31. jul 2020.

Srbija: Finansijska istraga rada novinara, medija i civilnog društva izaziva zabrinutost

ARTICLE 19, kao deo mehanizma brzog reagovanja za slobodu medija (Media Freedom Rapid Response), zabrinut je finansijskom istragom koju su srpske vlasti pokrenule nad novinarima, medijima i organizacijama civilnog društva. Uprava za sprečavanje pranja novca srpskog Ministarstva finansija sastavila je spisak medija, novinara i nevladinih organizacija čije bankarske podatke želi da proveri. Podaci o ovoj listi objavljeni su u srpskim medijima 27. jula 2020 godine.

S obzirom na nedavne napade na novinare i slobodu medija u Srbiji, zabrinuti smo da bi to mogla biti zloupotreba zakonskog mehanizma kako bi se izvršio pritisak na kritične glasove u Srbiji.

Na listi su brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, razvojem demokratije, vladavinom prava i dobročinstvom (20 pojedinaca, među kojima je šest novinara, 37 medija i nevladinih organizacije od kojih 10 čine mediji i organizacije  koji se bave slobodom izražavanja). Kako većina organizacija ima projekte finansirane od strane domaćih i međunarodnih donatora koji imaju veoma stroga pravila i postupke za trošenje novca i koji podležu finansijskoj reviziji, nije jasno koji su razlozi za sumnju  i za pokretanje ove vrste postupka. Zabrinuti smo da bi ovakva vrsta kampanje, bez opravdanih razloga, mogla dovesti do diskreditacije pojedinaca i organizacija u javnosti.

Partneri mehanizma brzog reagovanja za slobodu medija (MFRR) pomno će nadgledati ove istrage i podržati medije i organizacije civilnog društva u njihovom zahtevu da Uprava za sprečavanje pranja novca srpskog ministarstva finansija iznese razloge sumnje zbog kojih su naredili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama i pojedincima od strane komercijalnih banaka.

Ovo saopštenje od strane ARTICLE 19 deo je mehanizma brzog reagovanja za slobodu medija (MFRR), koji prati, nadgleda i reaguje na kršenja slobode štampe i slobode medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Ovaj projekat pruža pravnu i praktičnu podršku, javno zagovaranje i informisanje radi zaštite novinara i medijskih radnika. MFRR je konzorcijum koji predvodi Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), uključujući ARTICLE 19, Evropsku federaciju novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institut za primenjenu informatiku na Univerzitetu u Lajpcigu (InfAI), Međunarodni institut za štampu (IPI) i CCI / Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Projekat sufinansira Evropska komisija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend