10. jan 2017.

Komesar Saveta Evrope zabrinut zbog presude NIN-u

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izjavio je da je zabrinut da bi na slobodu medija u Srbiji mogla negativno da utiče presuda Višeg suda kojom je nedeljnik NIN osuđen zbog teksta o događajima u Savamali, u sporu koji je pokrenuo Nebojša Stefanović.

Muižnieks ističe da su, prema praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike šire kada su u pitanju političari nego kada su u pitanju privatna lica, te da su političari „neminovno i voljno izloženi proceni svake svoje reči i dela i zato moraju da pokažu veći stepen tolerancije“.

Kada je reč o kleveti, prema njegovim rečima, mora se voditi računa o slobodi izražavanja koja je garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Ne treba imati previše zaštitnički odnos prema reputaciji ili izricati pravne lekove ili sankcije koje mogu imati negativni uticaj na slobodu izražavanja i javnu debatu“, navodi komesar i dodaje da kazna za klevetu mora biti srazmerna povredi reputacije.

Praksa srpskog pravosuđa kada je reč o kleveti, zaključuje Muižnieks, mora da bude usklađena sa praksom Evropskog suda, dok političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za nesputanu kritiku i treba da spreče one akcije koje mogu da suzbiju slobodu izražavanja, posebno kod novinara.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu je, nakon samo jednog ročišta, po tužbi ministra policije osudio nedeljnik NIN sa 300.000 dinara zbog teksta „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“, uz obrazloženje da su tekstom povređeni ugled i čast Stefanovića.

Ovakvu presudu je medijska zajednica jednoglasno osudila, a NIN je najavio da će se žaliti, i da će, ako treba, ići do Suda u Strazburu.

 Photo: Wikipedia/ Saeima – Āboltiņa tiekas ar Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāru Nilu Muižnieku 

1 komentar za: “Komesar Saveta Evrope zabrinut zbog presude NIN-u

  1. Riba

    Očekivati od Stefanovića da ima neki stepen svesti o tome da je političar i da je svaka kritika dobrodošla je otprilike kao da tražite od vuka koji je oborio ovcu da je pusti!!Plagijator doktor,bez obraza i morala,to se i očekuje od njega….samo terajte do Strazbura!!!!!

    11. јан 2017. at 21:47

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend