30. maj 2023.

Bakarec ima viziju: U hibridnom ratu Zapada protiv Srbije Šolak je šef protesta, komandni štab je na N1, a oficiri su urednici i novinari

U atmosferi vređanja i prozivanja, uz predsednika Skupštine koji, kad ne spava, koristi svaku priliku da omalovaži opoziciju, dok predstavnike vlasti pušta da nekažnjeno rade šta god hoće, na današnjoj sednici posvećenoj izveštaju REM-a  – o izveštaju se jedva govorilo. Naprednjaci sednicu o nekažnjavanju nasilja na televizijama opet pokušali da pretvore u raspravu o nasilju protiv njih na „tajkunskim medijima", puštajući mašti na volju na način na koji to rade u Informeru ili na Pinku.

Vladimir Orlić (u sredini) drema tokom sednice Skupštine (foto: Radomir Lazović, Fejsbuk profil)

Naprednjaci, na čelu sa Nebojšom Bakarecom, sednicu o nekažnjavanju nasilja na televizijama opet su pokušali da pretvore u raspravu o navodnom nasilju na „tajkunskim medijima“, tako da se o N1, Novoj S i, naravno, profesoru Jovu Bakiću, govorilo duže nego o izveštaju Regulatornog tela za eletronske medije (REM). 

Nakon dugog uvoda o stanju na Kosovu i optužbi za „sramotnu” i „antisrpsku” reakciju i leve i desne strane opozicije na tamošnje nemire, poslanik SNS-a i predstavnik Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec setio se i šta je zapravo tačka dnevnog reda na novoj sednici Skupštine Srbije.

Bakarec level pro: Zamera REM-u to što N1 nije u njihovoj nadležnosti

Uz napomenu da je ovo nastavak razgovora sa prethodne sednice o Izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (o nadzoru pružalaca medijskih usluga od oktobra 2022. do marta 2023. godine, sa posebnim osvrtom na slučajeve nasilja u televizijskim programima), Bakarec je rekao da će svi ovlašćeni predstavnici, ako žele, moći ponovo da govore, a:

„Na vaše veliko zadovoljstvo i ja govorim ponovo.”

Onda je, na zadovoljstvo svih, rekao da se ništa ne događa slučajno. Tako su svi mogli da saznaju kako je sve povezano – kako je Zapad posegao za hibridnim ratom protiv Srbije, da je Zapad omogućio podršku „Šolakovih medija“ tom ratu ne samo u Srbiji, nego i u Hrvatskoj, Bosni i kod svih albanskih medija na Kosovu, te da je Zapad opoziciji na miting tako doveo hiljade ljudi iz Zagreba i Bosne.

U sve to je umešao i „nimalo slučajan“ napad na patrijarhe (uračunao je i one umrle) i „nimalo slučajan“ napad na Kosovu, baš sada usred NATO vežbi, te, jelte, mora da je reakcija KFOR deo svih tih nimalo slučajnih događaja.

Sve je povezano, pa i kontinuirane pretnje smrću (Aleksandru) Vučiću i dva pokušaja atentata, na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji i 15. februara, kada je uhapšen snajperista.

On je ponovio da REM radi dobro, ali ne i savršeno, te da i vladajuća većina ima šta da njemu zameri. A onda više niko nije razumeo šta je zamerka: naime, rekao je da REM-u zamera rad „luksemburških medija koji nisu u nadležnosti REM-a i ni u čijoj nadležnosti”!? Što je „nedopustivo”!?. 

Ali je propustio da objasni kako REM-u zamera verovatno jedinu stvar koja se ovom teško kompromitovanom telu ne može zameriti – to što ne kontrolišu rad nekog ko nije u njihovoj nadležnosti. 

Ne, ne, ništa nije slučajno!

Ponovio je, od reči do reči, kao pre nekoliko dana, da TV N1 i Nova S brutalno krše Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju, te nanose veliku finanijsku štetu budžetu Republike Srbije.

Nije im dovoljno štampano zlo nego im je potrebna još jedna televizija da širi to zlo (Boško Obradović o osnivanju TV Informer)

„Ovi neregulisani mediji, ovi piratski mediji, propagiraju mržnju i nasilje, targetiraju Aleksandra Vučića, a državni budžet je uskraćen za stotine miliona evra”, uporan je Bakarec, koji ne odustaje ni od svog predloga Ministarstvu informisanja i telekomnukacija, REM-u i RATEL-u da ispitaju da li su mediji Junajted grupe registrovani u skladu sa zakonom, da li krše zakone RS i da o tome obaveste Skupštinu i Vladu Srbije.

Bakarec je, kad mu se već dalo da bude tu, pred kamerama, iskoristio priliku i da tajkunske medije optuži za učešće u „hibridnom ratu” protiv Srbije, a sve zbog toga što REM neće da dozvoli da „nacionalnu frekvenciju da šefu protesta Draganu Šolaku„.

Takoreći – generalu Draganu Šolaku, pošto je u viziji Nebojše Bakareca „komandni centar” protesta smešten na televizijama N1 i Nova S, dok su „oficiri na terenu urednici i novinari“. „Opozicione stranke su izvršioci, a građani – puki statisti“.

„Opozicija i Šolakovi mediji su za eskalaciju sukoba na Kosovu okrivili predsednika Vučića, a ne krivca fašistu Kurtija. Ispalo je da levi deo srpske opozicije podržava Kurtija i radi isto što i on – destabilizuje Srbiju.”

„Da li je to bilo slučajno? Ni slučajno”, ako pitate Bakareca.

Nebojša Bakarec (foto: snimak ekrana RTS)

Rijaliti sa motornim testerama

Bakarec se osvrnuo i na doskorašnjeg predsednika Odbora za kulturu i informisanje Sinišu Kovačevića, koji je podneo ostavku, te je nonšalantno ustvrdio da „to pokazuje da toj ulozi nije dorastao”. 

„Lično sam mu govorio da ga mi iz SNS-a nećemo smeniti, upravo našom dobrom voljom, i da će ako želi zauvek biti tu, u ovom mandatu”, velikodušno je istakao Bakarec. 

Potom je prokomentarisao Kovačevićevu izjavu da će „ubuduće na TV-u biti prikazivani rijalitiji borbe pasa ili dvoboja testerama”:

„Taj rijaliti smo već gledali 2019. godine. Izveo ga je upravo predsednik odbora i cela opozicija, kada je sa testerama upala u RTS, maltretirala, prekinula rad javnog servisa, nezavisnog javnog servisa. Pretili su novinarima motornim testerama. Dakle, taj rijaliti smo već gledali.”

A kad je reč o pravim TV rijalitijima, Bakarec je ponovio da se njihov uticaj preuveličava i da bi opozicija „da je iskrena u svojim namerama” tražila da se ukinu svi rijalitiji, pa i Survajvr na Novoj S, a ne samo rijalitiji na nacionalnim televizijama.

Bakarec je nizao uvrede i optužbe na račun opozicije, novinara i kritičara vlasti, bez ijedne opomene predsedavajućeg Vladimira Orlića.

„Nemam velika očekivanja od vas, ali bar reagujte kada Bakarec optužuje nekog drugog za ubistvo. Sankcionišite bar nešto”, tražio je Radomir Lazović iz koalicije Moramo.

To je bilo pre nego što je Lazović fotografisao Orlića kako spava u fotelji i to odmah objavio na društvenim mrežama. 

Naučni program kad Jovana Jeremić stavi naočare

Da li je neko video Oliveru Zekić? (predsednicu Saveta REM-a), upitao je Đorđe Pavićević iz koalicije Moramo.

„Ona nam je poslala ovaj izveštaj, a valjda nam se sada sveti time da slušamo Nebojšu Bakareca koji i ne pokušava da govori o onome što je napisano u izveštaju, nego zloupotrebljava svoje mesto da prebaci ovu raspravu na N1 i Novu S ili nešto drugo. Gospodo, zakažite sednicu o tome pa ćemo razgovarati, a sada ćemo o izveštaju REM-a”, pokušao je Pavićević da se vrati na temu.

A šta piše u izveštaju REM-a, Pavićević je sumirao ovako:

– „TV Pink i Hepi su se popravile u odnosu na raniji period i predsednica Saveta REM-a im je dala prelaznu dvojčicu.”

– „Za TV Prvu i B92 ne kažu da zaslužuju ni tu prelaznu dvojčicu, ali nema veze – biće neki popravni ispit, dobiće prelaznu ocenu.”

„Dragi predstavnici većine, da li možda štitite odsutnu Oliveru Zekić i Savet REM-a i njihov revnosni politički rad i poslušnost i njihovo konstantno nepoštovanje zakona i kontstantno izvrgavanje čak i one regulacije koju su sami doneli?”, upitao je predstavnik opozicije.

„Da li branite programe TV Pinka i TV Hepija Da li branite ono što piše u izveštaju da jesu ti programi? Ako pročitate izveštaj, mogli ste saznati da tamo ima naučno-obrazovnog i kulturno-umetničkog programa u emisijama kolažnog tipa. To su one emisije tipa jutarnji program i jutarnji program vikendom, a Jovana Jeremić stavi naočare – onda je to naučno-istraživački program, kad Predrag Sarapa stavi prst na čelo onda je to takođe naučno-istraživački program. Najobrazovniji program je kad Jovana Jeremić govori sa ove ovde govornice, sa koje govore predsednica vlade, predsednik države ili kada sedi na Vašem mestu tu i obraća se gledaocima Pinka.”

Pavićević je upitao i da li predstavnici vladajuće većine, kada napadaju opoziciju, odsutne univerzitetske profesore ili novinare, štite Željka Mitrovića, Milomira Marića, Dragana J. Vučićevića, njihovo pravo da „nekažnjeno lažu, obmanjuju i sluđuju javnost u Srbiji”, njihove interese i zarade.

Obradović: Nije im dovoljno štampano zlo, nego još i TV koja širi to zlo

Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, rekao je da je REM kad god je tokom 11 godina naprednjačke vlasti, trebalo da interveniše – to propustio. Podsetio je da je REM  istim televizijama dao dozvole za nacionalno prikazivanje, istim onim koje su i ranije kršile zakone, pravilnike, pa i sopstvene programske elaborat na osnovu kojih im je izdata dozvola za nacionalno emitovanje.

U izveštaju REM-a se kaže da na tim TV ima naučno-obrazovnog i kulturno-umetničkog programa. Kad Jovana Jeremić stavi naočare – onda je to naučno-istraživački program, kad Sarapa stavi prst na čelo onda je to takođe naučni program (Đorđe Pavićević)

„Dobile su frekvencije kao dečje televizije, a pretvorile se u monstruozne propagandne centre. Dve televizije sa nacionalnom frekvencijom imaju istog vlasnika – već je to dovoljno da REM snosi odgovornost“, rekao je Obradović i konstatovao kako je „usred haosa na Kosovu, REM imao za njih najvažniju temu – da Informeru daju dozvolu za kablovsku televiziju“.

Prema Obradoviću, to pokazuje da je u vrhu vlasti panika i da na brzinu osnivaju novu televiziju kako bi mogli da „nastave sa propagandom i širenjem mržnje protiv svakog ko ne misli kao oni kada vlast izgube“. 

„Oni sada žele da podignu najgori dnevni list, koji na naslovnim stranama prepričava ono najmonstruoznije i najnemoralnije što se u rijaltima događa. Nije im dovoljno štampano zlo nego im je potrebna još jedna televizija da širi to zlo“, rekao je Obradović, koji je optužio vlast da su njihov sistem vrednosti kriminalci i starlete na naslovnim stranama, da su urednici takvih medija njihovi prijatelji, saradnici, medijski savetnici, koji rade za njih najprljavije proslove, a sve to REM dozvoljava.

„Umesto da budu krivično gonjeni za sve zlo koje su naneli ovom društvu i državi, vi ih nagrađujete uprkos tragediji koja se desila“, poručio je Obradović.

Zukorlić: Ne zabranjivati, nego urediti

Citiranjem Kurana i Biblije, započeo je izlaganje Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja.

„Mi ovde generalizujemo stvar i kad kažemo ’rijaliti’, mislimo na nešto štetno, loše što treba ukinuti i zabraniti. Rijaliti je u osnovu – ne ovaj koji gledamo u Srbiji i na Zapadu – trebalo da građanima iz zabavnih i edukativnih razloga približu život nekih ljudi i način na koji razmišljaju.”

On navodi da poziv na ukidanje rijalitija može biti problematičan i dodaje da je „bolje da traže da se zakonski uredi sadržaj rijaliti programa i da se zabrani prikazivanje nasilja, vulgarnosti, nemorala i svake vrste destrukcije”.

Potrebno je, dodaje on, urediti i zakonski ograničiti i onemogućiti medijima da u afirmativnom obliku promovišu ljude koji su počinili krivična dela.

Problem je, kako navodi, to što „i da se sve ovo reguliše” ljudi i deca drugim putevima – preko interneta i društvenih mreža – mogu pratiti takav sadržaj, te nije dovoljno urediti samo medije, već su bitne i uloge roditelja, škola, stručnih lica, verskih zajednica i državnog sistema.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend