10. mar 2017.

Dmitrović u nastavku suđenja: Škora sam iz poštovanja premestio na mesto pomoćnika urednika „Sporta“

Saslušanjem direktora i glavnog i odgovornog urednika Kompanije „Novosti” Radomira Dmitrovića i bivšeg odgovornog urednika lista „Sport“ Miodraga Stojanovića juče je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje po tužbi novinara Srđana Škora protiv NID Kompanije „Novosti“ zbog zlostavljanja na radu.

Dmitrović je u svedočenju naveo da pre dolaska u ‘Novosti’ nije čuo za Škora.

„Iako sam saznao od zaposlenih da je neradnik i da je pričao ružno o meni, odlučio sam da ga postavim za šefa deska jer je svako mesto smenjivo i podložno testiranju kvaliteta rada“.

Na pitanje tužiočevog advokata Zorana Lakićevića zašto je dozvolio da Škoro tako dugo bude šef deska ako nije bio zadovoljan njegovim radom, Dmitrović je odgovorio da je već posle dva, tri meseca bio nezadovoljan i to rekao najbližim saradnicima, a onda je tražio bolje rešenje za ovo radno mesto u kompaniji „Novosti“ i van nje.

Na pitanje zašto je Škora usmeno smenio i izbrisao iz impresuma direktor kompanije „Novosti“ odgovorio je da je smatrao da je po zakonu dužan da u roku od 15 dana zaposlenog premesti na drugo radno mesto, a da bi zadržavanje imena tužioca u impresumu, iako faktički ne radi taj posao, bilo neodgovorno.

„Mogao sam odmah da ga rasporedim na mesto novinara, ali to nisam učinio jer sam hteo da mu ponudim bolje radno mesto, koje ne bi bilo ponižavajuće za njega s obzirom na godine i iskustvo. U junu je raspoređen na mesto zamenika odgovornog urednika ’Sporta’, što je inače više od šefa deska“, naveo je Dmitrović i dodao da je tužiocu ponudio mesto urednika dodataka i mesto urednika feljtona i da je on to u razgovoru prihvatio.

„Odustao sam od ove ponude pošto je nakon nekoliko sati našeg razgovora na više sajtova objavljeno saopštenje da sam smenio Škora zbog gostovanja na RTS-u. Zbog toga više nisam imao poverenje u njega. Sve se to desilo istog dana kada sam mu saopštio da je smenjen sa mesta šefa deska i ponudio mesta urednika“, rekao je Dmitrović i dodao da je Škora premestio u „Sport“, list koji po sistematizaciji može imati jednog ili više pomoćnika odgovornog urednika.

„Iako je list ’Sport’ imao već jednog pomoćnika Dejana Prlinu, imao sam mogućnost da rasporedim još jednog pomoćnika što sam i učinio, zvao sam odgovornog urednika Stojanovića i pitao da li ima posla za još jednog pomoćnika, na šta mi je on odgovorio da ima. Iako sam mogao da ga rasporedim na mesto novinara, odlučio sam se za ovo mesto iz poštovanja prema Škoru“, objasnio je Dmitrović

Naveo je da je Škoru odmah mogao da uruči otkaz nakon gostovanja na RTS-u.

„Mogao sam da mu uručim otkaz zbog gostovanja na RTS-u gde je bez moje saglasnosti bio potpisan kao šef deska ’Večernjih novosti’, a iznosio je svoje lično mišljenje, što nisam učinio, a to govori o tome da nisam imao nameru da mu dam otkaz premeštanjem na druga radna mesta“.

Dmitrović je u svedočenju naveo da Škorovog imena u impresumu „Sporta“ nije bilo jer po zakonu to nije neophodno, s obzirom na to da je bio pomoćnik odgovornog urednika i da nije neophodno navoditi ni urednike rubrika, ali da je dotadašnja praksa lista bila da budu navedeni. Odluka odgovornog urednika je bila, rekao je Dmitrović, šta će stajati u impresumu.

„Tačno je da je pomoćnik Prlina bio upisan, a zašto nije upisan Škoro, treba da pitate urednika Stojanovića. Nisam rekao da Škora ne upisuju“, izjavio je Dmitrović i dodao da ga je odgovorni urednik lista „Sport“ u razgovoru i pismeno obavestio da Škoro odbija da radi, ali da on nije preduzimao nikakve mere povodom toga, kao i da ga nije upozorio.

„Pre prodaje lista ’Sport’ troje zaposlenih iz tog lista sam rasporedio unutar ostalih medija kompanije, a Škora nisam, iz razloga koje sam navodio. Ne smatram da je raspoređivanje Škora u list ’Zov’ degradacija i u trenutku raspoređivanja, to je bila optimalna odluka. Tačno je da sam rekao uredniku lista ’Zov’ da neću tolerisati nerad Škora, kao što sam to učinio u listu ’Sport’. Već posle 20-ak dana nakon izlaska dva broja lista ’Zov’ video sam da ne ispunjava normu, na osnovu potpisanih tekstova“, naveo je Dmitrović.

Na pitanje advokata Lakićević zašto je smanjio platu Škoru bez pismene odluke u aprilu, junu i maju 2015. godine, Dmitrović je odgovorio da je to diskreciono pravo i da je na isti način smanjivao plate i drugim zaposlenima.

Tužilac Škoro pitao je da li mu je plata umanjena za mesece kada je bio na godišnjem odmoru, na šta je Dmitrović odgovorio da nije znao da je bio na odmoru jer potpisuje isplatne liste za 400 zaposlenih.

Na pitanje tužioca zašto je i posle pismenog upozorenja da je nezakonito umanjena plata za prvi mesec nastavio sa umanjenjem, Dmitrović je odgovorio da je to radio jer nije ispunjavao normu i da je to učinio samo tri meseca zaredom.

Na pitanje zašto je plata 60 posto manja za mesto pomoćnika odgovornog urednika u listu „Sport“ u odnosu na šefa deska, ako je to mesto, više od mesta šefa deska, Dmitrović je odgovorio da je tako utvrđeno sistematizacijom i krovnim aktom Kompanije.

Bivši odgovorni urednik lista „Sport“ Miodrag Stojanović rekao je u svedočenju da mu je u listu bila potrebna pomoć još jednog pomoćnika jer je praksa od 80-ih godina u „Večernjim novostima“, kao i listu „Sport“ poslednjih 7-8 godina, da imaju odgovornog urednika, njegovog zamenika i dva pomoćnika i da je u trenutku kada je Škoro došao na to mesto on imao samo dva najbliža saradnika.

„I od Vukotića i od Dmitrovića sam tražio još ljudi za list ‘Sport’. Svake novine treba da imaju jednog zamenika urednika i dva pomoćnika. Bio mi je potreban kvalitetan i sposoban novinar i urednik. Nisam nikog po imenu tražio da dođe. Novinar je novinar i može da radi u svim oblastima. Istina je da je praksa da svi rade u određenoj rubrici koja prati određene oblasti života, ali to ne znači da ne mogu da prelaze iz jedne u drugu“, rekao je Stojanović.

Stojanović je rekao da u impresumu nije stajalo ime Škora jer nije hteo da radi.

„Kada je Škoro došao u list ’Sport’ rekao sam mu da očekujem da sarađujemo i da se prvo odmori i smesti, a kad bude spreman da dođe da razgovaramo. Zbog velikog obima posla zaboravio sam na njega. Ukazala mi se potreba za urednika fudbalske rubrike i ponudio sam mu da to radi. Rekao sam Škoru da ću mu pomoći i dati mu kontakte. Pristao je, ali sutra ga nije bilo na kolegijumu i potom mi je javio da ne želi to da radi. Posle sam trpeo velike pritiske od ostalih zaposlenih u ‘Sportu’, koji su me pitali zašto Škoro ne radi i to sam preuzimao na svoja leđa“, naveo je u svedočenju Stojanović.

On je dodao da je Škoru ponudio i uređivanje beograskih liga, ali da je on i to odbio.

Stojanović je naveo da je pozicija šefa deska po njegovom mišljenju bila važnija od mesta pomoćnika urednika u listu „Sport“ u trenutku kada je Škoro premešten, ali i da je „mesto šefa deska od vremena Vukotića pa do sada degradirano i pretvorilo se u običnog skretničara“.

Stojanović je izjavio da Škoru nije bila potrebna šifra za kompjuter i da je on trebalo samo sa njim da sarađuje i radi.

„Nije Škoru bila potrebna elektronska baza ranijih tekstova, jer nas melju aktuelne vesti. Posao pomoćnika je da prati filozofiju uređivanja, da prati aktuelne događaje, da odredi koji će novinar šta da prati, da proveri naslove tekstova, rasporedi tekstove na strani, sarađuje sa tehničkim urednikom i sa urednicima rubrika, da fizički pročita novine i uporedi ih sa konkurentima, da kontroliše rad urednika i novinara“, rekao je Stojanović i dodao da ga niko od zaposlenih nije obavestio da Škoro ne može da pristupi računaru.

„Nisam pismeno upozoravao Škora na nerad, tolerisao sam mu to, sve dok na kartonu nisam napisao da ne radi ništa. Imao sam dobre namere. Nije to tražio od mene direktor, jer mi inače nismo u dobrom odnosu, nismo ni u lošem. Kada kažem karton, to je radni karton, gde se upisuje ko je šta od zaposlenih radio – broj tekstova sa naslovima. To je obaveza zasposlenih da popune i to ide u platnu službu. Škoro je te kartone dostavljao prazne. Do tada sam potpisivao njegove prazne kartone što je bila moja greška i slabost prema njemu“, rekao je Stojanović.

Stojanović je rekao i da je imao „četvorogodišnji mesečni plan u glavi za Škora“ ali da mu pisani mesečni plan rada nije dostavio kao ni drugim zaposlenima.

Na pitanje advokata Lakićevića da li je pri raspoređivanju Škora u sportski list znao da on nema iskustva u sportskom novinarstvu, Stojanović je odgovorio da je Škoro na mestu šefa deska imao iskustva i u toj oblasti jer je to „mesto bog i batina, daje predloge za sve rubrike, čita sve, predlaže urednicima teme“.

Na pitanje da li zna novinare koji nisu imali veze sa sportskim novinarstvom, koji su radili u drugim rubrikama a da su prebačeni na tu poziciju, Stojanović je odgovorio da je Coka Lazović bio premešten, kao i novinari sa televizije, da iz Kompanije „Novosti“ ne zna za takve slučajeve, ali da to ne smatra bitnim.

Posle saslušanja, sudija Vesna Sekulić zakazala je sledeće ročište za 11. septembar i pozvala svedoke Zorana Trdenića i Dejana Prlinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend