19. apr 2024.

Sve gore i učestalije pretnje novinarima poslednjh meseci u Novom Sadu: Policija mora da garantuje bezbednost Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Zbog eskalacije pretnji i napada Novi Sad je postao najnebezbednije mesto za život novinara u Srbiji, ocenjeno je na današnjem sastanku Stalne radna grupa za bezbednost koji je održan u ovom gradu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Povodom učestalih napada na novinare u Novom Sadu, ali i u drugim mestima u Vojvodini poput Inđije, Stare Pazove i Sombora, ova radna grupa je promenila redosled organizacije sastanaka po gradovima i ponovo stigla u Novi Sad.

Član Stalne radne grupe za bezbednost (SRG) Veran Matić izjavio je da je veoma zabrinjavajuće to što, uprkos obećanjima, policija još uvek nije uradila procenu bezbednosti za predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić Hegediš i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića.

– Procena bezbednosti još uvek nije urađena, iako je rečeno da će biti urađena procena za 10 do 15 dana. Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić Hegediš, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara – rekao je Matić.

On je izneo podatak o drastičnom povećanju napada na novinare u prva tri meseca ode godine. Prošle godine bilo je osam formiranih predmeta u prva tri meseca zbog napada na novinarke i novinare, a ove godine do kraja marta već ih je dvadeset.

U dva predmeta je doneta prvostepena odluka, dok se u 17 predmeta, još prikupljaju podaci. Pretnje su najviše stizale sa društvenih mreža pa ih u 70 odsto slučajeva vodi Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Pored predstavnika Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Staroj Pazovi, kao i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i OEBS-a, na sastanku su prisustvovali i novinari i novinarke koji su bili izloženi napadima i pretnjama: Dinko Gruhonjić, Ksenija Pavkov, Verica Marinčić, Saška Drobnjak, Sava Majstorov, Gordana Momčilović Ilić i Žarko Bogosavljević.

Ana Lalić Hegediš je rekla da je od 1200 pretećih poruka koje je morala da iščita, podneto do sada oko sedam, osam krivičnih prijava.

– Kako je objavljeno da je došlo do hapšenja čoveka koji mi je pretio preko društvenih mreža, nove pretnje su se samo multiplifikovale. To je jedan začarani krug iz kojeg ne znam kako ćemo da izađemo – rekla je ona.

Dodala je da je NDNV pokrenuo kampanju na društvenim mrežama “Da li bi voleo da…” (#dalibivoleoda) u kojoj društvenim mrežama objavljuju pretnje i teške uvrede koje dobijaju njihovi članovi u poslednjih više od mesec dana.

Dinko Gruhonjić za koga se još čeka bezbednosna procena naše policije, dobio je privatno obezbeđenje koje povremeno obilazi mesto gde živi i koje mu je omogućila Evropska federacija novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend