26. maj 2017.

„Novosti“ povukle tužbu protiv Škora zbog objavljivanja fotografije Dmitrovića na ličnom blogu

Na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu povučena je tužba Kompanije „Novosti“ i njenog fotoreportera Dragana Milovanovića protiv novinara te Kompanije Srđana Škora, zbog neovlašćenog objavljivanja foto-portreta Ratka Dmitrovića na svom blogu.

Advokat Kompanije „Novosti“ Andrija Čivtelić rekao je da povlači tužbu, koja je podneta protiv novinara lista „Zov“ Srđana Škora, što je prihvatila i tužena strana. Tužilac nije obrazložio razlog povlačenja tužbe, što nije ni u obavezi da učini.

Sudija Radmila Radić donela je rešenje da je u ovom slučaju tužba povučena, a obe strane su izjavile da se neće žaliti.

U tužbi je navedeno da je Škoro prekršio Zakon o autorskim i srodnim pravima kada je 16. novembra i 28. decembra 2015. godine i 19. marta ove godine, bez saglasnosti fotoreportera Milovanovića i Kompanije ,,Novosti’’, objavio fotografije na sajtu https://srdjanskoro.wordpress.com,  da nije naznačio ime ili pseudonim autora i da je autorsko delo objavio u nepotpunoj formi.

Zbog povrede imovinskih prava prvotužilac, kompanija „Novosti“, tražio je naknadu od 36.000 dinara.

Drugotužilac, fotoreporter Milovanović, tražio je na ime javnog objavljivanja autorskih dela bez naznačenja imena ili pseudonima autora 100.000 dinara, odnosno 50.000 dinara po fotografiji, dok je po osnovu objavljivanja autorskog dela u nepotpunoj formi tužilac tražio naknadu od 200.000 dinara, odnosno 100.000 dinara po fotografiji.

U odgovoru na tužbu stoji da je tuženi fotografije preuzeo sa interneta, da su dostupne svima i da na njima nema upozorenja o zabrani korišćenja, kao ni podataka o autoru, odnosno bilo kakvog znaka da pripadaju tužiocu.

„Ove fotografije se nalaze na brojnim portalima i u dnevnim listovima kada je direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije ’Novosti’ javno iznosio mišljenja i komentare, ali su i tamo bez podataka o autoru i znaka da pripadaju ’Novostima’“, navodi se u odgovoru na tužbu, kao i to da su sporne fotografije korišćene na nekomercijalnom blogu tuženog, kao vid satirične ilustracije tekstova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend