07. avg 2018.

Dvaput nestajalo struje pa oterali novinare

Novinar nedeljnika "Napred" i dopisnik "Politike" iz Valjeva Slobodan Ćirić i foto-reporter internet-novina "kolubarske.rs" Đorđe Đoković - koji su nameravali da fotografišu koncert "Amadeus benda" kojim su otvorene ovogodišnje "Tešnjarske večeri" - na zahtev gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića bili su udaljeni sa balkona Centra za kulturu.

A na mestu s kojeg se pruža najbolji pogled na binu su, kako tvrde, bili posle procedure akreditovanja i uz dozvolu organizatora koncerta.

– Videli smo da gradonačelnik nešto žustro govori direktoru Centra za kulturu Milošu Smiljaniću – kažu Ćirić i Đoković. – Gestikulirao je rukama i u prvi mah smo pomislili da je ljut zbog toga što je na samom početku koncerta dvaput nestajalo struje, a onda nam je prišao Smiljanić i naložio nam da odmah napustimo balkon. Iako prilično iznenađeni, tako smo i postupili, dok je još desetak osoba koje su fotografisale i posmatrale koncert ostalo na balkonu. Posebno napominjemo da tokom tih nekoliko minuta, koliko smo bili na balkonu, nikoga od gradskog rukovodstva niti njihovih saradnika i prijatelja nismo fotografisali, niti smo to nameravali, a još manje smo nekome smetali.

Pažnju javnosti je privukla i činjenica da, uprkos najavi, 32. „Tešnjarske večeri“ nije otvorio gradonačelnik dr Gvozdenović, već multimedijalni umetnik i član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević. Navodno, prvi čovek Valjeva je neposredno uoči svečanosti odlučio da se ne pojavi na bini jer je u publici bila grupa članova Udruženja boraca rata od 1990, pa nije želeo da mu oni eventualno zvižde?!

– Kao i svi drugi građani, rado smo došli na koncert „Amadeus benda“ i ponašali se pristojno, kako dolikuje manifestaciji – kaže predsednik Udruženja boraca rata od 1990. Ljubomir Bradić. – Možda je gradonačelnik odustao od toga da otvori „Tešnjarske večeri“ zbog propalog i oštećenog enterijera spomen-sobe posvećene palim borcima, koju neće da popravi.

TRAŽE KONCENTRACIJU

Odbornici Skupštine grada su krajem prošle godine doneli odluku da foto-reporteri mogu da prisustvuju samo početku sednica, do utvrđivanja dnevnog reda. Kako su tada naveli, snimatelji im remete koncentraciju, a foto-reporter „kolubarskih.rs“ Đorđe Đoković se ponaša kao snajperista, vrebajući koga će da ovekoveči.

Nedavno je, međutim, i od novinara portala VAmedia Slavice Savić Vujanac zahtevano da prestane da piše izveštaje sa sednica, jer odbornicima smeta „lupanje“ po tastaturi laptopa.

Ranije je odlučeno da novinari ne prate sednice Gradskog veća.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend