12. nov 2022.

Bodrožić: Vučić i naprednjaci su zarobili državu i društvo zahvaljujući kontroli medija

Za vikend je stigla još jedna dramatična pretnja novinarima i saradnicima lista Danas – da će završiti kao Šarli Ebdo. Policija je obećala hitnu istragu, oglasio se i predsednik države. Kako doživljava pretnje smrću novinarima pojedinih kritički nastrojenih medija i šta novinarska udruženja mogu da učine, odgovara predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji je u ovom mandatu i predsednik Saveta za štampu.

Foto: Medija centar Beograd

„Od 2012. godine do danas uslovi za rad nezavisnih ili, bolje rečeno, profesionalnih novinara i medija samo se pogoršavaju. Poslednjih meseci, zbog agresije Rusije na Ukrajinu i ekonomske krize, napadi i pritisci dobili su na intenzitetu i brutalnosti, tako da je poruka redakciji Danasa sasvim očekivana i logična. Nadobijali su se u Danasu pretećih i uvredljivih poruka dosad, ali ova je jedna od najeksplicitnijih i najjezivijih“, kaže Bodrožić: „NUNS je, kao što to radi godinama unazad, i ovaj slučaj obradio i zaveo u Bazu pritisaka i napada, koja je postala kredibilni izvor za međunarodne institucije i organizacije, a u koordinaciji s partnerskim organizacijama svim snagama pritiskamo državne organe da rade svoj posao i pronađu i kazne počinioce, a oglasili smo se gde god smo mogli i alarmirali javnost o ovoj pretnji Danasu. Naročito je važno da podsećamo da političari, naročito oni na vlasti, moćni i beskrupulozni, šire laži i raspiruju mržnju prema novinarima i praktično podstiču obične građane na takvo ponašanje, i otuda poplava uvreda i pretnji u javnom prostoru, pre svega na društvenim mrežama. A važno je da i dalje zajednički i solidarno nastupaju sva novinarska udruženja i medijske asocijacije, da se sadašnja Koalicija za slobodu medija proširi i da se u zajedničkom frontu što bolje zaštitimo i preživimo ove teške dane.“

Aktuelna je i presuda novinarkama KRIK-a zbog izveštaja sa suđenja u kojem je pomenut Bratislav Gašić. Koliko takve presude utiču na novinare, posebno na ono što se zove autocenzura, ali i na zastrašivanje? Možete se osvrnuti i na učestale SLAP tužbe – pa onda i ovakve presude. Ponovo, kako NUNS može uticati da se ta praksa izmeni?

Vidimo iz presude KRIK-u da će ubuduće da nas progone i osuđuju i zbog prenošenja dokaznog materijala sa javnog sudskog postupka, čime se proširuju alati za pritisak i ućutkivanje nepodobnih novinara i redakcija. Tako će i SLAP tužbe dobiti na snazi jer će neke i uspeti iako podnosiocima takvih tužbi to i nije primarni cilj već žele da sudskim procesima zastraše, opterete i izmore nezavisne novinare i medije. Naši, a i pravnici i advokati drugih udruženja bore se protiv takvih tužbi u sudnici, a i van nje, a namera nam je da idemo u korak sa zemljama Evrope i Severne Amerike, gde je ovaj problem odavno prepoznat i traže se i usvajaju mehanizmi zaštite novinara i redakcija.

Novi ministar telekomunikacija i informisanja Mihajlo Jovanović održao je u petak sastanak s predstavnicima udruženja i međunarodnih partnera. Kakvi su vam utisci?

Novi ministar je pokazao pristojnost i uviđavnost, lepo je videti i čuti nekoga iz tog tabora ko nas ne vređa i kleveće, a i obećao je da će mnoge stvari pokrenuti s mrtve tačke, pre svega proces izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i drugih medijskih zakona. Opet, dobri zakoni u ovakvom sistemu malo znače jer su institucije urušene i za naprednjake je mnogo toga mrtvo slovo na papiru, i ja nemam neka velika očekivanja od novog ministra.
Pošto sam naviknut, kao i druge koleginice i kolege, na surov tretman od Vučića i njegove ekipe, od gospodina Jovanovića očekujem barem da se ne pretvori u Anu Brnabić, koja je isto tako bila pristojna i kooperativna kada je onomad postala ministarka, a danas vređa, kleveće i lupeta kao Šešelj.

U toku je pravi rat između MTS i SBB, koji prvi operater vodi uz pomoć vlasti i novca iz budžeta. Cilj je sužavanje uticaja medija iz UM grupe koja je u suvlasništvu SBB, i to nakon dodele četiri nacionalne frekvencije i uoči dodele pete. Ne pitam ko je odgovoran već ko će odgovarati ne samo zbog kršenja pravila poslovanja nego zbog pogubnog uticaja na opštu informisanost građana?

U pitanju je agresivni atak države na jednu privatnu kompaniju i pokušaj da joj se na sve načine smanji broj korisnika i uticaj u javnosti. Vidi se da je cilj gašenje SBB-a ili njegovo svođenje na mali broj korisnika, a taj rat bi sutra bio okončan ukoliko bi SBB skinuo s ponude dva kanala koja donose objektivne i istinite informacije i koji se kritički odnose prema vlasti, odnosno, ukoliko bi Junajted grupa ugasila N1 i Novu S. A čini mi se da ćemo odgovarati svi mi jednog dana jer verujem da će SBB barem pred međunarodnim sudovima dobiti tužbe protiv države Srbije i praktično svi građani će preko državnog budžeta kad-tad platiti odštetu kompaniji koja je godinama pod sistematskim i sistemskim napadima, pritiscima i opstrukcijom.

Srbija važi za podeljeno društvo po mnogo linija, a u medijskoj sferi je to možda i najočiglednije, toliko da je nemoguće govoriti o solidarnosti. Vidite li nameru vlasti – koje takav raskol forsiraju – da umiri i svoju retoriku i retoriku svojih medija?

Aleksandar Vučić i njegovi naprednjaci su zarobili državu i društvo zahvaljujući kontroli medija i oni sami najbolje znaju da bez žestoke propagande koja se emituje i štampa u kontrolisanim medijima, a takva je ogromna većina, ne bi sastavili mesec dana na vlasti. Zato mi je nemoguće da zamislim da će se za njihovog vakta bilo šta promeniti nabolje.
Bojim se da može biti samo gore jer što je više propusta, koruptivnih poslova, a i nesposobnosti i obesti vlastodržaca, a tome svedočimo bukvalno iz dana u dan, to je njihova potreba za manipulacijom i lažima veća. A od tih koji bespogovorno služe Vučiću u širenju propagande i raspirivanju mržnje ne možemo očekivati solidarnost jer oni više nisu novinari, a samim tim ni naše kolege. Podsećaju me ovi meseci na kraj devedesetih, kada je režim Slobodana Miloševića bio u terminalnoj fazi i postao još okrutniji i bezobzirniji, i ako smo mi koji pamtimo to zlo doba nešto naučili, onda ćemo, nadam se, zajednički naći način da se i od ove pošasti odbranimo i dočekamo neko bolje vreme za slobodno i bezbedno bavljenje novinarstvom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend