16. okt 2019.

Gajić: Radnik Krušika nije priznao ništa, samo je obrazložio zašto je u javnost izneo informacije o trgovini oružjem

Vladimir Gajić, novi advokat radnika fabrike Кrušik Aleksandra Obradovića, koji je navodno bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja, a koji se dovode u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića kaže za Insajder da njegov klijent pred istražnim organima nije priznao ništa, već je samo objasnio motive zbog kojih je alarmirao javnost.

“Tužilaštvo sumnja da je odavao poslovne tajne iz koristoljublja, a za to nema nikakve dokaze. Moj klijent je ustvari samo alarmirao javnost na sumnjive poslove u preduzeću Krušik, nije priznao nikakvo krivično delo jer tu nema nikakvog krivičnog dela. On je pred istražnim organima samo dao izjavu o tome zašto je u javnost izneo određene podatke”, kaže Gajić za Insajder.

Paradoksalno je da je država njega kao uzbunjivača označila kao okrivljenog.

Prema njegovom mišljenju, još jedan od paradoksa u ovom slučaju je i taj da u ovom postupku preduzeće Krušik ima status oštećenog, a zastupa ih advokatska kancelarija nekadašnjeg direktora BIA.

“Kako je Krušik tačno oštećen time što je otkriveno šta su pojedinci radili upravo na štetu Krušika”, upitao je Gajić.

Kako dodaje, Obradović još ne može da dobije status uzbunjivača jer se protiv njega, koji je od sinoć u kućnom pritvoru, i dalje vodi postupak.

“Tek kada se postupak u kojem ga tužilaštvo posmatra kao okrivljenog završi on će moći da se pojavi kao uzbunjivač”, ističe Gajić.

Prema njegovom mišljenju, ovaj slučaj sličan je slučaju poznatijem kao Potorači gde se protiv dvojice policajaca koji su u medijima govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali vodi postupak za odavanje službene tajne.

“Čim neko optuži ministra policije da je umešan u nelegalne radnje, ministar policije ga uhapsi”, smatra Gajić.

Podsetimo, nakon što je u pritvoru u Centralnom zatvoru proveo više od 20 dana, radnik fabrike Кrušik Aleksandar Obradović  sinoć je pušten u kućni pritvor. Za njegovo hapšenje, javnost je zvanično saznala tek pre dva dana kada je njegov tadašnji advokat Ljubisav Radosavljević to potvrdio za BIRN.

On je tada izjavio i da nema osnova za pritvor tvrdeći da je uložio žalbu na ovu odluku Višeg suda.

„Dečko je sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor“, naveo je tada advokat Radosavljević.

Na pitanje zbog čega se ćutalo o hapšenju nekoga ko je u javnosti označen kao uzbunjivač, pa i nakon toga što su u medijima objavljene nezvanične informacije, Radosavljević je rekao “da nije hteo da priča o tome jer je profesionalac”.

Prve informacije o hapšenju Obradovića objavio je pre nekoliko dana nedeljnik NIN.

Kako je naveo taj nedeljnik, do pritvaranje je došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu Arms voč, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.

Inače, informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch”, koji je 15. septembra pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend