10. mar 2023.

Zaposleni u Somborskim novinama stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada

Današnji broj Somborskih novina samo po formi podseća na sve prethodne brojeve iz skoro 69 godina istorije: umesto redovnih rubrika i informacija, u njemu se mogu pronaći samo oglasi i čitulje. Drugi sadržaj je izostao jer su zaposleni, kako i stoji na naslovnoj strani, stupili u štrajk. Razlog – neisplaćene zarade. Vlasnik lista kaže za Cenzolovku da će im zarade biti uplaćene danas ili najkasnije u ponedeljak

Zaposleni s današnjim brojem Somborskih novina u rukama (foto: Sara Mikić)

Dvadesetak građana Sombora okupilo se jutros ispred prostorija Somborskih novina da od zaposlenih iz prve ruke čuju razlog za stupanje u štrajk, koji je obznanjen u današnjem, posve neobičnom, broju nedeljnika, koji izlazi neprekidno već skoro 69 godina.

Osim jednom u čitavoj istoriji postojanja, list se pred Somborcima tradicionalno pojavljuje petkom, ali današnji broj ne liči ni na jedan prethodni: sa naslovnom stranom na kojoj je dva puta krupno istaknut naslov „štrajk“, dok su između korica štampani tek čitulje, mali i poslovni oglasi. Kao i obaveštenje za čitaoce.

„Današnji broj ’Somborskih novina’ ni po čemu ne zaslužuje da se nazove brojem, jer se osim čitulja, malih i poslovnih oglasa, u njemu ne mogu pronaći druge informacije značajne za građane, iz razloga što su zaposleni u ’Somborskim novinama’ jednoglasno odlučili da pokrenu štrajk“, navodi se saopštenju koje je jedanaestoro novinara i administrativnih radnika uputilo svojim čitaocima.

Građani dali podršku zaposlenima.

Kao razlog za „ovako radikalan potez“, zaposleni navode da „od decembra ne primaju zarade“ i da zbog toga u današnjem broju objavljuju samo plaćene strane „kako bismo ispoštovali svoje stranke i poslovne partnere, a kako će biti u budućnosti, u ovom trenutku ne znamo“.

O štrajku u Somborskim novinama govori se već danima, a iz tog nedeljnika su takav epilog neuspešnih razgovora s vlasnikom potvrdili jučerašnjim saopštenjem u kom su najavili kako će izgledati današnji broj, te pozvali građane da im danas u 9 časova pruže podršku ispred šaltera za prijem oglasa, koji se nalazi u zdanju Gradske kuće gde je već decenijama smeštena i redakcija lista.

Okupljenim građanima kao i novinarima iz drugih medija glavna i odgovorna urednica Marina Radnić najpre se izvinila što su ostali uskraćeni za informacije od javnog značaja, a potom je poručila da se zaposleni nadaju da će naredni broj biti ponovo pravo, standardno izdanje „Somborskih“. Ovakav broj, napomenula je, nikada u istoriji novina nije objavljen.

„Zaposleni su se jednoglasno odlučili na štrajk, s obzirom na to da tri meseca nisu primili plate. Ovo za njih predstavlja jedini način na koji mogu da potraže svoja prava i zarade. Osnovni zahtevi su isplaćene zarade i doprinosi. Dalji koraci podrazumevaju razgovore sa vlasnikom“, navela je glavna urednica Somborskih novina.

Sastanak zaposlenih i vlasnika održan je, inače, protekle nedelje i tada im je rečeno da će sve biti u redu, ali to obećanje nije ispunjeno.

Nakon pola veka u državnom vlasništvu, Somborske novine privatizovane su 2007. godine i od tada funkcionišu kao akcionarsko društvo. Vlasnik i direktor lista, Srđan Vučurević kaže za Cenzolovku da su sve do nedavno plate bile redovno isplaćivane, što, napominje, nije slučaj s mnogim medijima u Srbiji.

„Plate će im biti uplaćene danas ili najkasnije u ponedeljak“, naveo je Vučurević u kratkoj izjavi za Cenzolovku, potvrdivši da je prošle sedmice imao sastanak sa zaposlenima.

Prvi broj Somborskih novina objavljen je 28. maja 1954. godine i od tada samo se jednom nije našao na kioscima u petak. Broj 970, koji je na prepoznatljivoj plavoj pozadini zaglavlja trebalo da nosi datum 15. mart 1973, najpre je privremeno, a onda dva dana kasnije i trajno zabranjen jer se u njemu  pojavio „Mali politički leksikon“, u kojem se, suprotno tadašnjoj politici Saveza komunista Jugoslavije, objašnjavaju pojmovi tehnokratizam, liberalizam i nacionalizam. Zbog tog „skandala“, glavni urednik je pretrpeo oštre kritike, odgovorni urednik je podneo ostavku, dok je autor „Leksikona“, koji je objašnjenje pojmova preuzeo iz Vujaklijinog „Rečnika stranih reći i izraza“ i „Političkog leksikona“, podneo ostavku sa mesta sekretara partijske organizacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend