10. jan 2018.

Suptilna zabrana Balaševićeve pesme „Dno dna“

Pesma Đorđa Balaševića "Dno dna" za kratko vreme postala je hit u Srbiji jer je javnost doživljava kao kritiku apsolutističkog režima, vladajuće stranke i njenih sledbenika.

Đorđe Balašević (foto: Dragan Antonić / FoNet)

„Dno dna“ se uglavnom ne može čuti na ovdašnjim radio-stanicama, te je putem društvenih mreža pokrenuta akcija „šerovanja“ pesme u znak borbe protiv cenzure. Međutim, postoje i mišljenja koja kažu da je opasno igrati se takvim rečima, jer će borba protiv cenzure izgubiti smisao, te da se ovde ne radi o tome nego o dodvoravanju vlasnicima medija koji su ili članovi ili bliski SNS-u.

Vladajuća stranka je društvenu akciju i polemiku okrenula u svoju korist, kačeći pesmu na svom Tviter nalogu uz poruku da zabrane nema i da svako može da uživa u njoj.

Za manje od mesec dana pesma „Dno dna“ je imala više od milion pregleda na Jutjubu iako, kako tvrdi Jelena Beba Balašević, samo tri radio stanice u Srbiji smeju da je emituju.

„Izvinite, mi Vas poštujemo, ali bolje da ne puštamo Dno dna“, napisala je ćerka Đorđa Balaševića na Tviteru, uz komentar da je to poruka svih vodećih radio-stanica u Srbiji.

Pomoćnica glavnog urednika Vremena Jovana Gligorijević nije želela da učestvuje u akciji „šerovanja“ pesme, smatrajući da zabrana i cenzura nisu razlozi zbog kojih se ona ne emituje.

– Prelako koristimo teške reči. Nije u pitanju zabrana nego odluka radio stanica da je ne emituju, verovatno iz straha ili zato što su im vlasnici bliski vlasti, mada, iskreno, radio stanice ionako ne emituju najnovije pesme. To što se neko plaši da emituje pesmu samo je još jedan znak duboke političke patologije u kojoj živimo, ali ipak, svako je slobodan da odluči šta će puštati na svojoj radio stanici – smatra Gligorijević. Kaže da je mogla da se kladi da će SNS čitavu priču da okrene u svoju korist i da će sami okačiti pesmu.

– Ko god je smislio akciju sa kačenjem „zabranjene pesme“, lepo im je pripremio teren. Pesma je za 20 dana imala više od milion pregleda na Jutjubu i nema govora o zabrani i cenzuri. Niko je ne skida sa Jutjuba, a imali smo takve slučajeve. Prebrzo smo zaboravili skidanje satiričnog klipa Srđana Miletića sa Vučićem koji spasava dete iz zavejanog Feketića, kad je internet tim SNS-a čak i priznao da stoji iza toga – naglašava Gligorijević.

Direktne zabrane za emitovanje nije imala ni pesma „Diktatore“ pank rok grupe Dža ili Bu, ali za skoro godinu dana otkad je okačena na Jutjubu, nijednom nije emitovana na radio-stanicama. Prema rečima menadžera grupe Dejana Milojevića, objašnjenje novinara uvek je bilo „bolje da to ne puštamo“. Zbog ove pesme grupi Dža ili Bu su otkazivani brojni koncerti i učešća na festivalima, uz različita obrazloženja.

– Nekada su to bili tehnički razlozi, a nekada su nam naglašavali da možemo da održimo koncert, ali da ne izvodimo „onu“ pesmu, našta nismo pristajali – kaže Milojević za Danas. On dodaje da su tokom devedesetih, za vreme Slobodana Miloševića, na radio-stanicama zaokruživane njihove pesme koje ne smeju biti emitovane, dok su danas zabrane znatno suptilnije.

– Ne mora niko nikome da naredi da nešto ne pušta. To se prosto podrazumeva, jer živimo u diktaturi – zaključuje Milojević. Koncerti su otkazivani i Vladi Georgievu, zbog podrške Saši Jankoviću tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, a slično je, iz istog razloga, prolazio i Vasil Hadžimanov.

HIT FM i JAT radio: Nema zabranjenih pesama

– Na radiju nema zabranjenih pesama, jer nama kao mediju niko nikada ništa nije zabranio ili naložio da se emituje ili ne emituje. Emitujemo pesme koje su u okviru muzičke šeme, to su pop i rok muzika na HIT FM radiju, kao i sam pop na radiju JAT. Ako je neka pisma hit, biće emitovana. Da li je hit, utvrđuje se testingom muzike. Navedena pesma se na rezultatima testinga nije pokazala kao slušana i nije tražena od strane slušalaca – kaže za Danas voditeljka na ovim radio-stanicama i PR menadžerka Medžik rekordsa Dionisia Barkuzu.

Brnabić: Nema pritisaka na medije

– Ne vidim na koji način je sloboda medija u Srbiji ugrožena, svi mediji se pozivaju na konferencije za novinare predstavnika vlasti i odgovaramo na sva pitanja, rekla je za londonski Ekonomist premijerka Srbije Ana Brnabić, koja dodaje da je apsolutno sigurna u to da nema pritisaka na medije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend