19. apr 2019.

Novinari tužilaštvu: Vi kontrolišete vlast, niste njen sluga

Ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu, u organizaciji nedeljnika Vreme, stotinak okupljenih pozvalo je zaposlene u toj instituciji da se „prihvate svog posla“ i reaguju zbog sad već svakodnevnih pretnji koje se upućuju novinarima.

Protest novinara ispred tužilaštva (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Povod za ovaj protest jeste snimak na Tviteru u kom su novinar BIRN-a Slobodan Georgiev i drugi istraživački novinari iz KRIK-a, CINS-a i BIRN-a označeni kao izdajnici i strani plaćenici.

„Vi ste grana vlasti, a ne sluga vlasti. Vi morate da kontrolišete one iz Nemanjine ulice (gde je smeštena Vlada Srbije, prim. nov.). Posao ljudi u ovoj zgradi je da pitaju Aleksandra Vučića da li je odobrio ove pretnje, a Vučić treba da izađe i kaže da sa tim nema nikakve veze“, istakao je Georgiev.

Georgiev je rekao da je do sada prijavljivao slučajeve za koje je smatrao da su pretnje, ali da tužilaštvo nikada ništa nije uradilo. Zato je sada odlučio da ovu poslednju, objavljenu u video-prilogu, neće ni da prijavi, očekujući da nadležni reaguju po službenoj dužnosti. 

On je podsetio zaposlene u tužilaštvu da oni, isto kao i novinari, treba da rade u javnom interesu, u interesu građana a ne vlasti, te da su na istom zadatku.

Urednik u BIRN-u smatra da sve pretnje i uvrede koje su emitovane o njemu i njegovim kolegama dolaze iz redova vlasti, ali da novinari ne smeju da se plaše jer je njihov posao, kao i posao policije, sudova i tužilaštva, javni interes.

Novinarka Tamara Skrozza rekla je da je najveći problem u vezi sa pretnjama novinarima u tome što pravosuđe ćuti na sve što se dešava. Ona je pozvala okupljene kolege da kao i do sada dignute glave i ponosno rade svoj posao, dok je za tužilaštvo rekla da mu je potrebna deratizacija. 

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen upitao je šta još treba da se desi da bi nadležni reagovali na pretnje novinarima u Srbiji.

„Očekujem od tužilaštva da nas zaštiti, ali posle svih pretnji i reakcija nadležnih, nisam siguran da mogu i dalje da verujem tužiocima“, kazao je Čečen. 

Osim novinara, skupu ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj prisustvovali su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Zoran Lutovac, kao i Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

1 komentar za: “Novinari tužilaštvu: Vi kontrolišete vlast, niste njen sluga

  1. Griz Jugelj

    Podrzavam zahteve,ali pomalo je upitno arogantno ponasanje pojedinih tzv.istrazivackih novinara koji se ponasaju kao da se od njih racuna vreme.Nase novinarstvo je i u vreme jednopartizma imalo vrhunske novinare sa respektabilnim rezultatima i tezinom u tadasnjim okolnostima, sto se naprosto ignorise u vremenima tviteraske neobaveznosti.

    20. апр 2019. at 17:15

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend