16. mar 2023.

Uprkos obećanjima vlasnika Somborskih novina, novinari bez plata

Štrajk zaposlenih u Somborskim novinama se nastavlja jer im zarade, uprkos obećanjima, nisu isplaćene. Novinari su jedinstveni u odluci da informativni sadržaj koji pripremaju ne objavljuju ukoliko ne prime platu za decembar i januar, kaže za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) novinarka ovog nedeljnika i predsednica štrajkačkog odbora Danijela Aksić Mirčeta.

Vlasnik Somborskih novina Srđan Vučurević, kako je rekla Mirčeta, nije dolazio prethodnih dana, iako je rekao da će im u ponedeljak ili utorak doneti zaostale zarade.

„Situacija se nije promenila. U ponedeljak nam je glavna i odgovorna urednica rekla da radimo.  Ukoliko se ispuni naš jedini zahtev – da dobijemo ostatak zarade iz decembra i celu platu za januar, mi istog momenta počinjemo ponovo da radimo“, rekla je.

Mirčeta je dodala da su zaposleni dobili nezvaničnu informaciju da će Vučurević, iako nije dolazio prethodnih dana, doći danas.

Inače, račun Somborskih je u blokadi već 43. dan. Zbog finansijske situacije, zaposleni u Somborskim novinama obratili su se i gradonačelniku Sombora Antoniju Ratkoviću.

„Primio nas je gradonačelnik Antonio Ratković i bio je član Gradskog veća za privredu Sava Dojić. Objasnili smo gradonačelniku kakva je finansijska situacija u Somborskim novinama. Rekli smo da smo svesni da je to privatna firma, ali da na neke stvari ne možemo da utičemo“, rekla je Mirčeta.

Gradonačelnik Raković je za sajt UNS-a rekao da je za grad dobro da ove novine koje postoje blizu sedam decenija opstanu i da podržava zaposlene u daljim odlukama.

Mirčeta je istakla da joj znače pozitivne povratne informacije od Gradske uprave, ali i od  čitalaca, kolega i novinarskih udruženja.

„Ljudi su došli da nas podrže. Primamo gomilu mejlova podrške od kolega i novinarskih udruženja. To je lepo i to prija. Ipak, mi od podrške ne možemo deklarativno da živimo. Svi smo porodični ljudi. Imamo studente. I što je najgore, mi još uvek radimo. Do prethodnog broja radili smo kao u najboljim vremenima, kao da primamo platu od sto hiljada dinara“, rekla je Mirčeta.

A. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend