16. apr 2021.

Šipkama napadnut novosadski novinar Daško Milinović

Novinar Daško Milinović pretučen je jutros, oko 6:45 časova, u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao, saznaje 021.rs.

Foto: YouTube (screenshot, preuzeto sa 021.rs)

Milinović je deo popularnog dvojca Daško i Mlađa. Tokom „Alarma sa Daškom i Mlađom“ izjavio je da se napad dogodio u blizini Osnovne škole „Vasa Stajić“. Kako je objasnio, poprskan je suzavcem u oči, a dvojica mladića su ga napala šipkom.

„Napali su me jadnici, dvojica mladih neutreniranih fašista koji su me čekali. Jedan od njih me je poprskao suzavcem, preporučio bih im da za sledeći put kupe bolji suzavac. Krvarim iz ruke, šipka im nije bila lošeg kvaliteta“, kaže Milinović.

On navodi i da je u četvrtak primetio kako ga ista dvojica čekaju, dodajući da bi mogao da ih prepozna.

Njegov kolega Mladen Mlađa Urdarević za 021.rs kaže da je jutrošnji događaj zapravo pravi pokazatelj u kakvoj državi živimo.

„Daško je trenutno u Urgentnom centru, pretpostavljam da će oni da prijave slučaj policiji po službenoj dužnosti. Njega su prvo poprskali suzavcem, zatim su pokušali da ga udare šipkom u glavu, te je on štiteći lice postavio ruku koja je sada povređena i iz koje krvari. Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizovani napad na njega“, kaže Urdarević.

NDNV: Hitno uhapsiti napadače na radijskog voditelja Daška Milinovića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada. 

Njega su rano jutros u Novom Sadu napala dvojica muškaraca koji su na njega prvo bacili dva suzavca, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Nakon napada, muškarci koji su nosili kapuljače su pobegli sa lica mesta.

Milinović se nalazi u Urgentnom centru gde mu pružaju pomoć.

NDNV zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva, te da što pre uhapse napadače i da ih procesuiraju u skladu sa zakonom.

Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost.

Još jednom ponavljamo da je ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije.

Napad je i posledica neprestane kampanje targetoranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija. Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad.

O napadu će NDNV obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću ćemo ponuditi i pravnu pomoć.

16. april 2021. Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Izvor: NDNV

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend