05. sep 2018.

Dok građani plaćaju, Tanjug prenosi vesti nekredibilnih medija

Mnoge dnevne novine ovih dana pišu, pozivajući se na Tanjug, da tajna služba BiH prisluškuje Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Tanjugu je izvor agencija Srna koja prenosi tvrdnje sajta Infosrpska.ba, za koji su naše kolege sa portala raskrinkavanje.ba već u nekoliko navrata dokazali da je izvor dezinformacija i lažnih vesti. Tekst o prisluškivanju Dodika u potpunosti počiva na anonimnim izvorima iz obaveštajnih krugova, a na pitanje zašto su poklonili poverenje ovom portalu i da li su ikako proverili ove tvrdnje, iz Tanjuga nisu odgovorili.

Foto: Cenzolovka

Portal Inforsprska.ba nema impresum, odnosno podatke o uredniku i redakciji, kao ni kontakt telefone i adresu, tako da nije poznato ko stoji iza ovog sajta. Prve objave na njihovom Fejsbuku i Tviteru datiraju iz jula 2018. godine.

Portal, koji objavljuje vesti iz Republike Srpske, jako je naklonjen Miloradu Dodiku sudeći po broju tekstova u kojima je on glavni akter i afirmativnom tonu kojim se o njemu piše.

[povezaneprice]

Ovaj sajt je nedavno poveo kampanju protiv urednika Centra za istraživačko novinarstvo SrbijeDina Jahića, optužujući ga da je Sorošev instruktor i plaćenik, kao i da je zadatak ove redakcije da “kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”. Slične optužbe ubrzo je izneo i sam Milorad Dodik.

Međutim, reč je o neutemeljenim i lažnim tvrdnjama, a sličnim manipulacijama i retorikom o stranim plaćenicima, Infosrpska.ba se već služio u tekstu “Pod lupom Soroša”. U pomenutom tekstu je, kako je pokazao portal raskrinkavanje.ba, sličnom “argumentacijom” napao tamošnju Koaliciju za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” (posmatrači izbornog procesa) zbog izveštaja u kome su upozorili na nepravilnosti pred opšte izbore u BiH koji treba da budu održani 7. oktobra.

Obaveštajne akcije 2. deo

U tekstu ovog portala koji prenose današnje novine navodi se da Bosanska obaveštajna služba (OBA), kao navodno produžena ruka Bakira Izetbegovića, nastavlja sa tajnim prisluškivanjem Dodika, a tvrdi se i da su u jednom periodu pratili i prisluškivali i Aleksandra Vučića.

Bosanska obaveštajna služba (OBA) nastavila je da prisluškuje predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, članova najvišeg rukovodstva Srpske i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog navodne sumnje u njihove veze sa proruski nastrojenim osobama, odnosno ruskim obaveštajnim sistemom i BIA-e, piše portal Infosrpska”, prenosi Tanjug tekst ovog portala.

Njihova namera je, uverava nas ovaj sajt, da pronađu materijalne dokaze o eventualnim kompromitujućim i nezakonitim aktivnostima Dodika, ali u tome, navodi Infosrpska, ne uspevaju.

U sklopu predstojećih opštih izbora, rukovodstvo OSA nastoji da diskredituje Dodika na bilo kakav način kao i pronalaženjem najslabijih karika iz njegovog bliskog okruženja. Jedna od tih pogodnih meta je i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač… U sklopu toga i aktuelni protesti “Pravda za Davida” su, kako nam u momentu iskrenosti kažu određeni bezbednosni eksperti iz OSA koji se prećutno protive nezakonitim radnjama agencije za koju rade, su usmereni pre svega na Lukača”, piše Infosrpska.ba.

Njihovi navodi su, preko agencije Srna i domaće agencije Tanjug, dospeli u veliki broj domaćih medija, a na ove tvrdnje nadovezao se između ostalih i sam Dodik, najavljujući da će “pokrenuti pitanje rada OBA”. Mediji su preneli i njegove najave da će “uskoro izaći u javnost” sa dokumentima o prisluškivanju.

Privilegovana ugašena agencija

Agencija Tanjug, iako ugašena 2015. godine odlukom Vlade Srbije, nastavlja da dobija novac poreskih obveznika. Kako je nedavno pisao CINS, Tanjugu je od 31. oktobra 2015. godine (kada je trebalo da bude ugašen) do 15. juna 2018. godine isplaćeno više od 117,6 miliona dinara državnog novca.

CINS podseća i da su institucije tokom 2016. i 2017. godine isplaćivale Tanjugu novac u javnim nabavkama sprovedenim kroz pregovarački postupak bez javnog poziva, odnosno nabavkama u kojima se pregovaralo samo sa Tanjugom.

Nedavno je ovoj agenciji i Privredna komora Srbije donirala skoro milion i po dinara za kameru i prateću opremu.

Na pitanja Raskrikavanja da li su proverili ove navode i zašto su preneli tekst nekredibilnog izvora, iz Tanjuga nisu odgovorili. Dodik je, inače, prošle godine naveo da je pod merama bosanske obaveštajne službe i državni vrh Srbije, “a možda i Hrvatske”.

O tome da i njega prisluškuju, predsednik Republike Srpske govorio je u nekoliko navrata, a to je u jednom slučaju i potvrđeno. Naime, krajem prošle godine je sud BiH saopštio da Dodik po nalogu ovog suda jeste bio prisluškivan, zajedno sa grupom ljudi, i to zbog sumnje na pranje novca pri kupovini njegove vile na Dedinju. 

Svoj stav o OBA iznosio više puta, a jednom prilikom je ovu službu nazvao “neprijateljskom”.

“Bakir i obaveštajci protiv Dodika” u susret izborima u BiH

Naročito aktivne u izveštavanju o obaveštajnim akcijama usmerenih protiv Dodika su i Večernje novosti, u čijim tekstovima se protesti “Pravda za Davida” takođe stavljaju u kontekst rušenja Dodika. O ovim tekstovima Večernjih novosti, pisanih u maniru tabloida, Raskrikavanje je već pisalo.

Večernje novosti su takođe prenele tekst sa Tanjuga, odnosno Infosrpske, da bi do kraja dana imalijoš jedan tekst na ovu temu, potpisan sa V. N. (Večernje novosti) u kome se tvrdi da se sve dešava uz asistenciju britanskh obaveštajaca.

Bosnu i Hercegovinu, inače, očekuju opšti izbori 7. oktobra 2018. godine. Na izborima će, između ostalog, biti birani i članovi tročlanog Predsedništva BiH, a Milorad Dodik, sadašnji predsednik Republike Srpske, jedan je od kandidata za sprskog člana ovog Predsedništva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend