03. sep 2022.

SNS poslanik ugrožava bezbednost novinara, cilj – ugušiti nezavisne medije

Nebojša Bakarec, poslanik Srpske napredne stranke i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i medije, novom serijom tekstova i foto-montaža objavljenih na društvenim mrežama, a preuzetih od strane medija pod kontrolom SNS, ugrožava bezbednost novinara nezavisnih medija koji posluju u okviru United grupe.

Bakarec je ovom serijom objava uspeo ono što bi pristojnim ljudima izgledalo teško ostvarivo: da pređe za SNS jurišnike inače jako nisko postavljene granice zdravog razuma i dobrog ukusa.

U tom pokušaju „porodio“ je i ovaj Instagram post:

Objava Nebojše Bakareca
Objava Nebojše Bakareca

Bakarec je foto-montažom spojio suvlasnika United grupe Dragana Šolaka, premijera vlade u Prištini (i koalicionog partnera SNS-ove Srpske liste) Aljbina Kurtija i premijera Hrvatske (i stranačkog kolegu Srpske napredne stranke u okviru narodnjačkog EPP kluba) Andreja Plenkovića.

Šta je mislio dok je objavljivao ovaj post poslanik Bakarec – nije poznato. Problem je šta s njim postiže.

A postiže se nastavak hajke na nezavisne medije, novinare koji rade u tim medijima, njihove porodice, sagovornike – među njima mahom i obične građane – i izvore s kojima naši novinari komuniciraju. Direktnim ugrožavanjem njihove bezbednosti hoće da postigne suštinski cilj – gušenje slobodnih medija.

Podrška i od medijskog krila

Simultano, u pojedinim glasilima pod kontrolom SNS, jutros su objavljeni tekstovi u kojima se tvrdi da „Šolakovi mediji vode kampanju za Kurtija“. U tim tekstovima – koji se bave serijom reportaža sa severa Kosova koju je Nova.rs objavljivala minulih dana – još otvorenije se poziva na linč novinara i njihovih sagovornika. Greh novinara Nova.rs i dnevnih novina Nova leži u tome što smo verno preneli reči stvarnih građana Kosova, naših sunarodnika, retkih koji su se odvažili da govore o životu na Kosovu.

Drugi su se, pak, bavili načinom na koji je „Nova“ pisala o predsednikovom šou programu na Sajmu vina, činjenici da je malo preterao s konzumacijom i njegovim dinamičnim odnosom sa savetnicom za medije. Normalnim ljudima (pa i novinarima Nova.rs) ti snimci su bili smešni. Za urednike režimskih medija oni predstavljaju napad na državu. OK.

I poslanik Bakarec i pojedini režimski mediji trebalo bi da znaju da ove taktike zastrašivanja ne rade posao. Umesto toga, samo potvrđuju ono što govorimo od početka: da su najveći politički protivnik režimu u Srbiji – koja ubrzano prestaje da bude demokratska zemlja – slobodni mediji.

To nije normalno.

P.S. A šta je Bakarec ranije govorio?

Inače, u bespućima srpskog dela interneta, mogu se naći i ovakve izjave poslanika Bakareca:

Srećom, ima ko da pamti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend