29. nov 2019.

Smenjen urednik RTV Pančevo Milakov, kampanja protiv Živkovića „njegov lični čin“

Zbog priloga emitovanih 5. i 6. juna, u kojima je pančevački novinar ponovo nazvan lažnim novinarom, promoterom nasilja, opsesivnim materijalistom, učenikom špijuna, smenjen Miroslav Milakov, glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo. Nova urednica Jasmina Petković. REM izrekao treću meru upozorenja

Nenad Živković (foto: Vladimir Dimitrić)

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na redovnoj sednici 15. novembra izrekao je  treću meru upozorenja ove godine Radio-televiziji Pančevo zbog objavljivanja niza uvreda na račun novinara Nenada Živkovića, zbog čega je on podneo tužbu protiv ovog medija.

Zbog priloga emitovanih 5. i 6. juna, u kojima je pančevački novinar ponovo nazvan lažnim novinarom, promoterom nasilja, opsesivnim materijalistom, učenikom špijuna, sa mesta glavnog i odgovornog urednika smenjen je Miroslav Milakov. Nova urednica RTV Pančevo je Jasmina Petković.

Tatjana Cuk, zakonska zastupnica RTV Pančevo, priznala je na sednici Saveta da je povreda učinjena i rekla da je Milakov smenjen, te da su prilozi bili njegov lični čin.

U odluci REM-a navodi se da je, kao i prethodna dva puta, emiter povredio odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Savet je kao posebno otežavajuću okolnost uzeo stepen učestalosti ponavljanja radnji kojima se povređuju zakonske obaveze, kao i to da je Nenad Živković i ranije u programima emitera pominjan u negativnom kontekstu.

Emiteru je naloženo da obezbedi istinitost izveštavanja, da omogući licu o kojem piše da odgovori, te da se obaveže da neće dozvoliti prikazivanje jednostranih napada na lica, niti voditi dugotrajne ili ponavljane kampanje bez novih podataka koji bi opravdali ponovno izveštavanje o istoj ličnosti. Takođe, naloženo im je da meru upozorenja objave u televizijskom programu, i to narednog dana od prijema rešenja i još jednom istog dana – i tekstualno i usmeno. Na sajtu RTV Pančevo mera upozorenja nije objavljena, mada dve prethodne jesu.

Povodom žalbe Nenada Živkovića REM-u u junu, na ponašanje RTV Pančevo,  Služba za nadzor i analizu sprovela je vanredni nadzor emitovanog programa od 1. do 25. juna ove godine i sačinila izveštaj 20. septembra.

Taj dokument našao se na dnevnom redu 209. redovne sednice Saveta REM-a, koja je održana 25. septembra i na kojoj su članovi Saveta jednoglasno doneli odluku o pokretanju postupka.

Na narednoj, 210. redovnoj sednici, održanoj 15. novembra, Radio-televiziji Pančevo izrečena je treća mera upozorenja.

Prva takva mera određena im je zbog objavljenih programskih sadržaja RTV Pančevo povodom kojih su u Regulatorno telo stigli dopisi redakcije sajta Pančevo Si Ti, kao i dopisi desetina građana zbog kampanje protiv novinara Nenada Živkovića.

Tada su Slavko Ćuruvija fondacija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvali građane da REM-u podnesu prijave protiv RTV Pančevo zbog sistematske hajke protiv novinara Živkovića.

Drugu meru upozorenja Savet REM-a izrekao je toj televiziji postupajući po prijavi Višeg suda u Pančevu zbog hajke na Stanku Simonović, predsednicu Višeg suda u Pančevu.

Takođe, Apelacioni sud u Beogradu osudio je u julu ove godine RTV Pančevo na novčane kazne zbog priloga u kojima su bez dokaza izneli kompromitujuće informacije, kao i zbog objavljivanja privatnih fotografija Vladane Simonović, ćerke predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović, koja takođe protiv RTV Pančevo vodi sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu.

KAKO REM KAŽNJAVA

Regulator može pružaocu medijske usluge izreći opomenu, upozorenje, privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja, odnosno može mu oduzeti dozvolu, zbog povrede obaveza koje se odnose na programski sadržaj, kao i zbog povrede uslova koji su sadržani u dozvoli ili odobrenju za pružanje medijske usluge u skladu sa odredbama zakona.

Opomena se izriče pružaocu medijske usluge zbog povrede Zakona o elektronskim medijima, dok se upozorenje izriče zbog „teške povrede“ tog zakona.

Privremena zabrana objavljivanja programskog sadržaja izriče se pružaocu medijske usluge koji izvrši „naročito tešku povredu“ obaveze iz Zakona o elektronskim medijima.

Izrečene mere se upisuju u Registar medijskih usluga, a nakon dve godine se iz njega brišu i ne mogu se više uzimati u obzir prilikom svakog sledećeg izricanja mere.

1 komentar za: “Smenjen urednik RTV Pančevo Milakov, kampanja protiv Živkovića „njegov lični čin“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend