13. feb 2018.

Reporteri bez granica osuđuju pretnje „provladinih medija“ pojedinim novinarima

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila da je danas pretnje i verbalne napade “provladinih medija” na četiri srpska novinara na društvenim mrežama.

Kako se navodi, napadi su se dogodili tokom kampanje za lokalne izbore u Beogradu i još dve opštine u Srbiji.

U saopštenju RSF piše da su na meti napada bile novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroza, kosovska novinarka Una Hajdari, glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić i novinar N1 Nikola Radišić.

RSF ocenjuje da se intenzitet aktuelnih napada na neistomišljenike može pripisati kampanji za lokalne izbore 4. marta.

“Borba za kontrolu za skupštinu Beograda je ključna za vladajuću partiju koja je dosad bila slabija u prestonici nego u ostatku zemlje”, dodaje RSF.

Podsetimo, nedavno je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo nadležne organe da preduzmu mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije Beta.

Kako je NUNS saopštio, bezbednost Dragana Janjića je direktno ugrožena jer se na pojedinim fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, a hajka je indikativno pokrenuta sponzorisanom objavom, što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv njega.

Takođe, advokati TV N1 podneli su krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca zbog pretnji novinaru televizije N1 Nikoli Radišiću.

Radišiću su nedavno u centru Beograda prišla dva NN lica i, uz pljuvanje i vikanje, psovali „mater “američku” i “izdajničku”. Jedan mu je poručio i “da te nisam video da si prošao ovom ulicom” uz psovke i pretnje šta će se desiti “ako ga vidi”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend