28. okt 2016.

Dmitrović: Vučić me je zvao i pitao zašto sam smenio Škora

ratko_dmitrovic_mcrs„Kada sam u maju 2014. godine smenio Srđana Škora sa mesta šefa deska u „Večernjim novostima“, premijer Aleksandar Vučić me pozvao telefonom i pitao da li sam morao da donesem takvu odluku, jer će sada svi reći da je to učinjeno zbog njegovih izjava na RTS-u. Odgovorio sam da sam ga smenio zato što nije dobro radio“

Ovo je izjavio generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Radomir Dmitrović, na ročištu koje je 24. oktobra održano u Višem sudu u Beogradu po tužbi Srđana Škora zbog zlostavljanja na radu.

Svoju smenu Škoro je označio kao početak mobinga od strane Dmitrovića i na pomenutom suđenju pred sudijom Vesnom Sekulić ovako objasnio:

„Prilikom gostovanja u „Jutarnjem programu“ RTS-a 27. aprila 2014. godine, izneo sam kritičke ocene o kadrovskim rešenjima u srpskoj vladi koja je tog dana trebalo da položi zakletvu. Petnaestak minuta posle mog nastupa stiglo je saopštenje Srpske napredne stranke (SNS) o „prljavoj kampanji“ koja se na RTS-u vodi protiv te stranke i premijera. Zatim me je Dmitrović, bez ikakvog pisanog obrazloženja, smenio sa mesta šefa deska i izbrisao iz impresuma. Kada sam ga pitao za razlog, odgovorio je: “Morao si da vodiš računa šta ćeš da kažeš na RTS-u, jer smo mi vladin list. Inače, bolje da ne kažem ko me je sve zvao zbog tvojih izjava.“

Škoro je ubrzo premešten u list „Sport“ na mesto pomoćnika odgovornog urednika, iako po njegovom mišljenju za to nije bilo potrebe, jer je ovaj list imao svoju uredničku i novinarsku ekipu. Novinar je uveren da je tamo raspoređen s namerom da bude oteran iz „Novosti“ i da ostane bez posla, a kao argument naveo je činjenicu da je ovaj list nedavno ugašen, pošto je u međuvremenu privatizovan.

„Kada sam došao u „Sport“, tadašnji odgovorni urednik Miodrag Stojanović mi je rekao: “Znam zašto si ovde. List će se prodati. Sedi tu, pa ćemo videti. Zvaću te ako mi nešto bude trebalo.“ Mog imena nije bilo u impresumu, niti mi je omogućen pristup kompjuteru. Posle sedam meseci Stojanović mi je usmeno ponudio da vodim fudbalsku rubriku, ali sam to odbio. Dok sam bio u „Sportu“ nekoliko puta sam, bez upozorenja i objašnjenja, novčano kažnjavan sa po 5.000 do 10.000 dinara. Novac mi je vraćen tek kada sam se obratio inspekciji koja je ukazala na nezakonitost“ izjavio je Škoro na suđenju.

Iz „Sporta“ je Škoro pemešten u dvonedeljnik „Zov“ na mesto novinara-saradnika, sa obavezom da za mesec dana napiše 20 tekstova. On tvrdi da tolika norma nije uobičajena za ovu vrstu štampanog medija i da predstavlja nastavak mobinga.

„Dmitrović je od odgovornog urednika „Zova“ Zorana Milovića tražio da me progoni i novčano kažnjava. Pošto je ovaj to odbio, Dmitrović ga je smenio“, izneo je Škoro.

Ratko Dmitrović je u svojoj izjavi na sudu tvrdio da Škora nije smenio zbog kritičkih ocena o novom sastavu srpske vlade već zbog lošeg rada, dodajući da je kao prvi čovek Kompanije „Novosti“ zvanično izjavio da se slaže sa onim što je novinar iz njegove kuće rekao u „Jutarnjem programu“ RTS-a.

Dmitrović je nastojao da uveri sud da nije vršio mobing nad Škorom, već da je on sam žrtva zlostavljanja od strane novinara.

„Škoru sam usmeno saopštio da je smenjen sa mesta šefa deska i ponudio mu da bude urednik dodataka u „Novostima“. On je to prihvatio, ali je nakon toga počeo da me napada u medijima i svoju smenu predstavlja kao politički akt dirigovan od SNS-a. Takvo njegovo ponašanje da mi u lice kaže da prihvata novi posao, a da me potom medijski satanizuje dovelo je do toga da izgubim u njega poverenje. Smatrao sam da je nepouzdan da bi ostao da radi u „Večernjim novostima“ i zato sam ga premestio u „Sport“. Čak me je i premijer zvao i pitao zašto sam morao da smenim Škora, jer će sada svi reći da je to učinjeno zbog njegovih izjava na RTS-u. Odgovorio sam da Škoro nije radio dobro i da odluku neću promeniti“ izjavio je Dmitrović na suđenju.

Glavni urednik „Novosti“ je rekao da je po dolasku u „Novosti“ Škora postavio na mesto šefa deska po preporuci kolega iz ove kuće.

Škoro je moj izbor i dao sam mu platu kakvu nije imao do tada. Međutim nisam bio zadovoljan njegovim radom i to sam mu ubrzo i rekao. Onda sam počeo da tražim novo rešenje, pa sam pregovarao i sa ljudima iz drugih redakcija. Posle 11 meseci postavio sam novog šefa deska, koji nije idelano rešenje, ali je bolji nego njegov prethodnik“ kazao je Dmitrović.

„Da li ste Škoru rekli da ćete ga smeniti, odnosno da tražite zamenu?“, pitala je sudija Sekulić.

„Nisam to otvreno rekao, jer nisam hteo da ga demotivišem“, odgovorio je Dmitrović, tvrdeći da prema Škoru nema nikakvu lošu nameru, kao i da ga nije smenio i premestio u drugu redakciju da bi dobio otkaz i ostao bez posla.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. mart naredne godine.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend