22. mar 2018.

Ogroman blok provladinih medija blokira komunikaciju u interesu javnosti

Slučaj Savamala može biti prekretnica, posle koje se na medijskoj sceni Srbije konstituisao ogroman blok provladinih medija, koji blokiraju javni prostor i komunikaciju u interesu javnosti, ocenila je danas profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević na predstavljanju izveštaja “Slučaj Savamala”.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Izveštaj nevladine organizacije Civil rights defenders “Slučaj Savamala” je rezultat istraživanja izveštavanja štampanih medija o tom slučaju u periodu od godinu dana, od 25. aprila 2016. kada se dogodilo rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda do 25. aprila 2017.

Obuhvatilo je šest dnevnih novina od osam, čiji je ukupni tiraž oko 300.000 i to, kako je rekla Milivojević dve ozbiljne kvalitetne dnevne novine Politike i Danasa, dva polutabloida Blic i Večernje novosti i dva tabloida – Kurir i Informer.

O slučaju Savamala u njima je objavljeno ukupno 706 tekstova u novini po 2 teksta dnevno.

Prema rečima Milivojević obim izveštavanja je obrnuto proporcionalan tiražu, najtiražnije novine su najmanje izveštavale o slučaju Savamala, a svi zajedno koliko je izveštavao list Danas.

Način izveštavanja je u direktnoj vezi sa tiražom i uređivačkom politikom novina, što je tiraž veći to je pristrasnost u izveštavanju veća, objektivnost manja a kritičnost prema vlasti najmanja, piše u Izveštaju koji je predstavljen u Medija centru.

Polovinu ukupnog tiraža imaju Informer i Kurir, koji su objavili 10 odsto tekstova o Savamali, Blic i Novosti 20 odsto, a najviše su pisali Politika i Danas koji čine 13 odsto tiraža.

Informer i Kurir za godinu dana imaju tekstova koliko Danas u jednom mesecu, navela je Milivojević.

„Ispostavlo se da razlika među medijima skoro nema i da Savamala može biti prekretnica da se za nekoliko godina desila temeljna rekomponzicija štampanih medija u Srbiji, da se konstiuisao ogroman blok provladinih medija,koji obuhvataju čitav spektar od krajnje konzervativnog desnog -tabloidi predvođeni Informerom, do medija koji su neka činili „mein strim“ koji i dalje drže standard ali su ustvari u funkciji podrške vlasti“, rekla je.

Oni samo, naizgled većim poštovanjem standarda, normalizuju podršku vlasti, i samo se u tome razulikuju, od ostalih, dodala je ona.

Taj veliki blok provladinih medija potpuno blokira javni prostor i komunikaciju, zaključila je Milivojević i predočila da je jedini koji radi u interesu javnosti je Danas, s 1,5 odsto u ukupnom tiražu.

Prema njenim rečima, takvim funkcionisanjem, mediji sprečavaju bilo kakvu kritiku vlasti.

Kad su prozvani „kompletni idioti“ javnost se ponadala da će saznati odgovorne za aferu, ali ni dve godine kasnije nema ni policijskog, niti političkog razrešenja.

Prema njenim rečima ključni akteri tekstova su tadašnji premijer Aleksandar Vučić i predstavnici Inicijative Ne(da)vimo Beograd.

Glavni urednik Bete Dragan Janjić je ocenio da je spin o tom eklatantnom primeru ukidanja države, kulminirao posle izbora u Beogradu, izjavom ministra policije da su rezultati izbora pookazali šta građani misle o Savamali.

Dakle, nisu bitne činjenice, nije bitan zakon, nego samo koliko ste glasova dobili, a dobili ste onoliko, koliko ste uticali na javnu scenu, zaključio je on.

Međutim, Janjić je ukazao da postoji znatan broj hrabrih medija.

Uprkos tome što žive bedno, nemaju novac, pokazali su hrabrost i radili u javnom interesu. Mislim da to nije uzalud, mislim da to treba nastaviti i nadam se da hoće, bez obzira na sve što se događa, zaključio je Janjić.

Mi smo rekli činjenice, naveo je on, ukazujuću da su agencije štampanim medijima dostavljali vesti o Savamali, ali one nisu došle do velikog procenta čitalaca.

Novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije(KRIK) Bojana Jovanović ukazala je da je Savamala najposećenija priča tog portala i intervju bivše supruge gradonačelnika Marije Mali, koji je preneo samo Danas.

Ona je ocenila da je spinovanje predstavnika vlasti dovelo da čitaoci tradicionalnih čitalaca više ne znaju šta je suština i da su zaboravili da je da je država stala u jednoj noći, a građani lišeni slobode, vezivani, a da policija nije reagovala.

Ništa od toga ne bi izašlo u javnost da nije Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, rekla je.

Naša uloga, medija je da tu priču vratimo na početak, poručila je Jovanović, navodeći da je posle svega označeno jedno ime osumnjičenog- šefa smene u policiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend