29. nov 2019.

Smenjen urednik RTV Pančevo Milakov, kampanja protiv Živkovića „njegov lični čin“

Zbog priloga emitovanih 5. i 6. juna, u kojima je pančevački novinar ponovo nazvan lažnim novinarom, promoterom nasilja, opsesivnim materijalistom, učenikom špijuna, smenjen Miroslav Milakov, glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo. Nova urednica Jasmina Petković. REM izrekao treću meru upozorenja

Nenad Živković (foto: Vladimir Dimitrić)

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na redovnoj sednici 15. novembra izrekao je  treću meru upozorenja ove godine Radio-televiziji Pančevo zbog objavljivanja niza uvreda na račun novinara Nenada Živkovića, zbog čega je on podneo tužbu protiv ovog medija.

Zbog priloga emitovanih 5. i 6. juna, u kojima je pančevački novinar ponovo nazvan lažnim novinarom, promoterom nasilja, opsesivnim materijalistom, učenikom špijuna, sa mesta glavnog i odgovornog urednika smenjen je Miroslav Milakov. Nova urednica RTV Pančevo je Jasmina Petković.

Tatjana Cuk, zakonska zastupnica RTV Pančevo, priznala je na sednici Saveta da je povreda učinjena i rekla da je Milakov smenjen, te da su prilozi bili njegov lični čin.

U odluci REM-a navodi se da je, kao i prethodna dva puta, emiter povredio odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Savet je kao posebno otežavajuću okolnost uzeo stepen učestalosti ponavljanja radnji kojima se povređuju zakonske obaveze, kao i to da je Nenad Živković i ranije u programima emitera pominjan u negativnom kontekstu.

Emiteru je naloženo da obezbedi istinitost izveštavanja, da omogući licu o kojem piše da odgovori, te da se obaveže da neće dozvoliti prikazivanje jednostranih napada na lica, niti voditi dugotrajne ili ponavljane kampanje bez novih podataka koji bi opravdali ponovno izveštavanje o istoj ličnosti. Takođe, naloženo im je da meru upozorenja objave u televizijskom programu, i to narednog dana od prijema rešenja i još jednom istog dana – i tekstualno i usmeno. Na sajtu RTV Pančevo mera upozorenja nije objavljena, mada dve prethodne jesu.

Povodom žalbe Nenada Živkovića REM-u u junu, na ponašanje RTV Pančevo,  Služba za nadzor i analizu sprovela je vanredni nadzor emitovanog programa od 1. do 25. juna ove godine i sačinila izveštaj 20. septembra.

Taj dokument našao se na dnevnom redu 209. redovne sednice Saveta REM-a, koja je održana 25. septembra i na kojoj su članovi Saveta jednoglasno doneli odluku o pokretanju postupka.

Na narednoj, 210. redovnoj sednici, održanoj 15. novembra, Radio-televiziji Pančevo izrečena je treća mera upozorenja.

Prva takva mera određena im je zbog objavljenih programskih sadržaja RTV Pančevo povodom kojih su u Regulatorno telo stigli dopisi redakcije sajta Pančevo Si Ti, kao i dopisi desetina građana zbog kampanje protiv novinara Nenada Živkovića.

Tada su Slavko Ćuruvija fondacija i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvali građane da REM-u podnesu prijave protiv RTV Pančevo zbog sistematske hajke protiv novinara Živkovića.

Drugu meru upozorenja Savet REM-a izrekao je toj televiziji postupajući po prijavi Višeg suda u Pančevu zbog hajke na Stanku Simonović, predsednicu Višeg suda u Pančevu.

Takođe, Apelacioni sud u Beogradu osudio je u julu ove godine RTV Pančevo na novčane kazne zbog priloga u kojima su bez dokaza izneli kompromitujuće informacije, kao i zbog objavljivanja privatnih fotografija Vladane Simonović, ćerke predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović, koja takođe protiv RTV Pančevo vodi sudski postupak pred Višim sudom u Beogradu.

KAKO REM KAŽNJAVA

Regulator može pružaocu medijske usluge izreći opomenu, upozorenje, privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja, odnosno može mu oduzeti dozvolu, zbog povrede obaveza koje se odnose na programski sadržaj, kao i zbog povrede uslova koji su sadržani u dozvoli ili odobrenju za pružanje medijske usluge u skladu sa odredbama zakona.

Opomena se izriče pružaocu medijske usluge zbog povrede Zakona o elektronskim medijima, dok se upozorenje izriče zbog „teške povrede“ tog zakona.

Privremena zabrana objavljivanja programskog sadržaja izriče se pružaocu medijske usluge koji izvrši „naročito tešku povredu“ obaveze iz Zakona o elektronskim medijima.

Izrečene mere se upisuju u Registar medijskih usluga, a nakon dve godine se iz njega brišu i ne mogu se više uzimati u obzir prilikom svakog sledećeg izricanja mere.

1 komentar za: “Smenjen urednik RTV Pančevo Milakov, kampanja protiv Živkovića „njegov lični čin“

 1. Posmatrač

  U pitanju je naivan pokušaj kontrole štete koju, pred izbore, SNS pokušava da sprovede na lokalu.
  Dotični Milakov je čovek sa velikim „zaslugama“ za pančevačke naprednjake. a takođe i čovek koji je u kumovskoj vezi sa
  najmoćnijim čovekom lokalnog SNS u Pančevu, tako da je svaka pomisao o kažnjavanju imenovanog medijskog radnika
  u stvari veoma pogrešna.
  Etiketiranje, prozivanje, blaćenje,hajka – to su postupci koje je Milakov sprovodio prema svakome ko nije bio po volji – ne samo njemu lično-već bilo kome od uticaja u lokalnom ogranku SNS u Pančevu.
  Odredi se se „meta“ a onda ,TV Mića -kako posprdno građani Pančeva nazivaju „medijsku“ kuću kojom upravlja Milakov, krene sa izvođenjem radova.Da bi se efekat pojačao,kampanja protiv naciljanih se sinhronozovano radi i na internet portalima (naročito onima koji u nazivu imaju „E“(a onda sledi ime grada), a na kojima, gle čuda, aktivnu i značajnu ulogu ima i radnik Milakov.
  Tako su se obračunavali sa viđenijim pančevačkim privatnim preduzetnicima (dok ne pristanu na ono što se od njih zahteva),sudijama Osnovnog suda u Pančevu koji nisu sudili kako se od njih očekivalo u predmetima u kojima su stranke u postupku bile iz SNS vrhuške,novinarima koji pišu po savesti i misle svojom glavom,direktora Specijalne psihijatrijske bolnice u Kovinu,pa sve do najnovijeg slučaja medijskog odstrela direktora Veterinarskog specijalističkog instituta(VSI) u Pančevu.
  VSI je ustanova koja, sve do dolaska SNS na vlast,u svojoj višedecenijskoj istoriji nikada nije zapošljavala radnike po partijskom ključu i pripadnosti, a koja je takvom politikom zapošljavanja (bez ikakve ekonomske opravdanosti) – postala predmet partijskih
  kombinacija i klanovskih borbi.Urušavanje pa privatizacija – to nije nepoznat recept koji se ovde primenjuje.

  30. нов 2019. at 07:25

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend