28. sep 2017.

UNS: Radulović da prestane sa vređanjem novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje i smatra neprihvaljivim ponašanje lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića koji je juče u Skupštini Srbije vređao novinarke „Politike“, Tanjuga, Foneta i Bete i poziva ga da sa takvim ponašanjem prestane.

Saša Radulović novinarki „Politike“ Mirjani Čekerevac rekao je da je njen tekst o amandmanima koje je DJB podneo na prosvetne zakone „sramotan i manipulatorski“, a novinarkama agencija Tanjug, Fonet i Beta da „oni rade, ali njihov rad niko ne prenosi“.

Mirjana Čekerevac rekla je UNS-u da joj se za 27 godina, koliko izveštava iz Skupštine, ovako nešto nije dogodilo.

„I vlast i opozicija su uglavnom nezadovoljni mojim tekstovima, ali ja sam onda zadovoljna jer znam da je to to. Više od 27 godina ovo radim, znam da političari umeju da budu ljuti, ali me nikada nisu vređali. Ipak, nisam mnogo iznenađena ponašanjem Radulovića, jer se on tako ponaša prema svima. Bilo mi je žao kada je ponizio i uvredio kolege iz agencija praktično im rekavši da je njihov rad nebitan. Može on da misli o medijima i radu novinara šta god hoće, ali ne može da vređa. To je vrhunski bezobrazluk i to je nedopustivo“, rekla je Čekerevac.

Koleginica Žana Obradović iz agencije Beta rekla je UNS-u da se sa tri koleginice dogovorila da ne odu na konferenciju koju je Radulović držao pola sata nakon što ih je uvredio.

„Rešile smo da ne odemo na konferenciju, iako smo samo nas četiri izveštavale juče sa Skupštine. Nije mi se ovo ranije događalo, ali znam da se on tako i ranije odnosio prema novinarima“, rekla je Obradović.

Iz pokreta Dosta je bilo UNS-u su rekli da će se „javiti kada provere da li Saša Radulović želi da komentariše događaj“, ali odgovor do sada nismo dobili.

UNS podseća da ovo nije prvi put da Radulović vređa novinare. On je u junu prošle godine odbio da odgovara na pitanja novinara Tanjuga, Studija B i Pinka jer, kako je rekao, „nisu novinari“, a medije u kojima rade nazvao „blatoidima“.

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend