20. sep 2017.

Slučaj „Vranjske“ i svrha finansiranja medijskih programa

Da li su novine diskriminisane na konkursima, može se zaključivati samo na osnovu analize podataka o odlučivanju na konkursu – da li su sredstva dodeljena najboljim projektima koji su ispunjavali sve uslove. 

„Vranjske“ su nesumnjivo list koji je hrabro otvarao teme iz oblasti korupcije i koji je to činio ukazujući i na pojedinačne slučajeve i na sistemske probleme. Pošto takvih medija u Srbiji svakako nema na pretek, vest o tome da su Vranjske prestale da izlaze je veoma loša i za borbu protiv korupcije. Podsećamo, između ostalog, na tekstove Vranjskih u vezi sa finansiranjem stranaka (https://goo.gl/N2wkKR , https://goo.gl/bfcR74), na tekst o aferi u vezi sa korišćenjem službenih vozila u privatne svrhe (https://goo.gl/Xq7Tjm) i vozilom koji lokalno JKP dobija na korišćenje (za direktora) od privatne firme koja dobija posao u Vranju (https://goo.gl/j2WEH9), na tekst o lokalnim konkursima za medije (https://goo.gl/pjoeAF) i o stranačkom zapošljavanju u lokalnoj Poreskoj upravi (https://goo.gl/zuo4Rt).

U reakcijama ovim povodom, s jedne strane NUNS i NDNV (https://goo.gl/uQCFkF) ocenjuju da je gašenje ovih novina „direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce.“ Dalje takođe kažu da su „mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, začuđujućim sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“ i da im je „skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu u sferi javnog informisanja.“ „Posebno su na udaru lokalni mediji koji su izloženi samovolji lokalnih političkih kabadahija i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti“.

U današnjoj reakciji Vlade Srbije  (https://goo.gl/zLbCVc) govori se o tome da se „mediji finansiraju po takozvanom projektnom principu, odnosno preko konkursa koji organizuju državne institucije, međunarodne organizacije i donatori koji se bave podrškom rada medija,“ da je Vlada Republike Srbije putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala nedeljnik „Vranjske“ sa ukupno 4.475.959 dinara, da „nedeljnik „Vranjske“ ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv“, da je iz budžeta Vranja u istom periodu novinskom izdavačkom preduzeću „Vranjske“ isplaćen je iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama, te da se ne radi o gušenju slobode medija. Pored toga, u saopštenju Vlade se kaže i da Vranjske bespravno koriste prostorije Fonda PIO, ali da „je Vlada Republike Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret „Vranjskim“ i prevaziđe i te probleme“.

U javnoj komunikaciji treba baratati preciznim podacima, kad god je to moguće. Zbog toga je dobro što je Vlada izašla sa podacima o sredstvima koje su uplaćene Vranjskim iz budžeta. Bilo bi dobro da i drugi podaci o tretmanu medija budu takođe javno dostupni – npr. broj inspekcijskih proveraoglašavanje institucija javnog sektoraslučajevima u kojima je mediju uskraćen pristup traženim podacimaoprost dugova ili drugi vidovi državne pomoći. Ono što, međutim, nikako ne bi valjalo jeste da se izvitoperi svrha davanja iz budžeta medijima. Naime, projektno finansiranje, po Zakonu nije, i nikako ne bi ni smelo da bude „finansiranje medija“, već finansiranje programa od javnog interesa. Zbog toga, činjenica da su „Vranjske“ dobile neki novac iz budžeta (ili da je novac dobio neki drugi medij), ne bi trebalo da znači podršku mediju, već podršku ostvarivanju konkretnog projekta. Da li su novine diskriminisane na konkursima, može se zaključivati samo na osnovu analize podataka o odlučivanju na konkursu – da li su sredstva dodeljena najboljim projektima koji su ispunjavali sve uslove. Sudeći po objavljenim informacijama, postoji sudski spor u jednom takvom slučaju, koji se odnosi na konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Vranja. (https://goo.gl/B3GX5x)

Podsećamo da smo nedavno otvorili raspravu na temu jednog povezanog problema – državnog oglašavanja u medijima, koje nije ni potpuno ni dosledno uređeno (https://goo.gl/XbW6R4). Jedan od razloga zbog kojeg je finansiranje medijskih programa od javnog interesa nedovoljno, jeste i to što značajan deo novca odlazi na nepotrebna oglašavanja javnog sektora, kojima se plaća naklonost medija.

Na kraju, Vukašinu Obradoviću, osnivaču Vranjskih, koji je počeo štrajk glađu, a zatim prevezen u bolnicu, želimo brz oporavak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend