27. apr 2024.

SafeJournalists: Sankcionisati odgovornog za pretnje smrću novinarima N1

Redakcija N1 portala primila je pretnju smrću u komentarima na veb stranici.

Pretnja je stigla u komentaru na prilog i tekst o boravku predsednika Srbije u Americi povodom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, nakon koje je delegacije Srbije pokrenula lobiranje u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici. Posle niza uvreda, da su (novinari N1) ,,najgora banda”, ,,plaćeni izdajnici od stranih sila moći” i optužbi da ,,odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlasti”, redakciji je zaprećeno da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa. Takođe, u komentaru se navodi da ,,zlikovaca ima više”, te se pominju i mediji Nova S i Danas. NUNS je pretnju prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i reše ovaj slučaj. Ne prvi put ove godine, NUNS upozorava na učestalost pretnji i napada na novinare N1 medija i ističe da nereagovanje nadležnih institucija nasilnicima daje vetar u leđa da zastrašuju pa i fizički napadnu novinare. Iz NUNS-a napominju da su ovog puta novinarima upućene direktne pretnje. Takođe naglašavaju da je u pretnjama i uvredama koje se upućuju novinarima primetan obrazac koji koriste visoki državni funkcioneri kada targetiraju novinare određenih medija i zato pozivaju funkcionere da umesto obračunavanja sa novinarima odgovaraju na njihova pitanja.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i poziva nadležne institucije da što pre pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila pretnje i na taj način pošalju jasnu poruku da staju u zaštitu novinara.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 26.04.2024.


Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend