18. feb 2020.

Savet za strateške politike: Vulin nelegalno došao u posed mejlova Šutanovca i Lalića

Savet za strateške politike optužio je danas ministra odbrane Aleksandra Vulina da je nelegalno i protivno Ustavu Srbije „došao u posed“ elektronske prepiske predsednika te nevladine organizacije Dragana Šutanovca i glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića.

Savet je pozvao nadležne državne organe, a posebno Republičko javno tužilaštvo, da sprovedu istragu u vezi tog slučaja i preduzmu adekvatne mere prema svim umešanim akterima.

„Ovakav nivo bahatosti ministra odbrane i njegovih poltrona sa ovlašćenjima presretanja elektronskih komunikacija, predstavlja presedan, a samim tim i prelomnu stratešku tačku za demokratska prava u Srbiji. Ili ćemo kao društvo omogućiti svim gradjanima da uživaju Ustavom zagarantovana prava ili ćemo održati opelo demokratiji, a državi staviti bukagije i povremeno je posećivati u zatvoru“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su Šutanovac i Lalić 10. februara razmenili elektronsku poštu i da je po prvobitnom dogovoru u toj prepisci, autorski tekst bivšeg ministra odbrane pod naslovom „Dogovor ne dolazi u obzir“ trebalo da bude objavljen u narednom broju Nedeljnika.

„Međutim, već sutradan je glavni urednik Nedeljnika iz opravdanih razloga otkazao objavljivanje, ali ne mejlom, već SMS porukom što je očigledno promaklo parabezbednosnoj službi ministra odbrane za nadgledanje političkih protivnika ili nepodobnih redakcija“, naveli su iz Saveta za strateške politike.

Dodaje se da je aktuelni ministar odbrane, „ne proverivši štampano izdanje Nedeljnika“, dostavio Tanjugu svoj odgovor 16. februara u 13.39 časova pod naslovom „Šutanovac mora da napadne Srbiju kad god se sretnem sa ministrom Šojguom“ upravo na neobjavljeni autorski tekst u Nedeljniku, što je eksplicitno i navedeno.

„Tog dana su mnoge novinske i TV redakcije prenele Vulinovu izjavu u celosti. Već tada je bilo jasno da je kamarila druga Vulina napravila nedozvoljeni akt u jednoj pravno uredjenoj zemlji kad je na sofisticirani način presrela elektronsku komunikaciju i došla u posed autorskog teksta Dragana Šutanovca koji, igrom slučaja, i nije bio objavljen“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se „bahatost i nestručnost Vulinovog medijskog kriznog menadžmenta Ministarstva odbrane vidi i po objavljenom nesuvislom izvinjenju listovima Kurir i Nedeljnik u kojem tvrde da je Vulinova izjava Tanjugu bila odgovor na nedavno objavljeni intervju Dragana Šutanovca u Kuriru“.

„Pomenuti intervju je objavljen u Kuriru 16. februara (7.42 časova) i kompletan je referenciran na aktuelnu unutrašnju političku situaciju. Aktuelni ministar Vulin je u intervjuu spomenut samo u jednom odgovoru Šutanovca o stanju u sistemu odbrane. Iako je teško zamisliti da u istom danu, a nakon par sati, Vulin odgovori na intervju, činjenica jeste da u intervjuu nije spomenut ni ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, niti je prezentovan bilo kakav spoljnopolitički stav“, naveli su iz Saveta za strateške politike.

Iz te organizacije su ocenili i da bi političari sa osećajem odgovornosti prema svojoj naciji i državi, podneli neopozivu ostavku na funkciju koju obavljaju iz osećaja odgovornosti i ličnog morala ali i dodali da gradjani „ne treba da strepe“ da će ostati bez ministra odbrane iz tih razloga jer su kako se navodi, moral i odgovornost Vulinu „potpuno nepoznate kategorije“.

„To nije pitanje jedne fotelje, već pitanje demokratskih i ustavno zagarantovanih prava gradjana, to je pitanje da li nam je država sa svojim glasačima zarobljena u mreži političko-bezbednosnih manipulacija. Zbog toga smatramo da javnost ima prava da bude upoznata, kako sa činjenicama, tako i sa rezultatima istrage. Jer ignorisanje prava jednog pojedinca, u demokratskom društvu znači ugrožavanje bezbednosti za sve“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, list Nedeljnik sinoć je saopštio da je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao na tekst koji nikada nije objavljen u njihovom mediju.

Služba za odnose sa javnošću ministra odbrane uputila je sinoć izvinjenje listu Nedeljnik zbog „grube greške“ i činjenice da je „bez povoda“ spomenut u Vulinovoj reakciji, ali je redakcija tog lista odbila da prihvati izvinjenje navodeći da je „uvredljivo“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend