25. jul 2019.

Dojčinović: Tabloidi su podizvođači radova za službe

Dan nakon što je portal KRIK objavio priču o tome da su vlasnici „Milenijum tima“, građevinske kompanije koja učestvuje u nekim od najvrednijih državnih projekata, ustupili automobil i stan Predragu Malom, bratu ministra finansija, „Srpski telegraf“ je izašao sa pričom o tome kako je novinar ovog portala uznemiravao suprugu Predraga Malog.

Okolnost da je provladin tabloid dobio, ispostaviće se falsifikovan, snimak ispred stana Predraga Malog, ali i činjenica da je predsednik Vučić pre mesec dana govorio o temi kojom se KRIK bavi, aktuelizuje pitanje uključenosti obaveštajnih službi u nadzor rada istraživačkih novinara. Oni koji su takvom tretmanu izloženi – nemaju dilemu.

– Aleksandar Vučić je govorio o tome da ćemo istraživati poslove Predraga Malog, dok smo bili usred istraživanja. Ne postoji šansa da se radi o slučajnosti, izričit je Stevan Dojčinović, glavni urednik portala KRIK.

On za Danas navodi da nije prvi put da teme njihovih istraživanja ugledaju svetlost dana pre objavljivanja. Kako dodaje, slično se dogodilo 2016. godine kada su istraživali imovinsku kartu predsednika Vučića, kada je list „Informer“ objavio da oni rade na tome.

– Ovaj, ali i slučaj kada su objavili transkript jednog mog razgovora sa kolegom o vezama Dragana J. Vučićevića i Zemunskog klana, meni pokazuje da ovo obavlja BIA, ističe Dojčinović i dodaje da je upravo iz tog razloga podneo žalbu Zaštitniku građana koji još uvek postupa u ovom predmetu.

– Zakon jasno propisuje uslove pod kojima neko može da bude pod merama. Obaveštajne službe ne postoje da bi radile za stranke na vlasti. One imaju ogromnu moć i nikakvu institucionalnu kontrolu, navodi Dojčinović, ističući da su tabloidi podizvođači radova obaveštajnih službi.

Slična iskustva imali su i u Centru za istraživačko novinarstvo, poručuje za Danas Anđela Milivojević iz CINS-a. Oni su nedavno objavili priču o propaloj investiciji sina narodnog poslanika Milovana Drecuna.

– Neposredno pre toga Drecun je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, kazao da će novinari napasti njegovu porodicu, kaže Milivojević, dodajući da se ovakve poruke između redova šalju sa nadom da će novinari odustati od namere objavljivanja teksta.

Upravo iz tih razloga, kako dodaje, u CINS-u preuzimaju niz koraka kako bi osigurali da njihova komunikacija ostane poverljiva.

– U prvom redu to radimo zbog izvora, pošto ne želimo da dovedemo nekoga u neprijatnu situaciju zbog toga što je razgovarao sa nama. Naravno, ne postoji redakcija koja je moćnija od obaveštajne službe i koja može da ih spreči ukoliko stvarno žele da saznaju koju temu istražujemo, navodi Milivojević.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da je očigledno da obaveštajne službe štite političke, a ne državne interese.

– U pitanju je tajna policija koja službi vladajućoj strukturi da defamira one koje prepoznaje kao političke protivnike. Mi na vlasti imamo čoveka koji se stopio sa državom i koji ne bira sredstva da se obračuna sa njima, ističe Bodrožić.

Japanski metod

Obrazlažući tekst sa naslovne strane, glasni urednik „Srpskog telegrafa“ Milan Lađević je gostujući na televiziji „Pink“ rekao da portal KRIK koristi „japansku metodu praćenja“. „Japanska metoda praćenja služi da primete da ste tu, za zastrašivanje. Da li verujete da neko pošalje špijuna ili novinara, ne znam kako da nazovem ovog čoveka?“, rekao je Lađević tvrdeći da je cilj KRIK-a da oslabi uticaj predsednika Vučića. Uzgred, brzo je demantovano da je osoba na snimku novinar portala KRIK.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend