28. jul 2020.

Napad na Jelisavetu Vasilić je pokušaj maskiranja pljačke državne imovine

Fondacija Katarina Preradović najoštrije osuđuje napade Kurira i drugih prorežimskih medija na sudiju Jelisavetu Vasilić, članicu Saveta za borbu protiv korupcije.

Jelisaveta Vasilić (foto: N1 snimak ekrana)

„Način na koji je Kurir proteklih dana pisao o Jelisaveti Vasilić predstavlja grubo kršenje Kodeksa novinara, neetičko ponašanje i sramnu zloupotrebu privatnih podataka, a sa ciljem da bi se javnost izmanipulisala i pažnja skrenula sa važnog pitanja koje je Jelisaveta Vasilić pokrenula: da li je poslovanje Telekoma suprotno javnom interesu i da li je na delu pljačka državne imovine i sistemska korupcija“, kaže se u saopštenju Fondacije Katarine Preradović i dodaje:

„U poznatom maniru pokušaja diskreditacije uglednih ličnosti koje se ne plaše da javno kritikuju rad državnih organa i upozoravaju na štetne posledice po javni interes, Kurir je izneo niz neistina na način nedostojan novinara.  Prvo je naveo neistinit podatak da je Jelisaveta Vasilić funkcioner i zlonamerno prenebegao član 4 »Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija« u kome se decidirano objašnjava da javna funkcija »podrazumeva ovlašćenja rukovođenja, odlučivanja, odnosno donošenja opštih ili pojedinačnih akata». 

Savet za borbu protiv korupcije, pa ni Jelisaveta Vasilić kao njegova članica, nema ovlašćenja rukovođenja, odlučivanja, niti donošenja opštih i pojedinačnih akata. U pitanju je savetodavno telo vlade, a njeni članovi nisu funkcioneri. Takođe je lako proverljivo da u Registru Agencije za borbu protiv korupcije, nema funkcionera pod imenom Jelisaveta Vasilić. 

Posebno je problematično što su novinari i urednici Kurira zlonamerno i nedostojno profesije, u jasnoj nameri da skrenu priču sa pitanja o nezakonitom poslovanju Telekoma, napali i porodicu Jelisavete Vasilić, manipulišući podacima o radu njene ćerke Katarine Bajec, ugledne lekarke i autorke gledane emisije o zdravlju.  

Vasilićeva je dugodišnja sutkinja, sada u penziji, bez mrlje u karijeri i 17 godina je članica Saveta za borbu protiv korupcije. Jedna je od retkih preostalih boraca za zaštitu javne imovine i njene odbranu od korupcije. Napad na Vasilićevu je napad na zaštitnicu javne imovine. 

Sa ponosom ističemo da je Jelisaveta Vasilić jedna od osnivača Fondacije Katarina Preradović čiji je cilj podrška novinarima koji, bez obzira na ličnu cenu, rade u javnom interesu. Vasilić je uvek podržavala istraživački rad novinara koji je vođen javnim interesom i izveštaji koje je radila u Savetu za borbu protiv korupcije, zajedno sa Vericom Barać, heroinom antikorupcijske borbe, bili su često osnova za novinarski rad. Pozivamo novinare da stanu u odbranu Jelisavete Vasilić jer je to način da se zaštiti čast novinarskog poziva, kaže se u saopštenju Fondacije Katarina Preradović, koje su potpisali njeni osnivači, novinarke i novinari Tanja Nikolić ĐakovićTamara SpaićVeselin SimonovićMijat LakićevićValentina MilićNenad ČalukovićSandra RadovanovićVladimir PreradovićVelimir IlićTatjana Aleksić Ljiljana Novaković

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend