24. mar 2018.

Karikaturisti kao državni neprijatelji

Jedna od definicija karikature je da je to umetnička forma prikazivanja neke ličnosti, događanja ili predmeta, u kome se karakteristične osobine namerno toliko preuveličavaju da celina, i pored sličnosti, izaziva osećanje smešnog.

Verujemo da naši čitaoci vrlo dobro znaju šta je karikatura, na koji način i kome se obraća, ali ovo malo podsećanje bilo je neophodno zbog sve učestalijih javnih napada na karikaturiste, koji zbog svojih crteža bivaju nazivani mrziteljima Vučića, Srbije i njenih građana. Kako su krenuli da ih tretiraju u prorežimskim medijima, uskoro bi mogli da postanu i državni neprijatelji broj jedan.

„Neizlečivo zaraženi mržnjom prema aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću uredništvo NIN-a objavilo je na naslovnoj strani novog broja više nego odvratnu karikaturu na kojoj je predsednik Srbije predstavljen potpuno nag u bračnom krevetu sa kartom Republike Srbije“, prilično smešno zvuči ova tvrdnja Informera ali ne treba olako odbaciti njegov uticaj na duboko indoktrinirano biračko telo SNS-a koji jezik ironije i satiru razume jedino na način na koji im ovaj tabloid to interpretira. A kad 100 puta nekog nazivate mrziteljem i neprijateljem, pa… zaključite sami.

Danasov karikaturista Predrag Koraksić Coraks nedavno je rekao da Ima dosta onih koji ne razumeju karikature i pojasnio: „Vučić je pomešao prostitutku sa striptizetom, LJilja Smajlović isto jednom nije shvatila da je nisam nacrtao kao vešticu. A kada je reč o statusu karikaturista, e to zavisi od toga imamo li slobodu štampe. Somborac radi, Duško Petričić može da radi onako kako misli da treba. Ali, u suštini, nema prostora za karikaturiste. Za tu vrstu političke karikature koju mi radimo ima vrlo malo mesta u medijima. A i ti mediji u kojima može da se objavljuje su jako siromašni. Nemaju para.“

A kada objave karikaturu koja je po vlast najosetljivija, gde je glavni akter Vučić, onda su na udaru tabloida, koji imaju para i podršku te iste vlasti da udare najniže. Popljuju i izvređaju. I još pritom traže izvinjenje od karikaturista i urednika koji su njihove radove objavili. Karikatura je, gospodo, sloboda govora. Svojevrsni vid izražavanja stavova, pa i političkih. Ne vređa nikoga, a ako se iko nađe prozvanim, to je zato što je „ubola“ u temu, a ne uvredila.

Nisu naši karikaturisti ni približno provokativni kao kolege iz Šarli ebdoa, ali su zato njihovi tabloidni „tumači“ komičniji od Pajtonovaca.


Redakcijski komentar „Danasa“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend