23. sep 2021.

Apelacioni sud konačno zakazao suđenje Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića

Za 14. oktobar, u 10 časova, u velikoj sudnici Apelacionog suda zakazana je javna sednica na kojoj će početi odlučivanje o jednoj od najvažnijih presuda u Srbiji, izrečenoj za napad na novinara Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin u decembru pre skoro tri godine.

Milan Jovanović u spaljenoj kući (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Sedam meseci posle izricanja prvostepene osuđujuće presude protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg visokog funkcionera Srpske napredne stranke i predsednika Opštine Grocka, i dva njegova saučesnika i izvršilaca naloga za napad Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, konačno će početi proces pred apelacijom.

Ovo je za Cenzolovku potvrdila portparolka Apelacionog suda, sudija Mirjana Piljić.

Okrivljena trojka je prvostepenom presudom Drugog osnovnog suda osuđena na ukupno 12 godina i šest meseci zatvora. Ova presuda je u mnogo čemu istorijska jer je njome prvi put u Srbiji jedan visoki funkcioner vladajuće partije osuđen za napad na novinara.

Ipak, presuda je osporena žalbama tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva na visinu kazne, kao i žalbama odbrane, koja je tokom prvostepenog postupka tvrdila, između ostalog, i da Dragoljub Simonović nije izdao naredbu da se zapali kuća novinara Milana Jovanovića, već da su mu to „napakovali“ bivši visoki funkcioneri MUP-a.

Kako će suditi Apelacioni sud

Prema rečima sudije Mirjane Piljić, na javnoj sednici Apelacionog suda prvo će sudija izvestilac u ovom slučaju Dušanka Đorđević izneti presudu i njeno obrazloženje, a zatim će tužilac, koga odredi Apelaciono tužilaštvo, obrazložiti svoju žalbu kojom se za Dragoljuba Simonovića traži maksimalna kazna od osam godina zatvora.

Reč će dobiti i advokati odbrane koji će izneti svoje argumente za obaranje prvostepene presude. 

Nakon ove javne sednice, tročlano sudsko veće, sa sudijom Bojanom Paunović na čelu, povući će se i tokom ovog dela sednice, koji će biti zatvoren za javnost, doneti odluku da li se žalbe prihvataju ili odbacuju.

Odluka se zatim, sa pisanim obrazloženjem, poštom šalje strankama u postupku. Kada će ona biti doneta i otpravljena, ne može se unapred reći sa sigurnošću. 

U slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, recimo, od prvostepene presude do njenog obaranja na Apelacionom sudu, obznanjivanja i vraćanja u ponovljeni postupak proteklo je gotovo punih godinu i po dana, a doneta je 20 godina nakon ubistva.

Medijska zajednica u Srbiji i relevantne međunarodne organizacije više puta su upozorile da suđenja za napade na novinare, a posebno u slučaju Milana Jovanovića, moraju biti efikasnija. Pravda na koju se predugo čeka prestaje da bude pravda i postaje ohrabrenje za pogoršanje bezbednosti novinara.

Otkako je doneta prvostepena presuda protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića dogodili su se novi verbalni napadi na Milana Jovanovića i njegova bezbednost je još više ugrožena.

Napadi iz vladajućih struktura Opštine Grocka usledili su nakon što je na lokalnom portalu Žig info objavljena priča o brojnim savetnicima koje Opština zapošljava.

Među savetnicima je otkrivena i novinarka TV Pink Gordana Uzelac, vlasnica ugovora teškog milion i po dinara.

Novinar Željko Matorčević, autor teksta o angažovanju novinarke bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, takođe je izložen verbalnim napadima i progonu. Podsećamo da je težak fizički napad na Matorčevića, posle koga je završio u bolnici sa polomljenom jagodičnom kosti, ostao nerasvetljen, a počinioci nekažnjeni.

Milan i Jela i dalje trpe posledice napada

Da podsetimo, u prvostepenoj presudi se navodi da je u jesen 2018. godine Dragoljub Simonović naredio napad na Milana Jovanovića zbog tekstova u kojima je raskrinkavana korupcija u opštini Grocka, a potom je formiran podstrekački lanac izvršilaca ovog krivičnog dela, u kojem su svi bili svesni da njihovo delovanje može dovesti do najveće tragedije i smrtnog ishoda.

Novinar Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin izbegli su najgoru sudbinu samo zahvaljujući Jelinim ogromnim naporima da poluonesvešćenog Milana izvuče iz zapaljene kuće. Oboje su izgubili ne samo imovinu koju su sticali celog života već i zdravlje, i do danas trpe posledice napada.

 

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend