10. sep 2019.

Savet REM-a odbija da odgovori zašto nagrađuje televiziju koja krši zakon, a zaseda samo zbog polemike sa medijima

Na pitanje zašto Radio-televiziji Pančevo, kojoj je u martu izrekao dva upozorenja, već u aprilu daje dozvolu za regionalnu TV Dunav, Savet REM-a odbija da odgovori, ali je zato u tri dana održao čak pet vanrednih sednica, sa jednom tačkom dnevnog reda – odgovori na tekstove u medijima koji nisu po meri članova Saveta

RTV Pančevo (Foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

Zbog serije huškačkih priloga o Nenadu Živkoviću, novinaru sajta Pančevo Si Ti, i Stanki Simović, sudiji Višeg suda u Pančevu, emitovanih u februaru ove godine na sajtu i u vestima RTV Pančevo, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) tu televiziju je već 13. marta kaznilo sa dva upozorenja.

U njima se, između ostalog, navodi da je emiter prekršio odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti elektronskih usluga.

Moguće je da je razlog zbog kojeg REM ne odlučuje o prijavi protiv RTV Pančevo to što bi tada morao da privremeno zabrani emitovanje programa (u roku od 30 dana), s obzirom na učestalost objavljivanja sadržaja koji nije u skladu sa zakonom

Uprkos tome, nešto više od mesec dana kasnije, 24. aprila, REM je častio RTV Pančevo dodeljivanjem dozvole za emitovanje programa regionalne televizije Dunav, koja pokriva 23 grada i opštine, uglavnom u Vojvodini: Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bečej, Beočin, Bogatić, Inđija, Irig, Kula, Mali Iđoš, Novi Sad, Odžaci, Pećinci, Ruma, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Šid, Temerin, Titel, Vrbas i Žabalj.

Nova televizija ima isto sedište, adresu, broj telefona, glavnog urednika (Miroslav Milakov) i direktorku (Tatjana Cuk) kao i RTV Pančevo.

Emitovanje eksperimentalnog programa počelo je 19. avgusta, sa Crvenog Čota i, zasad, kako smo saznali, može da se prati samo preko sobnih antena.

Minimalni uslovi

Za dobijanje dozvole za emitovanje televizijskog programa, kao u slučaju TV Dunav, potrebno je ispuniti zahtev i minimalne tehničke i organizacione uslove za izdavanje dozvole (videti Pravilnik o minimalnim tehničkim i organizacionim uslovima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge na osnovu zahteva pružaoca).

Da li je Radio-televizija Pančevo ispunila ove uslove saznaćemo nakon što iz REM-a dobijemo odgovore na pitanja koja smo poslali u formi zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Za nepoštovanje ljudskih prava – nagrada

Nakon detaljnog iščitavanja navedenih pravilnika i više zakona (Zakon o radiodifuziji, Zakon o elektronskim medijima…) te statuta i informatora REM-a, može se uočiti da spisak zahteva za dobijanje dozvole nije dugačak, te da nije tako teško dobiti je. S druge strane, u pravilnicima za dobijanje dozvole ne postoje odredbe u vezi sa kršenjem zakona i profesionalnih normi podnosioca zahteva.

Zakon o radiodifuziji u članu 68 previđa da su „svi emiteri u oblasti svoje programske koncepcije dužni da prilikom emitovanja programa… primenjuju svetske i nacionalne standarde, obezbede proizvodnju i emitovanje kvalitetnog programa, kako sa tehničkog stanovišta, tako i sa stanovišta sadržaja programa, te da obezbede slobodno, potpuno i blagovremeno informisanje građana“.

Slične odredbe obuhvaćene su i Zakonom o elektronskim medijima.

REM je u rešenjima kojima je izrekao meru upozorenja RTV Pančevo naglasio da je emiter prekršio član 50 Zakona o elektronskim medijima o obavezi poštovanja ljudskih prava, koji glasi:

„Medijska usluga se pruža na način kojim se poštuju ljudska prava, a naročito dostojanstvo ličnosti. Regulator se stara da se u svim programskim sadržajima poštuje dostojanstvo ličnosti i ljudska prava…“

Takođe, prekršene su i odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koje se odnose na objektivnost informisanja, pravilo druge strane i poštovanje dostojanstva ličnosti i autentičnosti lica.

Sednice zbog medijskih napisa

Kako se medijski progon Nenada Živkovića i nakon upozorenja Radio-televiziji Pančevo nastavio, on je polovinom juna podneo novu prijavu protiv pančevačke televizije, o kojoj se REM još nije izjasnio.

Od 22. jula smo čekali odgovor REM-a na pitanje kada će se odlučivati po Živkovićevoj žalbi, te da li će Radio-televiziji Pančevo biti privremeno oduzeta dozvola za emitovanje, s obzirom na postojeću meru upozorenja.

I pored gotovo svakodnevnih kontakata, iz REM-a ne odgovaraju na naša pitanja. Po prijavama novinara se mesecima ne odlučuje, ali je zato Savet REM-a u tri dana održao čak pet vanrednih sednica, sa jednom tačkom dnevnog reda – odgovori na tekstove u medijima koji nisu po meri članova Saveta.

Nakon pauze od mesec dana, članovi Saveta REM-a ponovo su se sastali na vanrednim sednicama održanim 26, 29. i 31. avgusta, kako bi odgovorili na tekstove novinara Politike, CINS-a i lista Danas o radu REM-a. O Živkovićevoj prijavi se nije odlučivalo.

Moguće je da je razlog zbog kojeg REM ne odlučuje to što bi tada, u skladu sa svojim statutom, informatorom, te Zakonom o elektronskim medijima, morao da privremeno zabrani emitovanje programa (u roku od 30 dana), s obzirom na učestalost objavljivanja sadržaja koji nije u skladu sa zakonom.

Prema Zakonu o elektronskim medijima, prilikom izricanja mere naročito se, između ostalog, uzima u obzir stepen odgovornosti pružaoca medijske usluge, težina posledice koja je povredom prouzrokovana, učestalost ponavljanja radnje i okolnost da je pružaocu već izrečena mera REM-a.

Sve to očigledno nije bilo dovoljno članovima Saveta REM-a da oštrije kazne RTV Pančevo, već su ih nagradili za kršenje zakona, pravilnika, moralnih i etičkih normi, pokazujući na taj način i drugim emiterima da je programski sadržaj u kojem se krše osnovna ljudska prava dopušten u javnom prostoru.

Iz REM-a nisu odgovorili ni na našu molbu da pojasne odluku o dodeli dozvole Radio-televiziji Pančevo za emitovanje programa na novoj televiziji Dunav, i pored mera upozorenja koje su im izrekli. Nismo uspeli ni da saznamo detalje u vezi sa novom televizijom, niti da komentar o dobijanju dozvole dobijemo od Tatjane Cuk, direktorke RTV Pančevo, jer nije odgovorila na mejl.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend