13. jul 2022.

Novinar Danasa Miljko Stojanović nakon presude zbog pretnji smrću: Osuđeni se nije ni pokajao ni smirio

Komšija koji je pretio Miljku Stojanoviću ne da mu se nije izvinio, nego je nastavio sa uvredama. Novinar iz Zaječara strahuje da bi neko mogao njega ili nekog člana njegove porodice da presretne u mračnoj ulici i ostvari pretnje koje je i ranije dobijao

Foto: Privatna arhiva

„Kad je presuda izrečena, osetio sam olakšanje. Bio sam prijatno iznenađen. Bila je to prva sudska odluka u Srbiji u kojoj je onaj ko preti novinaru tako strogo kažnjen. Ipak i dalje strepim, jer znamo u kakvoj državi živimo, a ni moj osuđeni sugrađanin se nije smirio”, kaže Miljko Stojanović, dopisnik Danasa iz Zaječara, koji je dobio pretnje smrću preko Fejsbuka nakon teksta o Ukrajincu koji je izbegao iz Lavova.

Osnovni sud u Zaječaru je prošle sedmice prvostepeno osudio Petra Stojkovića, zbog ozbiljnih pretnji Stojanoviću, na osam meseci zatvora u kućnim uslovima, uz zabranu prilaska oštećenom u trajanju od tri godine. Izrečena kazna je stroža od one koju je zatražilo Osnovno javno tužilaštvo, koje je smatralo adekvatnim da Stojković bude kažnjen sa šest meseci kućnog zatvora i jednom godinom zabrane prilaska.

Okrivljeni se nije ni izvinio zbog pretnji – naprotiv

Presuda još nije dostavljena, a obe strane u postupku će, kada im bude uručena, moći da podnesu žalbe.

Plašim se da on neće da prekine i da će pretnje da se nastave. Strahujem da li će nekog člana moje porodice ili mene neko da presretne u mračnoj ulici. Ne znam kome više da se žalim kako bih zaštitio porodicu, sebe, kolege

„Ne verujem u institucije. Nakon ove presude malo mi se promenilo mišljenje o sudu, ali o tužilaštvu i policiji, svakako, ne. Međutim, čeka nas drugostepeni postupak, pa ćemo tek videti kako će glasiti pravnosnažna presuda. Za sada je ovo jasna poruka svima koji prete novinarima da to ne smeju da čine ni na ulici, ni preko Fejsbuk profila ili SMS-a. Pretnja je bila ozbiljna i uznemirujuća i predstavljala je ugrožavanje sigurnosti, iako nije izrečena oči u oči, već preko društvenih mreža. Zbog nje mi je, između ostalog, skočio pritisak, završio sam u bolnici…”, kaže Stojanović.

On kaže da „razume” da su mnogi ljudi u Srbiji kivni i puni negativne energije, te da su im društvene mreže izduvni ventil. Ali, ukoliko u tome preteruju, kaže, mogu da zagorčaju život i drugima i sebi.

„Okrivljeni  je mogao da mi kaže: ‘Imam dete, nemam posao. Izvini’. Ja bih rekao da primam izvinjenje i zatražio da mu smanje kaznu. Ali, on se nije izvinio i nije pokajao, već je isto veče nakon izricanja presude na Fejsbuku ponovio uvrede”, kaže Stojanović.

ĐORĐEVIĆ: OVO SU PLODOVI VIŠEGODIŠNJE PROPAGANDE

„Jako je važno da je reakcija pravosuđa bila pravovremena, a kazna dovoljno ozbiljna. Sistem je u ovom slučaju odreagovao kako je trebalo. Veoma je važno i da sud u drugom stepenu potvrdi jednu takvu kaznu, sve drugo bi bila pogrešna poruka javnosti i unižavanje žrtve. Neshvatljivo je, inače, da se na tekstove, koji su protiv rata i pozivaju na mir, reaguje govorom mržnje, agresijom i nasiljem. Ali, takva propaganda se kod nas gaji svih ovih godina i ovo su njeni plodovi. I sada se na Hepi televiziji svako popodne po dva sata može slušati proruska propaganda u vezi sa ratom u Ukrajini”, kaže Dragan Đorđević, član Saveta za štampu i predsednik niškog Odbora za ljudska prava.

Stojković je te večeri poručio svima koji na Stojanovićevom profilu čestitaju i lajkuju informaciju o presudi, i kako je naveo „laju javno”, da mu se „obrate oči u oči”. Uputio je uvredu i urednici Glasa Zaječara koju nije imenovao.

Nije zaboravio da ponovi da „nab.je Ukrajinu na onu stvar”, upoređujući ovoga puta njenu zastavu sa vanila pudingom, koji, kako je kazao, Rusi „obožavaju, nikad ne ostavljaju za posle, smažu sve to”.

„Plašim se da on neće da prekine i da će pretnje da se nastave. Strahujem da li će nekog člana moje porodice ili mene neko da presretne u mračnoj ulici. Ne znam kome više da se žalim kako bih zaštitio porodicu, sebe, kolege… Kada su pretnje objavljene, policija je rekla da će mi dati zaštitu, a otac čoveka koji mi je pretio je baš tog dana dolazio tri puta kod nas, a policije nigde. Verujem da je rešenje davanje statusa službenog lica novinarima, a i strože kažnjavanje svakog ugrožavanja bezbednosti nekoga od nas”, kaže Stojanović.

Serija pretnji na koje policija nije reagovala

On podseća da je već „preživljavao” bacanje petardi i kamenica, skidanje registarske tablice i pretnje SNS funkcionera na koje policija nije reagovala. Policajci koji nisu reagovali su ga tužili kada je na svom Fejsbuk profilu naveo da su osramotili značku i izgubili su spor.

Okrivljeni je mogao da mi kaže: ‘Imam dete, nemam posao. Izvini’. I ja bih rekao da primam izvinjenje i zatražio da mu smanje kaznu. Ali, on se nije izvinio i nije pokajao već je isto veče posle presude na Fejsbuku ponovio uvrede (Miljko Stojanović)

Stojanović je, inače, u martu ove godine u Danasu objavio tekst pod naslovom „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”, koji je bio propraćen brojnim komentarima. U nekima od njih mu je poručeno da ukoliko tekst ne bude obrisao „policija može samo da dođe da ga popiše”. Autor poruka je dodao da se on „ne tužaka”, već sve rešava „na drugačiji način” i „ne zaboravlja”. Novinara će, naveo je, „sresti kad-tad” i bilo bi dobro da se on „moli da ga ne unakazi”.

Pretnje su upućene i izbeglom Ukrajincu, bratu njegove supruge, o kojem je pisao, a koji je označen kao „nacista” i optužen da „podržava Nato, Oluju i ostale akcije usmerene protiv Srbije“. Pedesetak komentara slične sadržine bilo je praćeno fotografijama i snimcima koji sugerišu da je Ukrajina nacistička zemlja, a među kojima su i one o navodnim zločinima ukrajinske vojske sa kukastim krstovima.

BRAJOVIĆ: STVARNI NAPREDAK BI BIO KADA BI SE OVAKO SANKCIONISALE I PRETNJE POLITIČARA

„Ovakva presuda je ohrabrujuća i primer pozitivne prakse. Ona je i rezultat ozbiljnog angažovanja novinarske i medijske zajednice o pitanju zaštite i bezbednosti novinara. Ipak, moramo biti rezervisani i oprezni, ne samo zato što je ovo prvostepena presuda, već zato što ovakve epiloge nemamo kada, recimo, političari ili članovi porodica političara prete novinarima. Stvarni napredak bi postojao kada ovakvo sankcionisanje ne bi bilo selektivno, već bi postojalo u svim slučajevima”, kaže Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Autorka je novinarka Danasa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend