25. avg 2022.

Tužilaštvo: Okrivljeni označili Verana Matića kao metu potencijalnog napada

Sutra glavni pretres protiv četvorice okrivljenih za lepljenje plakata po Vranju sa fotografijom Verana Matića i tekstom koji predstavlja klasično targetiranje, poziv na linč i zastrašivanje. Sve to posle podrške koju je Matić dao OK radiju nakon što je Dejan Nikolić Kantar pretio zaposlenima u tom mediju i zastrašivao ih

Plakat kojim je izlepljeno Vranje (foto: Privatna arhiva)

Glavni pretres protiv četvorice optuženih za ugrožavanje bezbednosti Verana Matića tako što su lepili plakate sa njegovom fotografijom i tekstom koji predstavlja klasično targetiranje i zastrašivanje zakazan je za sutra (petak, 26. avgust) u 10 časova, u Osnovnom sudu u Vranju.

Plakati su izlepljeni po Vranju tokom noći 25. juna ove godine, nekoliko dana posle posete predsednika ANEM-a i člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića OK radiju. Matić je tada izrazio solidarnost i podršku zaposlenima u radiju i kafeu No Comment, koji radi u okviru te medijske kuće, nakon što im je vlasnik vranjskih kockarnica Dejan Nikolić Kantar pretio i zastrašivao ih.

Plakatima na Matićevu podršku OK radiju

Osnovno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv četvorice okrivljenih – S. B. iz sela Donja Šušaja te I. Z., R. Đ. i I. E. iz sela Crnotince ­– koji se nalaze u pritvoru i kojima se stavlja na teret da su ugrozili bezbednost Verana Matića. Trojica njih su ranije već osuđivana.

Tužilaštvo navodi da je izvršeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti u pomaganju „na taj način što ih je N. N. lice sa plakatima i lepljivom trakom dovezlo od sela Crnotince do centra Vranja, gde su se podelili u dve grupe, nakon čega su na više mesta na stablima drveća, banderama i betonskim stubovima, izlozima lokala i drugim betonskim površinama zalepili oko 70 identičnih plakata, na kojima se nalazi fotografija oštećenog Veran Matića ispod koje je odštampan tekst preteće sadržine:

VERAN MATIĆ SAMOZVANI GRAĐEVINSKI INSPEKTOR, KOJI RUŠI PO VRANJU, POLITIČARIMA NAREĐUJE, INSPEKCIJSKIM SLUŽBAMA NAREĐUJE, HAPSI, ORGANIZUJE RAD TUŽILAŠTVA I SUDIJA, VRŠI PRITISAK NA MEDIJE, ZAŠTO? SVE ZBOG KAFIĆA ’NO COMENT’ KOJI SE NALAZI U LOKALU OTETOM OD FIRME ’ČIK KUMANOVO’”.

Tužilaštvo u optužnom predlogu navodi da su na taj način okrivljeni „označili Matića kao metu potencijalnog napada” i kod njega „izazvali osećaj ugroženosti, nespokojstva i straha za sopstvenu bezbednost”, pri čemu su bili „svesni zabranjenosti svoga dela i hteli njegovo izvršenje”.

Ovi plakati izlepljeni su kao posledica reakcije institucija povodom pretnji vlasnici i novinarima OK radija pošto su oni građevinskoj inspekciji prijavili da je Dejan Nikolić Kantar, vlasnik kladionice koja je u blizini ovog medija, nelegalno zazidao prostor u kome rade.

Inspekcija je tada donela odluku da se sruši nelegalno zazidan deo OK radija.

Suđenju će, pored Matića kao oštećenog, prisustvovati i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije, Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ljiljana Stojanović iz Asocijacije onlajn medija.

Oni najavljuju da će posle suđenja imati sastanak sa gradonačelnikom Vranja u vezi sa rušenjem nelegalnog objekta kojim je zazidan deo OK radija, kao i u tužilaštvu i policiji.

Nikolić nastavio da preti Matiću

Dejan Nikolić Kantar je više puta i pre i tokom glavnog pretresa zbog pretnji OK radiju 16. avgusta pominjao Verana Matića u različitim kontekstima. On je pozvao oko 300 ljudi koji su se okupili ispred suda da ga podrže i da uđu u sudnicu ukoliko Matić bude prisustvovao suđenju. U sudnici je i njemu i ostalim novinarima pretio. Izjavio je i da je u njegovoj komunikaciji sa vlasnicom OK radija sve bilo u redu dok u Vranje nije došao Veran Matić.

Zbog novih pretnji koje su upućene svima koji su deo ovog procesa, kako vlasnici OK radija i njenoj saradnici tako i posmatračima i novinarima, uključujući i članove SRG, podignuta je nova optužnica protiv Dejana Nikolića.

Nastavak suđenja u slučaju pretnji OK radiju zakazan je za 30. septembar 2022.

U septembru će se održati i suđenje protiv Dejana Nikolića zbog napada na načelnika Policijske uprave Vranje i pretnji i nasilja prema bivšoj devojci.

Na sajtu Donacije.rs u toku je akcija prikupljanja pomoći za OK radio. Do sada je prikupljeno gotovo četvrt miliona dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend