25. jun 2024.

Međunarodne novinarske organizacije izražavaju solidarnost sa Slavko Ćuruvija fondacijom u njenoj borbi za pravdu

Ugledne međunarodne organizacije koje se bore za medijske slobode ostaju solidarne sa SĆF posle tužbi koje su protiv nje pokrenula dvojica oslobođenih optužbe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje one karakterišu kao podrivanje borbe Fondacije za pravdu

Foto: Medija centar Beograd

Tekst proglasa koji su potpisali Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropska federacija novinara (EFJ), ARTICLE 19 Evropa, OBC Transeuropa (OBCT), Free Press Unlimited (FPU) prenosimo u celini:

„Partneri koalicije Media Freedom Rapid Response (MFRR) ostaju čvrsto solidarne sa Slavko Ćuruvija fondacijom, koja nepokolebljivo vodi borbu protiv neprekidne nekažnjivosti za ubistvo srpskog novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine. Nova pravna akcija dvojice oslobođenih optužbi za Ćuruvijino ubistvo sada preti da podriva borbu Fondacije za pravdu.

Više od jedne decenije, Fondacija traži pravdu za Ćuruviju, uglednog urednika i izdavača koji je ubijen ispred svog doma u Beogradu 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, četiri bivša službenika državne bezbednosti osuđena su na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo. Ponovljeno suđenje 2021. godine potvrdilo je osuđujuće presude. Međutim, u februaru 2024. godine, Apelacioni sud u Beogradu promenio je odluku, oslobodivši optužene za ubistvo – što je bio šok za branitelja ljudskih prava u Srbiji i u međunarodnoj zajednici.

Oslobađajuća presuda znači da niko nije osuđen za Ćuruvijino ubistvo i produžava kulturu neodgovornosti za ubistva novinara u Srbiji, gde su ostali nerešeni i drugi slučajevi, poput onih Milana Pantića i Dade Vujasinović.

U februaru je Slavko Ćuruvija fondacija objavila saopštenje za javnost u kojem su energično izrazili neslaganje sa presudom. Dvojica od četvorice oslobođenih službenika (bivših pripadnika državne bezbednosti, prim. prev.), Milan Radonjić i Miroslav Kurak, tužili su Fondaciju, tražeći odštetu za “povredu časti i ugleda”. Ova pravna akcija preti radu Fondacije u borbi protiv nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji i očuvanju nasleđa Slavka Ćuruvije.

Naša koalicija nedvosmisleno podržava ključnu misiju Fondacije, koja mora da se nastavi. Obnavljamo naš poziv međunarodnoj zajednici i Srbiji da učine nove napore u borbi protiv nekažnjivosti za ubistva novinara, uključujući i ubistva Ćuruvije, Pantića i Vujasinović.

Situacija sa slobodom medija u Srbiji nastavlja da se pogoršava, sa zlonamernim tužbama protiv medija i stalnim pretnjama po sigurnost novinara. Obećavamo da ćemo nastaviti da ukazujemo na hitnu potrebu za pravdom i odgovornošću u slučajevima Slavka Ćuruvije i sličnim, i osigurati da oni koji prete slobodi medija i novinarskom integritetu budu pod međunarodnim nadzorom“, kaže se u proglasu čiji su potpisnici:

Međunarodni institut za štampu (IPI)

Evropska federacija novinara (EFJ)

ARTICLE 19 Evropa

OBC Transeuropa (OBCT)

Free Press Unlimited (FPU)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend