27. maj 2022.

Novinarke protiv nasilja: Pritsici na Katarinu Radovanović su vid zastrašivanja kom su lokalne novinarke često izložene

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama oštro je osudila pritiske na novinarku kraljevačke Televizije Mix Katarine Radovanović.

Novinarka TV Mix Katarina Radovanović (foto: privatna arhiva)

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama upozorava da je na novinarku Katarinu Radovanović „telefonskim putem vršen pritisak da ne emituje intervju koji je prethodno snimila sa jednim od odbornika Skupštine grada Kraljeva”, te da joj je „tom prilikom sugerisano da ukoliko emituje pomenuti prilog, Televizija Mix neće dobiti sredstva iz lokalnog budžeta namenjenog medijima”.

„Osim što je reč o direktnom kršenju medijskih sloboda, ovo je i vid zastrašivanja i pritisaka kojima su novinarke, posebno one na lokalu, često izložene”, navodi se u saopštenju grupe.

Ovim povodom, grupa je podsetila na istraživanje PU ‘’Lokal pres’’ koje je pokazalo da 88% žena zaposlenih u lokalnim medijima svakodnevno oseća stres i anksioznost zbog posla kojim se bavi, a da je 25% njih prijavilo da su, zbog njihovog rada, njima bliske osobe bile izložene fizičkom i/ili onlajn nasilju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend