09. jan 2018.

NUNS osudio cenzorsko ponašanje kompanije Jumco

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog diskriminacije novinara i medija od strane vranjske kompanije Jumco prilikom konferencije za novinare održane u nedelju 7. januara.

NUNS ukazuje da selekcija novinara i medija prilikom organizacije javnih događaja predstavlja cenzorsko ponašanje i kršenje domaćih i međunarodnih normi, i poziva poslovodstvo Jumca, čiji je većinski vlasnik država Srbija, da se javno izvinu diskriminisanim novinarima i medijima.

Prema informacijama koje je dobio NUNS, na “božićnu” konferenciju za novinare kompanije Jumco pozvan je samo deo lokalnih medija i dopisnika iz Vranja. Simptomatično je da na taj javni događaj firme čiji je dvotrećinski vlasnik država, nisu pozvani, između ostalih, portali VranjeNet, Vranjske i AVP, kao i pojedini dopisnici beogradskih medija. Tako se dogodilo da su generalni direktor kompanije Branislav Trajković i njegovi saradnici razgovarali sa izveštačima probranih medija. Takođe, zanimljivo je da su konferenciji prisustvovali samo novinari medija koje je lokalna vlast favorizovala na prošlogodišnjem skandaloznom konkursu grada Vranja za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Sve do juče, prilikom organizacije javnih događaja Jumco nije selektirao medije i novinare.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend