06. sep 2022.

Počelo ponovljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića: Žrtve sve umornije u čekanju pravde koja ne dolazi

Gotovo četiri godine nakon spaljivanja kuće Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, dovođenja njihovih života u opasnost i uništavanja svega što su u životu stekli, danas je počelo ponovljeno suđenje četvorici okrivljenih, koje predvodi Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i funkcioner SNS-a

Milan Jovanović u spaljenoj kući (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Šokantni snimci kuće novinara Milana Jovanovića u plamenu, koji su probudili novinarsku zajednicu u Srbiji decembra 2018. godine, a kasnije „zapalili” i brojne međunarodne organizacije posvećene bezbednosti i slobodi novinara, danas su u sudnici „gašeni” insinuacijama odbrane da su za požar odgovorni prijatelji novinara portala Žig info, zahtevima da se dostave računi donacija iz Slavko Ćuruvija fondacije, koja je Milanu pomogla da delom obnovi spaljenu kuću, bez objašnjenja čemu bi to služilo, kao i već poznatim tvrdnjama da je tužilac radio nezakonito.

Gotovo četiri godine nakon napada na novinara Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin, nakon spaljivanja njihove kuće i svega što su u životu stekli, počelo je danas ponovljeno suđenje četvorici okrivljenih: Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru Srpske napredne stranke, Vladimiru Mihailoviću, policajcu, Igoru Novakoviću, nezaposlenom vozaču, i Aleksandru Marinkoviću, osuđivanom sitnom kriminalcu iz Grocke, koji je godinama u bekstvu.

Novo maltretiranje žrtava

Svi optuženi negiraju krivicu, a danas je, sudeći po tvrdnjama advokata odbrane, nagovešteno i da bi se u ponovljenom postupku moglo ponoviti sve ono maltretiranje žrtava, dobro poznata sekundarna viktimizacija već viđena tokom prethodnog suđenja.

Traži se novo veštačenje uništene imovine, procena štete, insinuira se da je Milan prodavao stvari koje je prijavio kao uništene, traži se angažovanje novih veštaka građevinske, elektro i komisione struke. Traži se registar medija i nagoveštava da će opet biti u fokusu tvrdnje da Žig info nije medij, a da Milan Jovanović nije novinar.

Krešendo ponovljenog postupka moglo bi biti dokazivanje odbrane da je Milan sam sebi spalio kuću ili nešto iz sličnog repertoara, jer se traži svedočenje Bojane Šijacki Cvetković, koja je u noći napada kolima dovezla neposrednog izvršioca do kuće i priznala svoje saučesništvo, a uz nju se prilažu fotografije na kojima je snimljena u prijateljskoj pozi sa novinarima portala Žig info.

Osećam se umorno. Očigledno je da se ovde radi o zaštićenoj vrsti ljudi. Čuo sam danas dosta besmislenih reči, laži, u cilju da ovo traje što duže. Advokati su svesni da su se dokopali „zlatnih koka”, i cilj im je da izvuku što više novca. Ali ja sam tu bespomoćan (Milan Jovanović)

Prvostepenim presudama, koje je Apelacioni sud ukinuo iz procesnih a ne činjeničnih razloga, sva četvorica su osuđena na zatvorske kazne od ukupno 16 godina i šest meseci za teško krivično delo ugrožavanja opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Prema aktuelnoj optužnici, kao i prema ukinutoj presudi, bivši predsednik opštine Dragoljub Simonović je dugo godina bio u sukobu sa novinarom koji je istraživao njegove zloupotrebe i korupciju u opštini, a tekstove objavljivao na lokalnom informativnom portal Žig info. Da bi novinara sprečio, Simonović je od policajca Mihailovića zatražio da zapali Milanov auto, dao mu tačnu adresu i obećao novac.

Zatim je policajac naredbu preneo svom poznaniku Igoru Novakoviću i molio ga za uslugu da pronađe nekog ko će Simonovićev nalog izvršiti, što je ovaj i uradio angažujući Marinkovića, neposrednog izvršioca, koji je u noći 12. decembra 2018. godine bacio „Molotovljev koktel” u garažu porodične kuće Milana Jovanovića.

Novinar i njegova supruga napad su preživeli pukom srećom i zahvaljujući nadljudskim naporima Jele Deljanin koja je svog već omamljenog supruga uspela da izvuče iz zapaljene kuće.

Jovanović: Umoran sam

Četiri godine kasnije – ista meta, isto odstojanje, samo su žrtve napada starije, bolesnije i umornije u čekanju pravde koja ne dolazi.

„Osećam se umorno. Očigledno je da se ovde radi o zaštićenoj vrsti ljudi. Čuo sam danas dosta besmislenih reči, laži, u cilju da ovo traje što duže. Advokati su svesni da su se dokopali ’zlatnih koka’ i njima je cilj da izvuku što više novca. Ali ja sam tu bespomoćan. Ostali smo meta, ne samo ja nego svi novinari Srbije. Dovoljno vam je da vidite kako je prošao Veran Matić u Vranju. Kad je on to doživeo, šta možemo mi, ostali novinari da očekujemo. Samo moramo da budemo toga svesni i da budemo spremni. Ništa više. Čućemo mi ovde još laži”, prokomentarisao je Milan Jovanović nakon današnjeg ročišta.

Svi optuženi negiraju krivicu, a sudeći po tvrdnjama advokata odbrane, nagovešteno je i da bi se u ponovljenom postupku moglo ponoviti sve ono maltretiranje žrtava, dobro poznata sekundarna viktimizacija već viđena tokom prethodnog suđenja

Inače, ovo ponovljeno suđenje krenulo je tek nakon što su prethodna četiri pokušaja propala, odnosno odložena. Sudija Luka Pantelić pokazao je danas smirenost i odlučnost da bude efikasan i za tri sata suđenja saslušao je tužilaštvo i odbranu, sve dodatne zahteve za izvođenje dokaza, sve primedbe na njih, upozorio je sve aktere da svoje vreme planiraju unapred na način da ne sprečavaju sud da radi koliko je potrebno.

Današnje ročište, recimo, prekinuto je posle svega tri sata jer je advokatica drugooptuženog rekla da ima druge obaveze. Već na sledećem ročištu videćemo da li će sudija Pantelić u tome uspeti.

„Ovo obnovljeno suđenje je formalnog karaktera, obavljene su sve procesne radnje. Zasmetala mi je ponovna zauzetost nekog od advokata, što je skratilo današnje ročište. Sudija je očigledno odvojio duže vreme da može da se bavi ovim procesom, što je veoma važno. Reč je o skraćenom postupku koji je ušao u četvrtu godinu i mislim da je nedopustivo da se bilo kakvo odlaganje događa. Vrlo je važno da se organizuje efikasno suđenje. Mnogo toga je već dokazano i nepotrebno je ponavljati gomilu toga. Nadam se da će opreznost sudije i preciznost sa kojom vodi ovaj proces značiti i efikasnost I da ćemo do kraja godine imati presudu”, rekao je Veran Matić, predsednik Stalne grupe za bezbednost novinara.

Tužilac Predrag Milovanović pročitao je danas na početku prečišćenu optužnicu i predložio nekoliko novih dokaza, poput preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope o zaštiti i bezbednosti novinara.

Zatražio je da se u slučaj uvrste kao dokazi zapisnici sa prethodnog pretresa i da se pročitaju na suđenju. Advokati odbrane su zatražili da se ovi dokazi izuzmu.

NERASVETLJEN SLUČAJ PREBIJANJA MATORČEVIĆA VAŽAN ZA OVO SUĐENJE

„Uvek kad se govori o paljenju kuće novinara Milana Jovanovića i Jele Deljanin treba reći da još uvek nije istražen slučaj prebijanja Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig info, koji se dogodio mesec dana ranije. To je važan kontekst. U poslednjih pet godina to je najteži slučaj nasilja nad novinarima, a koji nije istražen. Mi tu nemamo izvršioca ni nalogodavca, mada se može naslutiti kada se pogleda širi kontekst”, rekao je Veran Matić posle suđenja.

Suđenje pratili i poslanici DS-a

Advokat Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac najpre je apelovao da „odustanemo od senzacionalizma” u smislu da se van sudnice ne komentariše postupak i da se ne politizuje. U stvari, time je reagovao jer su u publici bila prisutna tri narodna poslanika Demokratske stranke koji su došli da podrže Milana Jovanovića i prate proces.

„U prethodnom postupku nismo bili u mogućnosti da iznesemo sve naše predloge. Očekujemo od suda da da odgovore za koje smo bili uskraćeni”, rekao je Gostiljac, a zatim osporio navode optužnice da je Simonović naredio napad na novinara.

On je istakao da je jedina stvar koja Simonovića dovodi u vezu sa paljenjem kuće Milana Jovanovića iskaz drugooptuženog Mihailovića, a po njemu je taj iskaz „pribavljen uz pomoć ucena i pretnji”.

„U Srbiji niko ne može da bude osuđen jer jedan deo javnosti misli da je kriv. Dokazaćemo da je to (priznanje Mihailovića pred tužiocem da je postupao po nalogu Simonovića, prim. aut) bio privatni razgovor dva lica koji nema nikakve veze”, rekao je Gostiljac i naveo da je Mihailović „bio u vlasti tužioca” kad je priznao krivicu, a da je jedini verodostojan i istinit Mihailovićev iskaz koji je dao kasnije, na suđenju, a kojim je negirao da mu je Simonović tražio da spali automobil Milana Jovanovića.

Dva puta priznao, pa porekao

Da podsetimo, tokom istrage u policiji, Vladimir Mihailović je čak dva puta priznao delo na način kako je opisano u optužnici. Uradio je to i u prisustvo svih advokata odbrane. Kasnije je na suđenju tvrdio da je bio prinuđen da da takav iskaz zato što su ga ucenjivali da će zajedno sa suprugom završiti u zatvoru, da će im biti oduzeta deca i zato što se uplašio, a bio je prevaren misleći da mu tužilac nudi nagodbu za priznanje. Kasnije je shvatio da je bio obmanut.

Ivica Vuković, drugi advokat Dragoljuba Simonovića, zatražio je da se saslušaju brojni svedoci koji nisu bili saslušani tokom prvog postupka zato što, kako je rekao: „Nismo imali mogućnosti da budemo ravnopravni”.

Vuković traži da se sasluša Bojana Šijački Cvetković, za koju tvrdi da je prijateljica novinara portala Žig info i da postoje fotografije koje to dokazuju. Traži da se kao svedoci pozovu policajci i inspektori koji su učestvovali u ispitivanju drugooptuženog Mihailovića i trećeoptuženog Igora Novakovića.

Traži se novo veštačenje uništene imovine, procena štete, insinuira se da je Milan prodavao stvari koje je prijavio kao uništene, traži se angažovanje novih veštaka i nagoveštava da će opet biti u fokusu tvrdnje da Jovanović nije novinar

Takođe traži i svedočenje supruge, ćerke i sina Dragoljuba Simonovića, pa majke neposrednog izvršioca Marinkovića, za koju tvrdi da joj je Milan Jovanović pretio…

„Nameštaj koji je sačuvan i prodat uračunat je u štetu. Tražimo da se saslušaju svedoci koji su čistili zgarište i znaju šta su dobili, a šta su kupili od stvari”, rekao je Vuković, između ostalog, tražeći da se šteta na kući ponovo veštači.

Tražio je i izvođenje dokaza ko su mediji po Registru medija, insinuirajući da Žig info nije medij.

„Osporavamo da se radi o novinaru”, rekao je Vuković.

Sve su to već viđene stvari sa prvog suđenja za paljenje kuće novinara i sudija Slavko Žugić, koji je doneo prvu osuđujuću presudu, svojevremeno je većinu ovih zahteva odbacio kao neosnovane.

Advokat odbeglog Aleksandra Marinkovića Nikola Mihajlović zatražio je od suda da odbaci ceo optužni akt jer, kako kaže, za delo za koje se optuženi terete potreban je umišljaj, a četvorica optuženih nisu navodno hteli da zapale kuću, nego samo automobil. Osporio je i pravnu argumentaciju tužioca.

Aleksandra Zlatić, advokatica drugooptuženog Mihailovića, tražila je da se u proces ne uvrste zapisnici sa prethodnog suđenja jer je, po njenim rečima, to suđenje već osporio Apelacioni sud. I ona zahteva novo veštačenje o šteti, ne pristaje da se kao dokazi uzmu zapisi o mobilnoj komunikaciji optuženih u vreme izvršenja krivičnog dela, pa ni medicinski izveštaji o Milanovom i Jelinom zdravlju.

„Prethodno suđenje bilo je turbulentno i bilo nam je uskraćeno da radimo svoj posao. Zato smo protiv čitanja zapisnika”, rekla je advokatica Zlatić i zatražila detaljan izveštaj o novcu koji su Milan i Jela, zahvaljujući dobrotvornim akcijama i prilozima, dobili za obnovu kuće.

Odbrana zahteva i da se iz spisa izdvoji zapisnik sa saslušanja Igora Novakovića, jer za njega takođe tvrde da je u pitanju priznanje koje je nezakonito dobijeno tako što je Novaković navodno kidnapovan iz Centralnog zatvora i nezakonito vođen na saslušanje u policijsku zgradu u Makišu.

Sledeći pretres zakazan je za 20. septembar, a sudija Pantelić je najavio da će početi izvođenjem dokaza. Tada ćemo znati i šta je od predloga tužioca i advokata odbrane usvojio.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend