12. nov 2020.

Apelacioni sud: Zbog napada na novinara bivši poslanik SNS-a obavezan da plati 300.000 dinara

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Zrenjaninu, po kojoj bivši poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Mirko Krlić mora da plati zrenjaninskom novinaru Daliboru Bubnjeviću 300.000 dinara za nanetu duševnu bol i pretrpljeni strah, jer ga je vređao i fizički napao 30. marta 2018. godine na jednom javnom događaju u Zrenjaninu.

Apelacioni sud je obavezao Krlića i da na ime troškova spora Bubnjeviću isplati 121.600 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

Kako je ranije naveo Osnovni sud u Zrenjaninu u presudi, utvrđeno je da je pomenutog dana Krlić najpre vređao, a potom u toaletu hotela „Vojvodina“ i ošamario Bubnjevića, što je potvrdilo i nekoliko svedoka.

Bubnjević je u privatnoj tužbi tražio da mu Krlić nadoknadi štetu u iznosu od 400.000 dinara, što sud nije prihvatio u celosti jer „nije dokazano da je Bubnjević pretrpeo i fizičke bolove“.

Sud je na osnovu iskaza svedoka događa i samog tužioca utvrdio da je Krlić 30. marta 2018. na manifestaciji „Hercegovačko sijelo“ u Zrenjaninu prvo zapretio Bubnjeviću, a potom ga i fizički napao.

„Budeš li nastavio da pišeš o meni, mojoj ćerki i fabrici vode, …, zapamtićeš me do kraja života … jedna, zaboravi da postojim, moje ćerke i fabrika vode, a ja ću tebe da zaboravim onda. Jesi li to zapamtio … jedno“, rekao je Krlić Bubnjeviću pred nekoliko svedoka.

Kada je Bubnjević kasnije otišao do toaleta, Krlić je krenuo za njim i zamolio jednu osobu koja se nalazila u toaletu da izađe napolje. Onda je Bubnjeviću rekao: „Obećao sam ti da ćeš dobiti ono što zaslužuješ, to što sam ti rekao sada ispunjavam“ i otvorenom šakom ga udario u desni obraz, pa nastavio s pretnjama.

Osoba koja je izašla iz toaleta ušla je ponovo u toalet i razdvojila Krlića od Bubnjevića, koji je prema oceni suda tom prilikom doživeo strah i naneta mu je duševna bol. Iako je tvrdio da mu je naneta fizička bol jakog intenziteta, to sud nije uvažio.

Bubnjević je tvrdio da zbog svega nije mogao da objavljuje nedeljama svoju kolumnu u lokalnom nedeljniku „Zrenjanin“, gde je na funkciji glavnog i odgovornog urednika, a nije mogao u zadatim rokovima, ni da se bavi poslovima sudskog veštačenja za koji ima licencu.

Optužio je Krlića i da je na sajtu Udruženja novinara Srbije objavio neistinit tekst u kom na ponižavajući način komentariše njegov rad kao glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“, čime je povredio njegov ugled i čast.

Tri svedoka koja su sedela za stolom kada je Krlić pretio Bubnjeviću potvrdila su navode tužbe, dok je svedok koji je razdvojio Krlića od Bubnjevića u toaletu rekao da je „video kako Krlić nasrće na Bubnjevića koji je nakon toga bio vidno zbunjen i uznemiren“.

Krlić je osporio navode tužbe u celosti, tvrdeći da Bubnjević na pomenutoj manifestaciji nije bio u svojstvu novinara, niti ga je verbalno i fizički napao.

Njegovo svedočenje Osnovni sud nije prihvatio u celosti jer je smatrao „da je iskaz dao u cilju postizanja uspeha u ovoj parnici i u suprotnosti je sa iskazima saslušanih svedoka“.

Krlić je uzvratio kontratužbom protiv Bubnjevića tražeći da ovaj njemu isplati 400.000 za naneti duševni bol i povredu ugleda. Ova dva predmeta sud je razdvojio.

Bubnjević je protiv Krlića bio podneo i krivičnu prijavu koju je sud naknadno odbacio jer u Krlićevim radnjama nije prepoznao elemente krivičnog dela.

Nakon što je odbacilo krivičnu prijavu protiv njega za krivično delo ugrožavanje sigurnosti glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića, tužilaštvo je protiv Krlića podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Krlić je bio predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, a njegovu smenu tada je tražio UNS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend