13. maj 2022.

Kako su u Kraljevu raspodeljena sredstva za projekte udruženja i medija?

Na sednici Gradskog veća danas je raspodeljeno 40 miliona dinara iz gradskog budžeta za informisanje i udruženja građana; za medije van Kraljeva otići će – više od tri miliona dinara

Za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji grada Kraljeva u budžetu su za ovu godinu predviđena 23 miliona dinara i posle sprovedenog konkursa ova sredstva će biti raspoređena za sufinansiranje 19 projekata koje su podneli mediji.

Najviše novca dobiće mediji u okviru RTV Kraljevo i Ibarske novisti – 12,35 miliona dinara za tri trojekta, a uz pridruženu produkciju koja će svoj projekat realizovati na jednom od medija ove kuće, to je ukupno 14,485 miliona ili 63% budžeta za medije. Dva projekta Televizije Melos biće sufinansirana sa 3,2 miliona dinara.

Od preostalih 5,3 miliona, više od tri miliona, skoro duplo više nego prošle godine, dodeljeno je medijima čije sedište je van Kraljeva. Najviše novca među takvim medijima, čak 800.000 dinara dobiće Alo media system d.o.o („Alo“), a po pola miliona dinara dobiće Adria Media Group („Kurir“) i Digital media network (portal 24/7Kraljevo). Nešto manje od 2,3 miliona podeljeno je na projekte svih ostalih kraljevačkih medija. Kablovska TV MIX koja je ranijih godina dobijala sredstva, ove godine nije dobila ni dinar za dva predložena projekta. Na konkursu nisu prošli ni projekti Kraljevačkih novosti, Radija 99,6, a Kraljevački magazin nije ni konkurisao.

Ovu raspodelu je predložila posebna komisija, čije članove je imenovala Gradsko veće i koju su činili: Andrijana Srećković iz Ljiga, Dragan Pejčić iz Donje Trnave i Borisav Krstić iz Jagodine.

Njihov predlog o raspodeli sredstava Gradsko veće je usvojilo sa 7 glasova „za“ i jednim „uzdržan“. Po tradiciji, to je Miloš Ugrenović (SPS). On je najpre skrenuo pažnju da se u materijalu vidi da su potpisi članova komisije na zasebnom papiru:

– Stranice nisu numerisane i na posebnom papiru na vrhu su potpisi članova komisije, nisam siguran da je to slučajno.

On je ponovio svoj stav da Gradsko veće nije organ koji bi trebalo da donosi ovu odluku, jer u članu 24 Pravilnika piše da odluku donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, što znači, kaže Ugrenović, da je to u ingreneciji gradonačelnika. Takođe, ponovio je da neće glasati za odluku, jer na sednici nije prisutan niko iz komisije koja je ocenjivala projekte:

–  Mi smo nenadležni i nismo videli nijedan jedini projekat. Nemamo predstavnika komisije, naplate dnevnice i nikad ih ne vidimo. To su sve ljudi sa strane, oni ne mogu da znaju situaciju u Kraljevu kao što je zna neko iz naših medija. Više od tri miliona raspodeljujemo medijima sa strane. Kako oni informišu građane Kraljeva? Te pare odu u vetar i ne vrate se ni kroz budžetski prihod. Građani Kraljeva nemaju mogućnost da isprate sprovođenje tih projekata.

Ugrenović je još ukazao da pojedini mediji van Kraljeva svake godine dobijaju sredstva iz našeg budžeta, a pojedini kraljevački svake godine – bivaju odbijeni. Ovo je spisak medija i projekata, kao i iznosi sa kojima će biti sufinansirani:

Preuzeto sa krug.rs

 

Gradski većnici su raspodelili i sredstva za udruženja građana. Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Biljana Đurović je rekla da su na konkurs stigla 92 projekta, da je od onih koji su ispunjavali uslove više od 50 bodova imalo 57 udruženja, a sedam udruženja manje od 50 bodova. Tako će sa 17 miliona dinara iz budžeta biti sufinansirano 57 projekata udruženja.

Ni na temu ove raspodele budžetskih sredstava nema se šta novo reći, pa ćemo citirati sami sebe iz teksta kad je pre mesec dana objavljena rang lista: Neka udruženja su po svojim aktivnostima već dugo dobro poznata i priznata, a za mnoga – mora se priznati da nikad nismo čuli, iako su novac dobijala i prethodnih godina za projekte koje nismo primetili…

Ugrenović je i za ovu tačku bio uzdržan. On je primetio da bez sredstava ostaju neka udruženja koja okupljaju osetljive socijalne grupe ljudi, a bez sredstava ostaju jer, jednostavno, ne umeju da napišu projekat u formi koja se traži i smatra da bi im trebalo pomoći, kao i dati rok da naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju, kao što se to čini za neke druge konkurse. Spisak udruženja i iznose sredstva ranije smo objavili, a taj tekst možete pročitati na ovom linku.

Gradsko veće je dalo saglasnost Gradskom pravobranilaštvu da sa Eparhijom žičlkom zaključi sporazum i poravnanje pred Agencijom za restituciju. Naime, na osnovu vraćanja imovine Eparhiji žičkoj, koja je oduzeta posle rata, grad Kraljevo je trebalo da plati naknadu. Zakonski je umesto toga dozvoljena druga vrsta poravnanja, pa je tako Eparhija žička podnela predlog za sporazum i poravnanje koje se sastoji u tome da će na ime naknade dobiti parcelu u Jarčujku, u neposrednoj blizini škole i igrališta, za izgradnju crkve.

Većnici su odobrili da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji dva miliona dinara za izmirenje sudskih troškova tužene MZ Ušće. Kako je došlo do ove tužbe i ko kome šta duguje, čitajte u našem tekstu Zašto će iz gradske kase biti plaćeno 2,4 miliona koje duguje MZ Ušće?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend