25. avg 2023.

Predsednica DNKiM sa šefom misije OEBS: Narušena sloboda medija, ali i pravo građana na slobodno informisanje

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM), Ivana Vanovac, sastala se sa šefom Misije OEBS na Kosovu, Majklom Devenportom. Razgovarali su o radu ovog ogranka UNS-a, položaju novinara, problemima sa kojima se suočavaju, ali i uzajamnoj saradnji.

Iz DNKiM navode da je Vanovac upoznala šefa OEBS-a sa uslovima u kojima ovo društvo novinara funkcioniše, ali i planovima za naredni period.

Na sastanku je potvrđena spremnost misije OEBS da podrži Konkurs za novinarske nagrade za 2023. godinu, koje je UNS na Kosovu, u saradnji sa ovom misijom, prvi put dodelio ove godine za radove objavljene u 2022. godini, saopštili su.

Bilo je reči i o bezbednosti novinara i obukama koje bi njihovu sigurnost podigle na viši nivo, naročito tokom izveštavanja u kriznim situacijama.

Vanovac je ukazala Devenportu i na probleme srpskih novinara sa kojima se suočavaju kada izveštavaju sa događaja na kojima nema prevoda sa albanskog, a koji su od značaja za srpsku zajednicu ili kada je u pitanju elektronska komunikacija redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku sa kosovskim institucijama.

Vanovac je ocenila da su sloboda medija i pravo građana na slobodno informisanje na Kosovu višestruko narušeni.

„Najpre činjenicom da više od dva meseca štampa na srpskom jeziku ne stiže do čitalaca na KiM zbog zabrane ulaska srpskih proizvoda, a onda i odlukom Prištine da ospori dozvolu za rad kompaniji MTS d.o.o. koja je jedini pružalac usluga fiksne i mobilne telefonije, interneta i televizijskih paketa na Severu Kosova“, naglasila je Vanovac.

Sastanak je održan u kancealariji OEBS-a u severnom delu Kosovske Mitrovice.

O istom se na svom Tviter nalogu oglasila i ova misija.

Razgovarali su o budućoj saradnji u vezi sa bezbednošću medijskih radnika, dok je ujedno Devenport čestitao Ivani Vanovac na nedavnom odabiru za predsednicu DNKiM, naveli su iz ove misije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend