25. okt 2016.

Nastaviće se saslušanje Ratka Dmitrovića po tužbi Srđana Škora

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu je u četvrtak 20. oktobra nastavljeno suđenje po tužbi Srđana Škora, nekadašnjeg šefa deska “Večernjih novosti” zbog nezakonite smene i premeštaja u list “Sport” koji je u međuvremenu ugašen, pošto ga je Kompanija “Novosti” prodala

Na ovom ročištu trebalo je da bude nastavljeno saslušanje Radomira Dmitrovića, generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika “Večernjih novosti”, ali se on nije pojavio u sudnici. Advokat Mirko Mrkić, punomoćnik “Novosti”, obavestio je sud da Dmitrović nije došao na ročište zato što je tog dana imao promociju knjige u Novom Sadu.

Aneksom ugovora iz maja 2014. godine, Škoro je „zbog izmenjenih okolnosti“, odnosno „zbog potrebe procesa i organizacije rada“ iz redakcije „Večernjih novosti“ premešten u list „Sport“, na mesto pomoćnika odgovornog urednika. Novinar tvrdi da premeštaj predstavlja kaznu za njegov javni istup u „Jutarnjem programu“ Radio televizije Srbije (RTS), na dan inaugurisanja nove srpske vlade 27. aprila pretprošle godine, kada je izneo svoje mišljenje o kabinetu Aleksandra Vučića.

U tužbi se, između ostalog, ističe: „Ubrzo posle gostovanja u „Jutarnjem programu“ RTS-a, tužilac je, najpre, 9. maja 2014. godine, usmeno smenjen i izbrisan iz impesuma lista sa poslova šefa deska, a zatim spornim aneksom i formalno udaljen iz redakcije lista „Večernje novosti“ i premešten u redakciju lista „Sport“, na poslove koje nikada nije radio, u list koji je pred gašenjem i za zaradu koja je dvostruko niža od zarade koju je do tada imao“.

Odgovarajući na tužbu Škora Kompanija “Novosti” navele je da je ovaj novinar koji je do tada pratio političke i društvene teme, u sportski list premešten zbog „potreba procesa i organizacije rada“ kao i da su to nametnule „izmenjene okolnosti“. U istom odgovoru još stoji i da novo radno mesto odgovara stručnoj spremi Škora.

Jedno od ključnih pitanja koje je sud na pomenutom ročištu nastojao da razjasni je da li i u kom pravilniku o sistematizaciji postoji radno mesto na koje je Škoro raspoređen.

Punomoćnik “Novosti” je odgovarajući na pitanje sudije Stanislave Mitrović istakao da o tome ne može trenutno da se izjasni dok ne konsultuje pravnu službu kompanije, odnosno da odgovor može da pruži generalni sekretar ove novinske kuće, pa je predložio njegovo saslušanje.

Mrkićevom predlogu za dodatnim saslušanjem generalnog sekretara Kompanije “Novosti” usprotivio se Škorov advokat Zoran Lakićević.

– Radno mesto u listu “Sport” na koje je Srđan Škoro prebačen iz redakcije “Večernjih novosti” nije sistematizovano. O tome se izjasnila tužena strana u odgovoru na tužbu u kojoj je istakla da to radno mesto ne postoji u Pravilniku o sistematizaciji, već da je raspored u skladu sa uporednim uslovima koji važe za druge listove i dodatke u kući “Novosti”- rekao je Lakićević koji se usprotivio saslušanju novih svedoka.

Posle advokatskog “duela” sud je odlučio da nastavi saslušanje Radomira Dmitrovića i naredno ročište zakazao za 23. decembar.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend