16. nov 2021.

Apelacioni sud još veća o presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića

Ni mesec dana posle javne sednice, na kojoj su iznete žalbe, Apelacioni sud nije doneo odluku. Iz suda objašnjavaju da rok od 30 dana nije počeo od javne sednice apelacije, već od početka većanja. Kada se ono dogodilo – nisu nam odgovorili

Foto: Marko RIsović

Gotovo devet meseci nakon donošenja prvostepene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin neizvesno je da li će ona uskoro biti i pravosnažno potvrđena. Apelacioni sud ni mesec dana posle javne sednice, na kojoj su iznete žalbe odbrane i tužioca, nije doneo odluku.

„Sudsko veće je još u postupku većanja i glasanja i nemam druge informacije o tome jer je u ovoj fazi odlučivanja postupak strogo tajan“, rekla je juče za Cenzolovku Mirjana Piljić, portparolka Apelacionog suda.

Na pitanje da pojasni zašto je prekoračen rok od 30 dana za donošenje drugostepene presude, Piljić je rekla da se rok ne računa od trenutka kada je održana javna sednica, već od početka većanja sudskog veća. Ali nije znala da nam odgovori kada je većanje počelo.

Javna sednica povodom žalbi na prvostepenu presudu kojom su osuđeni bivši predsednik Opštine Grocka i istaknuti funkcioner vladajuće SNS Dragoljub Simonović, bivši policajac Vladimir Mihailović i sitni prestupnik Aleksandar Marinković (u bekstvu) održana je 14. oktobra.

Sudsko veće ima rok od 30 dana od trenutka većanja da donese odluku o žalbama.

Sudsko veće Apelacionog suda u ovom postupku radi u sastavu: Bojana Paunović (predsednica), Aleksandar Vujičić i Dušanka Đorđević (sudija izvestilac).

Najveću cenu odlaganja plaćaju žrtve paljenja kuće

Odlaganja u donošenju pravosnažne presude za paljenje kuće novinara ne ostavljaju dobar utisak ni u domaćoj ni u međunarodnoj javnosti koja s posebnom pažnjom prati ovaj po svemu ekstremni napad na bezbednost i slobodu medija. Odugovlačenjem se šalje i jasna poruka novinarima o institucionalnoj dubini njihove nezaštićenosti od napada.

Međutim, od svega je najveća cena koju zbog toga plaćaju Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin.

Na pitanje da pojasni zašto je prekoračen rok od 30 dana za donošenje drugostepene presude, Piljić je rekla da se rok ne računa od trenutka kada je održana javna sednica, već od početka većanja sudskog veća. Ali nije znala da nam odgovori kada je većanje počelo

Bolesni žive u još nedovršenoj kući, za čiju potpunu obnovu nakon paljenja nije sakupljeno dovoljno sredstava u akciji dobrovoljnog i solidarnog prikupljanja pomoći.

Država, uprkos obećanjima, nije pomogla. Naprotiv, tražila je da se plati porez čak i u trenutku dok je kuća još bila zgarište, a Milan i Jela bili podstanari.

Napad na kuću Milana Jovanovića i Jele Deljanin odigrao se u noći 12. decembra 2018. godine, a prema optužnici i prvostepenoj presudi, napad je podstrekao Dragoljub Simonović u želji da zaustavi novinare lokalnog portala Žig info da istražuju slučajeve korupcije u Opštini Grocka.

Naredbu za paljenje Simonović je, prema optužnici i presudi, izdao bliskom prijatelju svoje ćerke Vladimiru Mihailoviću, znajući da mu on to ne može odbiti zbog pozicije moći koju je imao. Mihailović je pronašao lokalnog zelenaša Igora Novakovića i od njega tražio da nađe izvršioca Simonovićevog naloga, a Novaković je angažovao Aleksandra Marinkovića koji mu je već dugovao neki novac i ponudio mu dodatnu nagradu.

Svi su bili vođeni, prema presudi, niskim pobudama, ali i potpuno svesni težine dela i kako bi ono moglo da se završi. A moglo je da se završi ubistvom novinara.

Samo pukom srećom i zahvaljujući nadljudskim naporima Jele Deljanin, koju je probudio prasak koji je izazvala zapaljena boca sa benzinom ubačena u garažu, ona i njen suprug Milan uspeli su da pobegnu iz zapaljene kuće i prežive.

PO DVA PUTA PRIZNALI

Za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem prvostepeno su ukupno na više od 12 godina zatvora osuđeni Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković.

Svi učesnici lanca podstrekavanja, osim Dragoljuba Simonovića, po dva puta su tokom istrage priznali delo, o čemu svedoče zapisnici koje su potpisali sa svojim advokatima. Na suđenju, koje je počelo u maju 2019. godine, Vladimir Mihailović je promenio svoj iskaz da je nalog dobio od Dragoljuba Simonovića.

Bojana Šijački Cvetković, koja je te kobne noći vozila neposrednog izvršioca do kuće Milana Jovanovića, odmah je priznala delo i nagodila se sa tužilaštvom, odslužila je šest meseci kućnog zatvora, sa „nanogicom“.

Postupak protiv trećeoptuženog Igora Novakovića izdvojen je zbog opstrukcija njegovog advokata i u Drugom osnovnom sudu su za 19. novembar zakazane završne reči u prvostepenom postupku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend