04. jun 2017.

Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se desili 31. maja u Beogradu.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana - logoNovinari dnevnog lista Danas, produkcije Insajder, portala VICE i Espresso i Radio Beograda napadnuti su dok su izveštavali sa javnog skupa povodom obeležavanja inauguracije novog predsednika Republike Srbije. Posebno zabrinjavaju svedočenja napadnutih kolega da pripadnici policije nisu ništa preduzimali dok su grupe huligana vređale novinare, pretile im i fizički ih uklanjale sa mesta javnih dešavanja.

“Tužna je činjenica da su svim jučerašnjim incidentima svedočili policajci: u civilu ili uniformi. Neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, prema tvrdnjama napadnutih novinara, pravdali govoreći kako im policija ne može pomoći”, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

Napad na novinare je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Još više zabrinjava činjenica da policija, koja treba da štiti sve građane, nije reagovala. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i država treba da snosi punu odgovornost.

Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi sa jučerašnjim napadima na novinare koji su brutalno sprečavani da izveštavaju sa javnih skupova. Pored toga, Platforma će zahtevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da deluju i zaštite novinare.

Regionalna platforma snažno podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od srpskih vlasti zahtevaju da istraže jučerašnje napade na novinare i o tome obaveste javnost.

Samo u prvih pet meseci ove godine, računajući i jučerašnje incidente, u Srbiji je evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.


Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Društvo novinara Makedonije

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje, 1. juna 2017. godine

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend