23. avg 2021.

Koalicija za slobodu medija: Hitno zaustaviti kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija

Članice Koalicije za slobodu medija oštro osuđuju kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija, koja je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

– Sastavljanje spiskova „nepodobnih“ samo zato što putem konkursa dobijaju sredstva od različitih donatora i korišćenje tih informacija za diskreditaciju medija i organizacija iz nevladinog sektora je deo duge i opasne kampanje koja se vodi protiv njih, kaže se u saopštenju Koalicije za slobodu medija, koja podseća tabloide da „finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, i da je ono transparentno za razliku od značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti“.

„Targetiranje medija koji se bave profesionalnim novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli. Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija.

Pozivamo institucije Srbije da se oglase i da ukoliko ima bilo šta sporno u vezi sa finansiranjem profesionalnih medija i nevladinih organizacija, to hitno objave. Ukoliko se ne oglase, smatraćemo da su deo kampanje koja se vodi protiv naših kolega i saradnika“, kaže se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Koaliciju za slobodu medija čine:

Asocijacija medija,

Asocijacija onlajn medija (AOM),

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV),

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS),

Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i

Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend