16. apr 2021.

Daško Milinović: Napali su me isti oni koji su me dva dana pratili. Ovo ne može biti samo hir dva ludaka, radi se o organizovanom napadu fašista

Posle jutrošnjeg napada šipkom, radijski voditelj Daško Milinović za Cenzolovku kaže da ne zna tačno ko su napadači, jer je ogroman broj fašističkih organizacija, ali da se radi o dvojici koji su ga pratili poslednja dva dana, da ih je srećom primetio, pa je imao vremena da zauzme odbrambeni stav i tako izbegne ozbiljnije povrede

Daško Milinović (foto: snimak ekrana TV Nova S)

„Ovo ne može biti samo hir dva ludaka. Očigledno se radi o organizovanom napadu fašista“, kaže za Cenzolovku novinar Daško Milinović, koji je napadnut dok je jutros išao na posao, u Novom Sadu, blizu mesta gde živi.

Milinovića, koji je deo popularnog radijskog dvojca Daško i Mlađa, autora podkasta „Alarm sa Daškom i Mlađom“, napala su dva mlađa muškarca, jutros u 6.46, kod Osnovne škole „Vasa Stajić“. Poprskali su mu oči suzavcem i udarili ga metalnom šipkom po ruci.

„Dobro sam, ne moraju da brinu oni koji bi se brinuli. Napadači su bili prilično smotani. Imam lakšu povredu, posekotinu na ruci, koju sam dobio kad sam pokušao da se odbranim. Ništa nije napuklo. Planirao sam da posetim oftalmologa, zbog suzavca, ali osetio sam da mi je bolje i nisam želeo da me čekaju ljudi iz policije i tužilaštva, pa na kraju nisam ni otišao“, priča Milinović.

Policija je sposobna da otkrije počinioce, oni znaju da rade svoj posao. Problem je što se ovo time neće zaustaviti. Fašisti neće stati, ovakve stvari će se i dalje dešavati

On ne sumnja da je jutrošnji napad samo deo dugotrajnog procesa etiketiranja, pretnji i nasilja. 

„Ne mogu da tvrdim o kome se tačno radi, jer je ogroman broj tih fašističkih organizacija. Fašizam jača i ovo je samo još jedna njegova ulična manifestacija. Poslednja dva dana pratila su me njih dvojica, ti koji su me na kraju napali. Mislio sam da će mi odmah prići, međutim, nisu. I jutros sam ih video, znao sam o čemu se radi, pa sam imao tu prednost, imao sam vremena da zauzmem odbrambeni stav.“

Slučaj je prijavljen policiji, iako Milinović kaže da prvobitno nije imao tu nameru. Već godinama je, kako kaže, meta različitih pretnji, mahom na društvenim mrežama. Obijena je i kuća u kojoj živi, ukraden mu je laptop.

„Poslednjih 20 godina mi prete. Ništa ne prijavljujem, nema mnogo smisla. Ni ovaj napad nisam imao nameru da prijavim, ali Mlađa (Mladen Urdarević, kolega iz radijskog dvojca, prim. aut.) i slušaoci bili su zabrinuti, pa sam otišao kod lekara. Oni su pozvali policiju.“

Slučaj je prijavljen i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara. Milinović, međutim, smatra da rasvetljavanje pojedinačnih slučajeva i njihovi sudski epilozi – pod uslovom da do njih uopšte dođe! – ne mogu otkloniti uzroke desničarskog nasilja protiv drugih i drugačijih.

Poslednjih 20 godina mi prete. Ništa ne prijavljujem, nema mnogo smisla. Ni ovaj napad nisam imao nameru da prijavim, ali Mlađa i slušaoci bili su zabrinuti, pa sam otišao kod lekara. Oni su pozvali policiju

„Da budem iskren, policija ima sposobnost da otkrije počinioce, oni znaju da rade svoj posao. Problem je što se ovo time neće zaustaviti. Fašisti neće stati, ovakve stvari će se i dalje dešavati. Ne mogu da grešim dušu, ja u policiji i tužilaštvu čak vidim volju da urade nešto, ali… Osobe koje su u antifašističkoj priči su donekle navikle na napade, ali vremenom smo naučili kako da reagujemo. Brine me što u ovom trenutku ovako nešto bukvalno svakome može da se dogodi, svakom građaninu koji digne glas protiv ove bede“, smatra Milinović.

Njegov kolega Mladen Urdarević je za portal 021.rs izjavio da je ovaj događaj pravi pokazatelj u kakvoj državi živimo.

„Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizovan napad na njega“, kazao je Urdarević.

Privođen zbog tvita

Milinović je godinama na udaru različitih opskurnih, mahom ekstremnih desničarskih udruženja i glasila. 

Međutim, u decembru 2018. on je bio taj koji je priveden u policiju, i to zbog navodnih pretnji na Tviteru narodnom poslaniku Vladimiru Đukanoviću (SNS).

Milinović je tada izjavio „da je stvar očigledan apsurd i politička svinjarija“.

Advokatska komora Vojvodine (AKV) osudila je njegovo hapšenje, tvrdeći da je tako povređeno pravo na slobodu izražavanja i informisanja, kao i pravo na slobodu i bezbednost.

Sam Đukanović je pak izjavio da je prijavu podneo „protiv Zapada Todorovića, a ne protiv Daška Milinovića“, navodno bez znanja ko stoji iza Tviter profila. 

U međuvremenu je popularni i osporavani nalog Zapad Todorović ukinut i Milinović tvituje s novog profila Uspeh Petrović.

Radijski dvojac Daško i Mlađa jutarnji program vodi od 2011. godine. Uspeh njihovog Uzbudilnika na lokalnom ASFM radiju doneo je transfer na Radio B92 s nacionalnom frekvencijom. Po promeni uređivačke politike nekadašnje Devedesetdvojke, prešli su na O radio u sklopu RTV Vojvodine.

Na tom mestu dočekali su neslavnu političku seču u javnom servisu Vojvodine 2016. godine koja je izazvala veliko nezadovoljstvo građana i seriju protesta na ulicama Novog Sada. Od oktobra te godine Daško i Mlađa pokrenuli su emisiju u sopstvenoj produkciji.

OSUDE NAPADA

Napad na radijskog voditelja iz Novog Sada osudile su brojne medijske organizacije.

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je da je ovo „posledica nekažnjivosti ugrožavanja bezbednosti novinara“.

„Još jednom upozoravamo da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima – od tabloida i tabloidnih televizija do same Skupštine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji prolaze bez ikakvih posledica. Ovakva atmosfera u zemlji obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima“, navodi se u saopštenju Fondacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je „mučki napad u Novom Sadu“ i izrazilo zebnju za Milinovićevu bezbednost, jer se, kako su naveli, evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji.

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je napad posledica neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika i medija koju „svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija“.

Napad je osudilo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Na kraju, oglasila se i premijerka Ana Brnabić, koja je napad na Milinovića okarakterisala kao strašan i nedopustiv.

„Fizički napad je crvena granica koja se u civilizovanom društvu ne sme preći“, rekla je premijerka u obraćanju novinarima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend