21. jun 2018.

Tužilaštvo ima nove dokaze protiv Cvetkovića

Tužilaštvo je došlo do novih dokaza koji potvrđuju sumnju da novinar Stefan Cvetković nije bio kidnapovan – kaže za Danas tužilac Tihomir Knežević iz Vršca, dodajući da je Cvetković u međuvremenu od statusa oštećenog lica postao osumnjičeni.

Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Naime, Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu su protiv novinara iz Bele Crkve pokrenuli istragu zbog lažnog prijavljivanje otmice.

– Cvetković će imati pravo da predoči svoje dokaze tužilaštvu. Dobiće uredno poziv, nema razloga da bude privođen, kako neki insinuiraju. Tužilaštvo ima svoje dokaze, a došli smo i do novih u međuvremenu, o kojima ne mogu da govorim zbog istrage – ističe Knežević.

Cvetković, međutim, ne mari zbog promene „statusa“ i pomeranja istrage u drugom smeru.

– Ne interesuje me ni svojstvo oštećenog, niti krivična prijava. Mene samo zanima da li je tužilac živ i zdrav, ili je kidnapovan. On očigledno ne radi svoj posao, već ispunjava naloge kvazipolitičko-kriminalnih struktura. Ali to nije nikakav problem. Pre ili kasnije, moraće da daju odgovore na mnoga pitanja, pa i na ova oko mene – kaže Cvetković za Danas.

Dodaje da je gotovo siguran da će biti prvi novinar koji će izvestiti javnost o tome da su ljudi koji sada vrše neke funkcije – uhapšeni. Na pitanje da li veruje da će njegov slučaj uskoro biti rešen, naš sagovornik odgovara da „čim se država bude vratila na slobodu, moj slučaj će biti rešen“.

Tužilac Knežević poručio je Cvetkoviću da je živ i zdrav, da nema potrebe da mu se lično javlja i da učestvuje u njegovom „rijalitiju“.

Reakcija javnosti i struke nakon konferencije za novinare na kojoj je Cvetković objašnjavao detalje svog nestanka uglavnom je bila da im „tek sad ništa nije jasno“. Sam Cvetković nije bio dovoljno ubedljiv, a poseban problem u čitavom slučaju je ponašanje državnih funkcionera koji su, pre zvaničnih institucija, donosili svoje sudove o tome da je novinar čitavu priču izmislilo. To je povećalo broj teorija zavere a samu novinarsku profesiju, ionako uniženu, dodatno degradiralo.

Zbog delikatne situacije i ogromne pažnje javnosti u vezi nestanka novinara iz Bele Crkve juče je sazvana hitna sednica radne grupe za zaštitu novinara, koju čine Republičko javno tužilaštvo, policija, novinarska i medijska udruženja.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da su predstavnici tužilaštva i MUP-a na sednici upoznali predstavnike novinarskih udruženja sa činjenicama i detaljima u vezi sa istragom.

– Novinari nisu oni koji treba da sude i presuđuju, i očekujemo da se u regularnom sudskom procesu utvrdi činjenično stanje. Ono na šta smo upozorili na sastanku jeste ogroman upliv politike u čitavu priču, uz niz spekulacija koje su iznosili političari najvišeg ranga. Upozorili smo i na dramatično curenje informacija iz istrage i činjenicu da su visoki državni funkcioneri dodatno širili paniku i konfuziju, koja je pojačala nepoverenje građana prema državnim institucijama – kaže Sejdinović. Na sastanku je takođe rečeno da će novinarska udruženja nastaviti da pažljivo prate ovaj slučaj.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić sumnja da će slučaj Cvetkovićevog nestanka ikada biti rasvetljen do kraja.

– Skandalozno ponašanje državnih funkcionera, od predsednika države do ministra policije, njihovo postavljanje u ulogu tužioca i sudija, to kako preko svojih medija spinuju celu priču, uvelo je čitav ovaj slučaj u zonu sumraka u kojoj je teško poverovati da ćemo ikad saznati šta se zaista dogodilo te noći kada je Cvetković nestao. Nisu mnogo pomogli ni novinari – na konferenciji, kao i pre nje, čini se da su se više bavili Cvetkovićevim mentalnim zdravljem i nedokazanim optužbama i sumnjičenjem nego činjenicama, više su učestvovali u stvaranju zamućene slike oko celog slučaja nego što su pokušavali da ga razjasne – ocenjuje Gunjić za Danas. Prema njegovim rečima, cela priča je spinovana tako da će sada biti još teži ionako nemoguć položaj istraživačkih novinara, „a to odgovara samo političarima na vlasti, koji istraživače doživljavaju kao ozbiljnije protivnike nego opoziciju“.

Paranoja i šizofrenija

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić nije ubeđen u Cvetkovićevu verziju priče, ali isto tako osuđuje skandalozno ponašanje države.

– Cvetković deluje kao paranoik. Kažu da je i pre deset godina uzburkao javnost sa nekom otmicom ali drugog lica. Izgleda da je specijalista za otmice. Vlast je po svom običaju delovala šizofreno. Tužilac je isključen iz svog posla. Stefanović i Vučić vode istragu, tako da sve to zajedno deluje tragikomično – kaže Gajić za Danas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend