut karta i to je jako loša poruka mladima. Treba da se zapitamo kakvoj budućnosti da se nadamo ako se mladi tako skidaju sa dnevnog reda”, poručila je Sofija Balać.

Tokom protesta su pročitana imena novinara kojima nisu produženi ugovori.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend