18. jun 2018.

Stepanović: Kažu da ste hrabri kad kažete nešto očigledno

Cela atmosfera je loša. Treba da doživite da vam se kaže da ste hrabri kada kažete nešto što je očigledno, ili kada iznesete svoje mišljenje ili sumnju. Vlast mora da shvati da je u interesu građana, da svako ima pravo da pita, sumnja, traži odgovore, a oni treba da odgovaraju, izjavila je u Novom danu urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

Govoreći o slučaju nestanka, a zatim pronalaska, novinara Stefana Cvetkovića, Stepanović je rekla da je njoj ovaj slučaj od početka potpuno pogrešan.

„Meni je ovaj slučaj, kao i mnogim građanima, od početka potpuno pogrešan. Prvo izađe predsednik države i kaže, tonom koji sam ja razumela kao preteći, da je novinar u policiji i da će se tamo zadržati. Onda se kaže da je davao iskaz u svojstvu oštećenog, a onda da je pao na poligrafu“, rekla je Stepanović.

Istakla je da je cela ova priča vrlo pogrešna, da ostavlja pogrešan utisak i da se svi pitaju „zašto kolega Cvetković ne izađe u javnost“. Sve što se dešava ne može da ima dobre posledice, dodala je.

„Ako predsednik izađe umesto novinara da priča šta je sa njim bilo, šta je sumnjivo, šta nije, da kaže da će imati šta da objasni, da će se zadržati, to zvuči preteće. Sve ovih dana zvuči preteće“, rekla je gošća N1.

Smatra da je cela atmosfera „jako loša“.

„Treba da doživite da vam se kaže da ste hrabri kada kažete nešto što je očigledno, ili kada iznesete svoje mišljenje ili sumnju. Nema veze da li ste u pravu, ali osnovno pravo je da izrazite svoje mišljenje. Kada pitate bilo šta što se establišmentu ne dopada, označeni ste kao neprijatelj. Vlast mora da shvati da je u interesu građana, da svako ima pravo da pita, da sumnja, da traži odgovore, a oni treba da odgovaraju“, kaže Biljana Stepanović.

Govoreći o ulasku Srbije u EU i stavovima evropskih zvaničnika o tome, kaže da je Makron, za razliku od drugih, bio potpuno jasan.

„Makron nije ostavio dilemu. Rekao je do 2025. godine ne očekujte prijem, a posle ćemo vam javiti. Neće biti grupnog prijema, pitanje je kada je red na Srbiju. Osim unutrašnjih problema EU i njihove nespremnosti da primaju članice dok ne vide šta će sa sobom, mi imamo i druge probleme“, rekla je Stepanović.

Istakla je da je „pitanje svih pitanja“ Pogavlje 35.

„Taman i da nam otvore sva pitanja, tu ćemo stati i zaglaviti se“, kaže ona.

Pogledajte snimak celog gostovanja u Novom danu:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend