20. sep 2017.

Obradović uputio pismo Poreskoj upravi u Vranju, sumnja na kršenje zakona

Zbog toga što sumnja da su inspekcijske kontrole nedeljnika Vranjske poslednjih meseci zapravo vid pritiska i selektivne primene zakona, direktor ovih novina Vukašin Obradović uputio je otvoreno pismo Poreskoj upravi u Vranju sa nizom pitanja o mogućim neregularnostima. 

Vukašin Obradović, direktor Vranjskih; foto: mc.rs

Obradovićevo pismo je jutros predato vranjskoj filijali Poreske uprave, a u njemu se navodi da je firma bila pod čestim inspekcijskim nadzorom poslednjih meseci.

„Zabrinjava me što su su po objavljivanju intervjua sa bivšim direktorom vranjske filijale Poreske uprave pre tri meseca, novinari redakcije dobili neformalne informacije da ćeVranjske biti podvrgnute inspekcijskoj kontroli u narednom periodu sa zadatkom da nađu nedostatke koje bi kompromitovale poslovanje Vranjskih“, navodi Obradović.

Firma je, kaže Obradović, februara ove godine od Poreske uprave dobila uverenje da nema nikakvih neizmirenih obaveza. U avgustu je u kontrolu došla inspekcija rada, utvrdila određene nedostatke i naložila Vranjskim da ih otklone u roku od 30 dana.

Već 4. septembra su došli inspektori Poreske uprave, čiji rad je i dalje u toku, koji „češljaju“ dokumentaciju od početka 2014. godine.

„U dokumentu se navodi da Vranjske nisu obaveštene o ovoj poseti „jer postoje razlozi za neodložno postupanje i bojazan da bi obaveštavanje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole“, dok na odgovarajućem mestu u nalogu ti razlozi nisu navedeni“, piše Obradović i od Poreske uprave traži objašnjenje za navedene „razloge“ i „bojazan“.

On, između ostalog, pita i zbog čega se njemu, kao vlasniku firme skoro dve godine odbija polovina plate na osnovu toga što je Poreska uprava računala dobit preduzeća kao njegov lični prihod, kao i da li je u Srbiji „dozvoljeno dvostruko oporezivanje ili obračunavanje različitih kategorija poreza na istu šifru osnove“.

„Da li je razlog za takvo rešenje to što službenici Poreske uprave u Vranju nisu uspeli da me pronađu iako između naše dve zgrade nema ni desetak metara“, pita direktor Vranjskih.

Kako kaže, očekuje da će brzi odgovori na ova pitanja i nalazi inspekcijskog nadzora isključiti svaku sumnju da je reč o pritisku i selektivnoj primeni zakona.

On dodaje i da firma od svog osnivanja posluje u skladu sa zakonom i transparentno, da redovno izmiruju sve poreske obaveze i da su u prethodnim kontrolama državnih organa poštovali njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.

Dve decenije pritisaka

Od svog osnivanja 1994. godine Vranjske su, navodi nekadašnji predsednik NUNS-a, trpele različite vrste pretnji i pritisaka. Redakcija je, kaže, triput obijana, njegov auto dvaput oštećen, a pretnje upućivane i njemu i njegovoj porodici i kolegama. Slučajevi obijanja, krađe i oštećenja imovine, tvrdi on, nikada nisu rasvetljeni, a većina pretnji nije istražena.

„U svom radu pokrivali smo teme od interesa za građane Vranja i okoline, zbog čega smo tretirani kao politički oponent, a ne medij koji drži gradsku vlast odgovornom svojim građanima. To se, između ostalog, ogleda i u kontinuiranom odbijanju predstavnika gradske vlasti da daju izjave za Vranjske“, kaže on.

Uprkos pritiscima, novinari su nastavljali da rade profesionalno svoj posao, „o čemu svedoči i činjenica da u poslednjih par godina predstavnici lokalnih vlasti nisu tražili demanti, niti su Vranjske bile tužene zbog izveštavanja“.

Otvoreno pismo Vukašina Obradovića filijali Poreske uprave Vranje (PDF)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend