18. jun 2018.

Beljanski: Veoma je čudno je da ministar policije više zna o slučaju nestalog novinara od tužioca

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je danas da je “veoma čudno i krajnje nelogično” da nadležni tužilac nema saznanja o tome gde se novinar Stefan Cvetković nalazi a da istovremeno takvim podacima barata ministar policije Nebojša Stefanović, iako bi po zakonu policija trebalo da bude podređena tužilaštvu.

“U odnosu organa koji postupaju u toku istrage, tužilaštvo je deo koji sprovodi predistražni postupak i istragu. Tužilac izdaje naredbe policiji i usmerava tok predistražnog postupka. Dakle, bilo bi logično da izjave daje tužilac a ne policija, jer je policija deo izvršne vlasti i podređena je tužilaštvu”, rekao je Beljanski agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, policija je mogla da zadrži Cvetkovića, za koga je tužilac ranije rekao da je dao izjavu u svojstvu oštećenog, ali samo ukoliko je taj novinar dao pristanak da bude pod policijskim nadzorom radi sopstvene bezbednosti.

“Ali, i o tome bi policija trebalo da obavesti nadležnog tužioca. A da li će se s tim podacima izlaziti u javnost, to treba da proceni tužilac. Čudno je i nedopušteno da tužilac uopšte nema saznanja gde se Stefan Cvetković nalazi”, rekao je advokat Beljanski, koji je stručnjak za krivično pravo.

Dodao je da Cvetković, čak i ukoliko ga ne tretiraju kao oštećenog već kao osumnjičenog, nije mogao biti zadržan u policiji ukoliko o tome nije bio obavešten tužilac.

“Ne postoji dobrovoljno odricanje od prava na slobodu, to je zabranjeno i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom Srbije i Zakonikom o krivičnom postupku. Prema tome, policija ne može da zadrži nekoga prisilno, da bi ga zaštitila, a mi ne znamo da li je to u pitanju ili između Stefana Cvetkovića i policije postoji dogovor”, kazao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, loše je što javnost nema saznanja o svim tim pitanjima, zbog čega je otvoren niz pitanja.

“Kada postoji ovakvo uznemirenje javnosti, neko iz državnih organa treba da se obrati, ali je nelogično da se daju izjave ove vrste gde se izlazi sa vrlo šturim informacijama, a odgovor bi trebalo da da tužilac, jer je on nadređen policiji i rukovodi predistražnim i istražnim postupkom. Ministar ne bi smeo da krije bilo kakve podatke od tužioca, jer tužilaštvo rukovodi predistražnim postupkom. Krajnje je nelogično i čudno da tužilaštvo nije informisano od strane policije”, rekao je Beljanski.

Podsetio je da se u medijima vrlo često može videti da policija saopštava da li je ili nije rešen neki slučaj.

“To ne može policija da saopštava, već samo tužilaštvo može da kaže da li je određena stvar rešena po njegovom mišljenju. A da li je predmet zaista rešen do kraja, o tome odluku donosi sud”, objasnio je Beljanski.

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je danas da “pre ponedeljka, utorka” neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.

“Predmet je stigao u tužilaštvo, ali nije toliko hitan. Čekaju se dokazi, poput DNK-a sa lica mesta, dokaza vezanih za položaj gde se sve Cvetković nalazio… Pre ponedeljka, utorka ne možemo da dobijemo te dokaze”, rekao je Knežević agenciji Beta.

Na pitanje da li je upoznat da je Cvetković zadržan i nakon što je, kako je i sam Knežević u petak uveče potvrdio agenciji Beta, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da nije upoznat s tim i da nije komunicirao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i sa policijom u vezi s tim.

“Svako može da priča ono što se desilo ili nije, ja to ne znam ili ne mogu da pretpostavim. Jedino što ne želim jeste da zbrzam ceo slučaj. Želimo da radimo isključivo po zakonu”, kazao je Knežević.

Ministar Stefanović je rekao jutros za Radio-televiziju Srbije da je Cvetković sve vreme bio “na bezbednom mestu” i da su urađene sve “zdravstvene analize”, te da će Cvetković danas biti kod kuće.

Prema njegovim rečima, bilo je “mnogo nelogičnosti” u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi, a poligraf je pokazao da odgovori na nekoliko pitanja “nisu bili tačni”.

Iz Stefanovićeve izjave nije jasno da li je Cvetković bio na neki način zadržan i nakon što je, prema izjavi tužioca Kneževića, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina.

Majka novinara Stefana Cvetkovića izjavila je da joj se sin jutros javio i rekao da će “do večeras” stići kući.

“Javio se on meni oko 11 sati i rekao da će do večeras stići kući”, kazala je majka danas agenciji Beta.

Stefan Cvetković živi u Beloj Crkvi sa roditeljima. Njegov mobilni telefon i dalje nije dostupan, a ne odgovara ni na poruke preko društvenih mreža.

Majka je ranije rekla da joj se Stefan javio u petak uveče, a zatim u subotu više nije imala nikakvih vesti o njemu, niti ih je juče iko od nadležnih obaveštavao o bilo čemu.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu rukovodi pretkrivičnim postupkom u slučaju Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak bio prijavljen u sredu kasno uveče.

On je, prema navodima predstavnika vlasti, pronađen prekjuče u ranim popodnevnim satima u rejonu Bele Crkve.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend