22. maj 2020.

RTV Pančevo tvrdi da su navodi iz višemesečne hajke protiv Živkovića tačni i da nisu uvredljivi

Da je pančevački novinar Nenad Živković „učenik špijuna“ i „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“ advokati RTV Pančevo dokazuju utiscima novinara te televizije, time što nije tražio objavljivanje ispravke i što je sporne priloge podelio na Fejsbuku

Nenad Živković (foto: N1 TV)

Suđenje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv Radio-televizije Pančevo i glavne i odgovorne urednice Jasmine Petković počelo je danas u Višem sudu u Beogradu izjašnjavanjem učesnika u postupku o tužbenom zahtevu.

Saša Levnajić, pravni punomoćnik RTV Pančevo, rekao je da tuženi osporavaju tužbu i pozvao se na nedostatak takozvane pasivne legitimacije Jasmine Petković, jer ona nije bila glavna i odgovorna urednica medija kada su sporni prilozi (u maju i junu prošle godine) emitovani.

Advokat tužioca Veljko Milić tvrdi da je taj prigovor neosnovan, te da je Jasmina Petković u vreme podnošenja tužbe, u novembru 2019. godine, bila glavna i odgovorna urednica Radio-televizije Pančevo.

Saša Levnajić je predložio da se među dokaze uvrste objave u vezi sa spornim prilozima RTV Pančevo na Fejsbuk profilu Nenada Živkovića.

Naredno ročište za više od četiri meseca

Pravni zastupnici RTV Pančevo i glavne i odgovorne urednice tvrde da su navodi u prilozima tačni i da ne predstavljaju uvredu za tužioca. Kao dokaze za to navode da se Živković nikada nije obratio uredništvu RTV Pančevo i zatražio da se objavi ispravka, ili da ukaže na određene propuste, a objavljene priloge je delio na svom Fejsbuk profilu.

Kao i u emitovanim prilozima RTV Pančevo, i advokati ove medijske kuće osporavaju da je Živković novinar i tvrde da je politički aktivista. Pokušavajući da dokažu da su kvalifikacije iz spornih priloga tačne, oni navode određena saznanja novinara Radio-televizije Pančevo, ali ne zvanična dokumenta.

Objašnjavajući tvrdnju da je Živković učenik špijuna, pravnici RTV Pančevo kao dokaz nude objavu sa Fejsbuk profila u kojoj se izvesni Hajnc Klasen obraća Živkoviću sa „dragi prijatelju“, te da su postojale indicije da je Hajnc nemački špijun. Hajnc je, inače, za vreme rata u Pančevo dopremao humanitarnu pomoć

Objašnjavajući tvrdnju da je Živković učenik špijuna, pravnici RTV Pančevo kao dokaz nude objavu sa Fejsbuk profila u kojoj se izvesni Hajnc Klasen obraća Živkoviću sa „dragi prijatelju”. Navodi se da su novinari pančevačkog medija došli do informacija da je Hajnc pomagao Živkoviću u formiranju nevladine organizacije i da su postojale indicije da je Hajnc nemački špijun, te da je na osnovu tih saznanja napravljen sporan prilog.

Hajnc je, kako piše portal Autonomija, za vreme rata u Pančevo dopremao humanitarnu pomoć: lekove, odeću, obuću, hranu, nameštaj, medicinsku opremu za decu u Domu u Jabuci…

Dokaz za tvrdnju da je Živković strani plaćenik, prema advokatima RTV Pančevo, jeste to što je Građanska akcija, čiji je Živković član, na spisku nevladinih organizacija, objavljenom u medijima, za koje se u tim medijima iznosi nedokazana sumnja da „dobijaju novac iz inostranstva radi ostvarivanja stranog interesa u našoj državi“.

Prema tužbi, u koju smo imali uvid, u pomenutim medijskim sadržajima iznete su neistine i uvredljivi vrednosni sudovi koji su povredili ugled i čast tužioca. U tužbi se tvrdi i da je povređeno više tačaka Kodeksa novinara Srbije – istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

Tužilac traži da RTV Pančevo i Jasmina Petković na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, te zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom nove kazne od 250.000 dinara. Takođe, od Jasmine Petković tužilac traži da pravosnažnu presudu objavi na Radio-televiziji Pančevo.

Naredno ročište je sudija Marina Brkić zakazala za 5. oktobar, kada će biti saslušani Živković i Jasmina Petković. Ona je predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

I posle dva upozorenja REM-a Radio-televizija Pančevo nastavila s hajkom

Tužba je podignuta zbog tri priloga, koji su na RTV Pančevo emitovani 29. maja, 5. i 6. juna, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat“ i „politički aktivista“, koji podržava „proustaške medije“, i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije.

On je predstavljen i kao „sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, kao lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna“, a optužen je i da se bavi mahinacijama, prevarama i zloupotrebama.

Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao treću meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

Radio-televizija Pančevo je u februaru 2019. godine emitovala seriju priloga i tekstova u kojima se diskredituje i vređa Nenad Živković, zbog čega ih je novinar tužio u julu te godine. Nakon priloga iz februara, REM im je izrekao dve mere upozorenja, ali one nisu bile prepreka da se sa kampanjom nastavi.

U prvom postupku protiv RTV Pančevo održano je jedno ročište – u novembru prošle godine. Naredno je zakazano za 26. mart ove godine, ali je odloženo zbog vanrednog stanja. Kako smo saznali u Višem sudu u Beogradu, nova rasprava u ovom postupku nije zakazana.

Neće se još suditi ni pančevačkom portalu epancevo, koji je Živković takođe tužio u julu prošle godine. Za uvredljive tekstove objavljene na tom portalu, Savet za štampu je tom portalu izrekao čak devet opomena i utvrdio do se retko sretao sa tako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend